Trabzon'da 'Ulusal Kutup Bilimleri' çalıştayı

Trabzon 30.11.2022 - 17:30, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2546+ kez okundu.
 

Trabzon'da 'Ulusal Kutup Bilimleri' çalıştayı

TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen (KTÜ) 6. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı başladı. Cumhurbaşkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteği,   TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinesinde "6. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı" Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde başladı. Çok sayıda bilim insanının kutuplarda bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında sunum yapacağı çalıştayın açılış konuşmasını yapan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “İklim değişikliğinin önemli göstergelerinden biri olan kutuplarda buzulların erimesi ile kutuplardaki ozon tabakasının incelmesi, kutuplarda yapılan çalışmaları ön plana çıkarmaktadır. Ayrıca kutup bölgelerindeki kara tabakasının jeolojik yapısı, maden, petrol ve gaz sahalarının tespiti, denizdeki biyo çeşitliliğin incelenmesi, düşük sıcaklıklardaki deneyler gibi birçok çalışma, kutup bölgelerini bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Bunun yanında ülke olarak kutuplarda var olmamız, üs kurmamız ve kutup çalışmalarına katılmamız, ülkemiz açısından bir saygınlık meselesidir” dedi. TÜBİTAK MAM Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK KARE Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Burcu Özsoy’un sunumuyla başlayan çalıştayda, kutuplara giden Türk bilim insanlarının buzuldan karot örneği almak üzere kullandığı ‘ıce drill’ cihazı, Türk Bilimsel Araştırma Kampı’nın maketi, kutuplardaki buzul erimelerini ve kirliliği anlatan resim ve fotoğraflar sergilendi.

TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen (KTÜ) 6. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı başladı. Cumhurbaşkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteği,

 

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinesinde "6. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı" Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde başladı. Çok sayıda bilim insanının kutuplarda bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında sunum yapacağı çalıştayın açılış konuşmasını yapan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “İklim değişikliğinin önemli göstergelerinden biri olan kutuplarda buzulların erimesi ile kutuplardaki ozon tabakasının incelmesi, kutuplarda yapılan çalışmaları ön plana çıkarmaktadır. Ayrıca kutup bölgelerindeki kara tabakasının jeolojik yapısı, maden, petrol ve gaz sahalarının tespiti, denizdeki biyo çeşitliliğin incelenmesi, düşük sıcaklıklardaki deneyler gibi birçok çalışma, kutup bölgelerini bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Bunun yanında ülke olarak kutuplarda var olmamız, üs kurmamız ve kutup çalışmalarına katılmamız, ülkemiz açısından bir saygınlık meselesidir” dedi. TÜBİTAK MAM Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK KARE Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Burcu Özsoy’un sunumuyla başlayan çalıştayda, kutuplara giden Türk bilim insanlarının buzuldan karot örneği almak üzere kullandığı ‘ıce drill’ cihazı, Türk Bilimsel Araştırma Kampı’nın maketi, kutuplardaki buzul erimelerini ve kirliliği anlatan resim ve fotoğraflar sergilendi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi