RTEÜ'de mersin balığı üretiminde 2'nci sağım

Karadeniz (DHA) - | 12.05.2023 - 12:10, Güncelleme: 12.05.2023 - 12:10 27430+ kez okundu.
 

RTEÜ'de mersin balığı üretiminde 2'nci sağım

RTEÜ'de mersin balığı üretiminde 2'nci sağım
Mehmet Can PEÇE/RİZE, (DHA)- RİZE'de 12 yıl önce su ürünleri yetiştiriciliğine katkı sağlamak için Almanya'dan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne getirilen mersin balığında, bu yıl 2'nci sağım yapıldı. Doç. Dr. İlker Zeki Kurtoğlu, "Amacımız; üretim yapmak, bölgemize ekonomik getirisi yüksek olan bir türün kazandırılmasını sağlamak" dedi. Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi'nce (RTEÜ) 2011 yılında 'Karaca Mersin (Acipenser gueldenstaedti) ve Sibirya Mersini (Acipenser baeri) Türlerinin Doğu Karadeniz Şartlarında Alabalık Yetiştiriciliği İşletmelerine İlave Tür Olabilme İhtimalinin Araştırılması' projesi kapsamında; Almanya'dan, Su Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne getirilen döllenmiş yumurtalar ile üretimi yapılan mersin balığının bu yıl 2'nci kez sağımı gerçekleştirildi. Olgunluğa ulaşan erkek ve dişi balıklardan alınan sperm ve yumurtalar ile suni döllenme işlemleri de yapılan merkezde; geçen yıl üretilen balıklar, 500 grama ulaştı. 'YAVRULARIMIZ YAKLAŞIK 500 GRAMA ULAŞTI' Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İlker Zeki Kurtoğlu, üretimlerinin başarıyla tamamlandığını belirterek "Almanya'dan getirttiğimiz döllenmiş yumurtalar ile üretimimize başladığımız balıklarımız, 11 yaşının üzerine ulaştı. Burada Sibirya ve Karaca mersin balığı olmak üzere 2 farklı tür balığımız var. Olgunlaşan erkek ve dişi balıklarımızdan aldığımız sperm ve yumurtalar ile dölleme faaliyetimizi gerçekleştiriyoruz. İlk yumurtalarımızı geçen yıl alıp, ürettiğimiz yavrularımız yaklaşık 500 grama ulaştı. Bu yıl ilkbaharda başladığımız üretimimiz başarı ile başladı. Amacımız; üretim yapmak, bölgemize ekonomik getirisi yüksek olan bir türün kazandırılmasını sağlamak" dedi. Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Kübra Ak da "Doktora tez çalışmam mersin balığının dişi ve erkek ayrımı yapıp, evrelerini takibiydi. Bu süreçte 2 yıldı. Burada mersin balığından yumurta ve sperm alarak, dölleme işlemini gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. (DHA) FOTOĞRAFLI
RTEÜ'de mersin balığı üretiminde 2'nci sağım

Mehmet Can PEÇE/RİZE, (DHA)- RİZE'de 12 yıl önce su ürünleri yetiştiriciliğine katkı sağlamak için Almanya'dan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne getirilen mersin balığında, bu yıl 2'nci sağım yapıldı. Doç. Dr. İlker Zeki Kurtoğlu, "Amacımız; üretim yapmak, bölgemize ekonomik getirisi yüksek olan bir türün kazandırılmasını sağlamak" dedi.
Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi'nce (RTEÜ) 2011 yılında 'Karaca Mersin (Acipenser gueldenstaedti) ve Sibirya Mersini (Acipenser baeri) Türlerinin Doğu Karadeniz Şartlarında Alabalık Yetiştiriciliği İşletmelerine İlave Tür Olabilme İhtimalinin Araştırılması' projesi kapsamında; Almanya'dan, Su Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne getirilen döllenmiş yumurtalar ile üretimi yapılan mersin balığının bu yıl 2'nci kez sağımı gerçekleştirildi. Olgunluğa ulaşan erkek ve dişi balıklardan alınan sperm ve yumurtalar ile suni döllenme işlemleri de yapılan merkezde; geçen yıl üretilen balıklar, 500 grama ulaştı.
'YAVRULARIMIZ YAKLAŞIK 500 GRAMA ULAŞTI'
Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İlker Zeki Kurtoğlu, üretimlerinin başarıyla tamamlandığını belirterek "Almanya'dan getirttiğimiz döllenmiş yumurtalar ile üretimimize başladığımız balıklarımız, 11 yaşının üzerine ulaştı. Burada Sibirya ve Karaca mersin balığı olmak üzere 2 farklı tür balığımız var. Olgunlaşan erkek ve dişi balıklarımızdan aldığımız sperm ve yumurtalar ile dölleme faaliyetimizi gerçekleştiriyoruz. İlk yumurtalarımızı geçen yıl alıp, ürettiğimiz yavrularımız yaklaşık 500 grama ulaştı. Bu yıl ilkbaharda başladığımız üretimimiz başarı ile başladı. Amacımız; üretim yapmak, bölgemize ekonomik getirisi yüksek olan bir türün kazandırılmasını sağlamak" dedi.
Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Kübra Ak da "Doktora tez çalışmam mersin balığının dişi ve erkek ayrımı yapıp, evrelerini takibiydi. Bu süreçte 2 yıldı. Burada mersin balığından yumurta ve sperm alarak, dölleme işlemini gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi