Kombi Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Teknoloji 05.08.2022 - 18:05, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 3602+ kez okundu.
 

Kombi Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kombi, basit haliyle kapalı alanlar için tasarlanmış ısıtma cihazlarıdır. Ev, işyeri, ofisler, dükkanlar gibi birçok farklı mekânda kullanılabilir. İklimlendirme cihazı da bir diğer ismidir. Doğal gaz kullanımı ve sıcak su ihtiyacını gidermek amacıyla üretilmiştir.  Günümüzde ısıtma amacıyla yaygın olarak kullanılan kombileri seçerken şunlara dikkat edebilirsiniz: Boyutu: Ebatlarının nispeten daha küçük olması ve çok yer kaplamaması sizlere yerden tasarruf kazandırabilir. Ses: Boyutu kadar bir diğer dikkat edilmesi gereken önemli özellik ise cihazın ne kadar ses çıkardığıdır. Çalışırken sessiz çalışması tercih edilir. Montaj: Kolaj monte edilebilen bir cihazı tercih edebilir ve nispeten daha hafif olanı seçebilirsiniz. Kompakt ve ergonomik tasarımlı olmalıdır. Peki hayatımızın çokça içinde bulunan kombilerin çeşitleri nelerdir? Hızlıca bir bakalım. Bacalı Kombi: Isıtma yapılabilmesi için gereken oksijeni ortamdaki havadan sağlar ve sonrasında ortaya çıkan gazı da bacayla dışarı atar. Bacalı kombinin kendine ait bacası vardır ve bu sebeple atık gaz direkt olarak dışarı atılır. Herhangi bir binanın bacasına da bağlanabilir. Fakat olumsuz bir özelliği şudur ki; fırtınalı havalarda atık gaz dışarı atılırken geri gelme ihtimali de mevcuttur. Bu sebeple kullanım sıklığı azdır. Konvansiyonel (Hermetik) Kombi: Isıtma yapılabilmesi için gereken oksijen fan kiti ile dışarıdaki hava kaynağından sağlanır ve sonrasında ortaya çıkan atık gaz aynı sistemle geri atılır. Herhangi bir binanın bacasına bağlanmaz çünkü kendine ait bacası vardır. Özellikle bacası bulunmayan yapılarda tercih edilir.  Gerçekleşebilecek olumsuz etkilere karşın konvansiyonel kombinin emniyet sistemi mevcuttur. Günümüzde en çok tercih edilen kombi çeşidi konvansiyonel (hermetik) kombidir. Yoğuşmalı Kombi: Yoğuşmalı kombinin en önemli özelliği atık gazı direkt olarak dışarı atmayıp içerde bulunduğu sürede gazın sıcaklığından yararlanmasıdır. Bu yöntemle yakıt tasarrufu elde etmek amaçlanmıştır. Günümüzde en çok tercih kombiler arasında olan bu kombide Warmhaus, Daikin gibi markalar öne çıkmaktadır. Tek Eşanjörlü Kombi: Bu tip kombiler mevcut eşanjörün brülörden aldığı ısı ile hem sıcak suyu hem de kalorifer peteklerini ısıtır. Çift Eşanjörlü Kombi: Bu tip kombilerde ise tek eşanjörlü kombiden farklı olarak kalorifer peteklerinin ısıtma sistemi ve sıcak su sistemi ayrıdır. Elektrikli Kombi: Atık gazı dışarı atmak için baca gibi yöntemlere ihtiyaç duymayan elektrikli kombiler zehirlenme vb. durumlar için en çok tercih edilen kombilerdir. Fakat yakıt tüketimi diğer kombilere göre daha fazladır.  

Kombi, basit haliyle kapalı alanlar için tasarlanmış ısıtma cihazlarıdır. Ev, işyeri, ofisler, dükkanlar gibi birçok farklı mekânda kullanılabilir. İklimlendirme cihazı da bir diğer ismidir. Doğal gaz kullanımı ve sıcak su ihtiyacını gidermek amacıyla üretilmiştir. 

Günümüzde ısıtma amacıyla yaygın olarak kullanılan kombileri seçerken şunlara dikkat edebilirsiniz:

Boyutu: Ebatlarının nispeten daha küçük olması ve çok yer kaplamaması sizlere yerden tasarruf kazandırabilir.


Ses: Boyutu kadar bir diğer dikkat edilmesi gereken önemli özellik ise cihazın ne kadar ses çıkardığıdır. Çalışırken sessiz çalışması tercih edilir.

Montaj: Kolaj monte edilebilen bir cihazı tercih edebilir ve nispeten daha hafif olanı seçebilirsiniz. Kompakt ve ergonomik tasarımlı olmalıdır.

Peki hayatımızın çokça içinde bulunan kombilerin çeşitleri nelerdir? Hızlıca bir bakalım.

Bacalı Kombi:

Isıtma yapılabilmesi için gereken oksijeni ortamdaki havadan sağlar ve sonrasında ortaya çıkan gazı da bacayla dışarı atar. Bacalı kombinin kendine ait bacası vardır ve bu sebeple atık gaz direkt olarak dışarı atılır. Herhangi bir binanın bacasına da bağlanabilir. Fakat olumsuz bir özelliği şudur ki; fırtınalı havalarda atık gaz dışarı atılırken geri gelme ihtimali de mevcuttur. Bu sebeple kullanım sıklığı azdır.

Konvansiyonel (Hermetik) Kombi:

Isıtma yapılabilmesi için gereken oksijen fan kiti ile dışarıdaki hava kaynağından sağlanır ve sonrasında ortaya çıkan atık gaz aynı sistemle geri atılır. Herhangi bir binanın bacasına bağlanmaz çünkü kendine ait bacası vardır. Özellikle bacası bulunmayan yapılarda tercih edilir. 

Gerçekleşebilecek olumsuz etkilere karşın konvansiyonel kombinin emniyet sistemi mevcuttur. Günümüzde en çok tercih edilen kombi çeşidi konvansiyonel (hermetik) kombidir.

Yoğuşmalı Kombi:

Yoğuşmalı kombinin en önemli özelliği atık gazı direkt olarak dışarı atmayıp içerde bulunduğu sürede gazın sıcaklığından yararlanmasıdır. Bu yöntemle yakıt tasarrufu elde etmek amaçlanmıştır. Günümüzde en çok tercih kombiler arasında olan bu kombide Warmhaus, Daikin gibi markalar öne çıkmaktadır.

Tek Eşanjörlü Kombi:

Bu tip kombiler mevcut eşanjörün brülörden aldığı ısı ile hem sıcak suyu hem de kalorifer peteklerini ısıtır.

Çift Eşanjörlü Kombi:

Bu tip kombilerde ise tek eşanjörlü kombiden farklı olarak kalorifer peteklerinin ısıtma sistemi ve sıcak su sistemi ayrıdır.

Elektrikli Kombi:

Atık gazı dışarı atmak için baca gibi yöntemlere ihtiyaç duymayan elektrikli kombiler zehirlenme vb. durumlar için en çok tercih edilen kombilerdir. Fakat yakıt tüketimi diğer kombilere göre daha fazladır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi