Kravattan çantaya kadar kenevir ipinden eşya üretiyor

Karadeniz (DHA) - | 31.03.2023 - 10:55, Güncelleme: 31.03.2023 - 10:55 2575+ kez okundu.
 

Kravattan çantaya kadar kenevir ipinden eşya üretiyor

Kravattan çantaya kadar kenevir ipinden eşya üretiyor
Melih İlhan GÜN/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Meslek Yüksekokulu (MYO) El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Coşkun Yanar, kenevir ipinden motifli hırsa, gömlek, kilim ve şapka gibi geleneksel çalışmalar yapıyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Coşkun Yanar, öğrenciler ve kadınlarla birlikte kenevir ipinden motifli hırka, gömlek, kravat, kilim, şapka ve çanta gibi ürünler üreterek geleneksel değerleri yaşatıyor. Yanar, "Kenevirin Sırrı, Elyaftan Tezgaha Kültürel Yansımalar" adlı projesiyle kenevir ipinden geleneksel çalışmalar yapıyor. Vezirköprü ilçesindeki kırsal mahallelerde kurulan atölyelerdeki kadın üreticilerin de destek verdiği proje ile kenevir ipliğinin kullanımının yeniden canlandırılması amaçlanıyor. Kenevir ipliklerini ürün haline getirmek için yaptıkları çalışmalardan bahseden Coşkun Yanar, "Burada yaptığımız çalışmaları genelde bir proje kapsamında ele aldık. Samsun yöresi kenevirle ilgili ön plana çıkmış durumda. Biz de kenevirle ilgili bir proje hazırladık. Projemiz kapsamında mamul liften ürün haline kadar aşamaları ele aldık. Biz bulabildiğimiz tüm kenevir ipliklerini ürün haline getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanında özellikle geleneksel yöntemle elde edilen iplikleri de bir değerlendirmeye aldık. Bu konuda belirli bir aşamaya kadar geldik. Hatta Karadeniz Bölgesi'nde yapılan geleneksel yöntemle kenevirden üretilen iplikleri gerek analizler yaparak gerekse bu işle uğraşan yaşlı kişilerle görüşerek nasıl yapıldığı üzerinden bir çalışmamız oldu. Onun prototip olarak burada bir üretimini yaptık" dedi. ‘KENEVİR İPLİKLERİNİ ÜRÜN HALİNE GETİRDİK’ Kenevirin hem endüstriyel bir ürüne dönüşmesini hem de geleneksel değerleri yaşatmasını hedeflediklerini belirten Yanar, "Geleneksel yöntemle elde ettiğimiz iplikler var. Bunları ürün haline getirdik. Bunun yanında yine fabrikalarda karışımlı kenevir ipliklerinden ürünler oluşturduk. Bu konuda özellikle şuna dikkat ettik. Yöresel özgün desenleri kullanıma sunmaya çalıştık. Yeni model ve tasarımlar oluşturmaya çalıştık. Burada biz üniversite olarak amacımız piyasaya ışık tutmak, kültürel değerlere sahip çıkarak kenevir ipliğini canlandırmaktır. Bu yönde de başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Değişik ürünler ortaya çıkardık. Gerek okulda gerekse dışarıda tasarımlarımızı dokutturduk. Dokuma ve örme üzerinde değişik çalışmalarımızı yaptık" diye konuştu. (DHA) FOTOĞRAFLI
Kravattan çantaya kadar kenevir ipinden eşya üretiyor

Melih İlhan GÜN/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Meslek Yüksekokulu (MYO) El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Coşkun Yanar, kenevir ipinden motifli hırsa, gömlek, kilim ve şapka gibi geleneksel çalışmalar yapıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Coşkun Yanar, öğrenciler ve kadınlarla birlikte kenevir ipinden motifli hırka, gömlek, kravat, kilim, şapka ve çanta gibi ürünler üreterek geleneksel değerleri yaşatıyor. Yanar, "Kenevirin Sırrı, Elyaftan Tezgaha Kültürel Yansımalar" adlı projesiyle kenevir ipinden geleneksel çalışmalar yapıyor. Vezirköprü ilçesindeki kırsal mahallelerde kurulan atölyelerdeki kadın üreticilerin de destek verdiği proje ile kenevir ipliğinin kullanımının yeniden canlandırılması amaçlanıyor.

Kenevir ipliklerini ürün haline getirmek için yaptıkları çalışmalardan bahseden Coşkun Yanar, "Burada yaptığımız çalışmaları genelde bir proje kapsamında ele aldık. Samsun yöresi kenevirle ilgili ön plana çıkmış durumda. Biz de kenevirle ilgili bir proje hazırladık. Projemiz kapsamında mamul liften ürün haline kadar aşamaları ele aldık. Biz bulabildiğimiz tüm kenevir ipliklerini ürün haline getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanında özellikle geleneksel yöntemle elde edilen iplikleri de bir değerlendirmeye aldık. Bu konuda belirli bir aşamaya kadar geldik. Hatta Karadeniz Bölgesi'nde yapılan geleneksel yöntemle kenevirden üretilen iplikleri gerek analizler yaparak gerekse bu işle uğraşan yaşlı kişilerle görüşerek nasıl yapıldığı üzerinden bir çalışmamız oldu. Onun prototip olarak burada bir üretimini yaptık" dedi.

‘KENEVİR İPLİKLERİNİ ÜRÜN HALİNE GETİRDİK’

Kenevirin hem endüstriyel bir ürüne dönüşmesini hem de geleneksel değerleri yaşatmasını hedeflediklerini belirten Yanar, "Geleneksel yöntemle elde ettiğimiz iplikler var. Bunları ürün haline getirdik. Bunun yanında yine fabrikalarda karışımlı kenevir ipliklerinden ürünler oluşturduk. Bu konuda özellikle şuna dikkat ettik. Yöresel özgün desenleri kullanıma sunmaya çalıştık. Yeni model ve tasarımlar oluşturmaya çalıştık. Burada biz üniversite olarak amacımız piyasaya ışık tutmak, kültürel değerlere sahip çıkarak kenevir ipliğini canlandırmaktır. Bu yönde de başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Değişik ürünler ortaya çıkardık. Gerek okulda gerekse dışarıda tasarımlarımızı dokutturduk. Dokuma ve örme üzerinde değişik çalışmalarımızı yaptık" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi