İsmet KÖSOĞLU
Köşe Yazarı
İsmet KÖSOĞLU
 

RİZEDE AFET OKULU OLMALI

Nedense doğal afetler olduğunda o niye yok bu niye yok diye eleştiriler olur, eksikler o zaman hatırlanır.     Bir büyüğüm hatırlattı.    Türkiye’de afetlere kalifiye eleman yetiştiren bir niye Okul yok.    Her şeyde Avrupa’yı örnek alırız bu konuda niye doğal afetlerde eğitimli elemanların yetiştiği okulları Türkiye’de yapmayız.     Benzer okullar Kanada, Almanya, İsviçre’de var. Bu okulların çalışmaları detaylıca incelenebilir.      Dağdaki çığ olayına çığ yaşamayan, çığ bölgesinde antrenman yapmayan kimse yaşanan olaylarda gerektiği gibi hizmet yapamaz. Bölgemizde sık sık sel, yangın, çığ gibi doğal afetler yaşarız. Bu olayların çoğunda can kaybımızda olur.      Doğal afetlerde Kamu olarak AFAD başta olmak üzere birçok özel STK lar da yardımda bulunur.     Afetlerde görev yapan, yapacak elemanlar ne kadar bilgili, ne kadar tecrübeli.     Görevde bulunanları yermek istemem ama bu gibi kuruluşlarda görev yapacak insanlar eğitim almış olsalar daha iyi olurdu.     Bu işlerde çalışacak elemanlar için Lise sonrası gireceği Dağcılık ve Afetle Mücadele Yüksek Okulu yapılması gerekir düşünüyorum. Sıradan insanların doğal afetlerde gelişigüzel müdahale etmesindense yetişmiş eğitimli elemanların daha yerinde hizmet yapacağını biliriz.      Yapılacak hizmet ayrı bir iş kolu olabilir.      Türkiye’de afetlere ne kadar hazırlıklıyız her zaman tartışılır. Sel deprem gibi doğal afetlerde bilinçli elemana ihtiyaç var. Bu elemanlar yapılması gereken Yüksek Okulda rahatlıkla yetişebilir. Dağcılık ve Afetle Mücadele Yüksekokulu okuyacak öğrenciler için İkizdere Vadisi ameli eğitimler için güzel parkurlar barındırıyor.      Karda, Çığda yapılacak mücadele yılın 12 ayı karın hiç eksik olmadığı Ovit dağında niçin yapalmasın. Ormanlık alanlarda arama kurtarma ve dereye düşen araç vs. kazalarda nasıl müdahale edileceği İkizdere deresinde rahatlıkla tatbik edilebilir.      Türkiye’de böyle bir okul hiç yok.     İlk olmasına RTEÜ niye öncü olmasın.     RTE Üniversitesine bağlı Dağcılık ve Afetle Mücadele Yüksek Okulu düşünülen okul olabilir.  
Ekleme Tarihi: 25 Ocak 2021 - Pazartesi

RİZEDE AFET OKULU OLMALI

Nedense doğal afetler olduğunda o niye yok bu niye yok diye eleştiriler olur, eksikler o zaman hatırlanır.

   
Bir büyüğüm hatırlattı.

  
Türkiye’de afetlere kalifiye eleman yetiştiren bir niye Okul yok.

  
Her şeyde Avrupa’yı örnek alırız bu konuda niye doğal afetlerde eğitimli elemanların yetiştiği okulları Türkiye’de yapmayız.

   
Benzer okullar Kanada, Almanya, İsviçre’de var. Bu okulların çalışmaları detaylıca incelenebilir.

    
Dağdaki çığ olayına çığ yaşamayan, çığ bölgesinde antrenman yapmayan kimse yaşanan olaylarda gerektiği gibi hizmet yapamaz. Bölgemizde sık sık sel, yangın, çığ gibi doğal afetler yaşarız. Bu olayların çoğunda can kaybımızda olur.

    
Doğal afetlerde Kamu olarak AFAD başta olmak üzere birçok özel STK lar da yardımda bulunur.

   
Afetlerde görev yapan, yapacak elemanlar ne kadar bilgili, ne kadar tecrübeli.

   
Görevde bulunanları yermek istemem ama bu gibi kuruluşlarda görev yapacak insanlar eğitim almış olsalar daha iyi olurdu.

   
Bu işlerde çalışacak elemanlar için Lise sonrası gireceği Dağcılık ve Afetle Mücadele Yüksek Okulu yapılması gerekir düşünüyorum. Sıradan insanların doğal afetlerde gelişigüzel müdahale etmesindense yetişmiş eğitimli elemanların daha yerinde hizmet yapacağını biliriz.

    
Yapılacak hizmet ayrı bir iş kolu olabilir.

    
Türkiye’de afetlere ne kadar hazırlıklıyız her zaman tartışılır. Sel deprem gibi doğal afetlerde bilinçli elemana ihtiyaç var. Bu elemanlar yapılması gereken Yüksek Okulda rahatlıkla yetişebilir. Dağcılık ve Afetle Mücadele Yüksekokulu okuyacak öğrenciler için İkizdere Vadisi ameli eğitimler için güzel parkurlar barındırıyor.

    
Karda, Çığda yapılacak mücadele yılın 12 ayı karın hiç eksik olmadığı Ovit dağında niçin yapalmasın. Ormanlık alanlarda arama kurtarma ve dereye düşen araç vs. kazalarda nasıl müdahale edileceği İkizdere deresinde rahatlıkla tatbik edilebilir.

    
Türkiye’de böyle bir okul hiç yok.

   
İlk olmasına RTEÜ niye öncü olmasın.

   
RTE Üniversitesine bağlı Dağcılık ve Afetle Mücadele Yüksek Okulu düşünülen okul olabilir.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi