Ceyhun KALENDER
Köşe Yazarı
Ceyhun KALENDER
 

MEB SINAV YAPMADI, ÖĞRETMEN BÜYÜK KAYIPTA… EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2005 yılında yayınlanan ve ilk sınavı 2006 yılında yapılan Uzman Ögretmenlik ve Başöğretmenlik sınavı aradan 15 yıl geçmesine rağmen bir daha yapılmadı. Adaylık dönemi hariç öğretmenlikte en az 13 hizmet yılını dolduranlar başöğretmenlik, öğretmenlikte 7 yılını dolduranlar ise uzman öğretmenlik sınavına girme hakkına sahipti. Yönetmeliğin Sınav ve protokol başlıklı 13. Maddesi, öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavı, yılda bir defa olmak üzere ÖSYM’ce yapılır' demektedir. Ancak bu madde geçen yıllar içerisinde uygulanmamıştır. 2006 yıkından itibaren yapılmayan sınav ögretmenler arasında önemli bir adaletsizliğe sebep olmuştur. 02.11.2011 tarihli ve 666 sayılı KHK ile kamuda eşit işe eşit ücret ilkesi gerekçe gösterilerek aynı unvan ve aynı kadroda olanların farklı ücret almasının önüne geçilmeye çalışılmıştı. Ancak bu ibare sadece yönetmelikte kaldı ve sınav hakkı elinden alınan öğretmenler hak kaybına üğramaya devam etti. 2006 yılında sınavı kıdem yönünden kıl payı kaçıran bir öğretmenin geçen 15 yıllık süre içerisindeki maddi kaybı yaklaşık 50 bin TL'dir. Şimdi bakanlıktan isteğimiz öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavını tekrar yürürlüğe sokarak öğretmenlerin mağduriyetinin giderilmesidir. Bu mağduriyetin devam etmesi durumunda, hak kaybına uğrayan her öğretmenin tazminat talep etme ve bu haklarını hukuk yoluyla arama hakkı vardır.
Ekleme Tarihi: 29 Ocak 2021 - Cuma

MEB SINAV YAPMADI, ÖĞRETMEN BÜYÜK KAYIPTA… EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2005 yılında yayınlanan ve ilk sınavı 2006 yılında yapılan Uzman Ögretmenlik ve Başöğretmenlik sınavı aradan 15 yıl geçmesine rağmen bir daha yapılmadı.


Adaylık dönemi hariç öğretmenlikte en az 13 hizmet yılını dolduranlar başöğretmenlik, öğretmenlikte 7 yılını dolduranlar ise uzman öğretmenlik sınavına girme hakkına sahipti.


Yönetmeliğin Sınav ve protokol başlıklı 13. Maddesi, öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavı, yılda bir defa olmak üzere ÖSYM’ce yapılır' demektedir. Ancak bu madde geçen yıllar içerisinde uygulanmamıştır.


2006 yıkından itibaren yapılmayan sınav ögretmenler arasında önemli bir adaletsizliğe sebep olmuştur.


02.11.2011 tarihli ve 666 sayılı KHK ile kamuda eşit işe eşit ücret ilkesi gerekçe gösterilerek aynı unvan ve aynı kadroda olanların farklı ücret almasının önüne geçilmeye çalışılmıştı.


Ancak bu ibare sadece yönetmelikte kaldı ve sınav hakkı elinden alınan öğretmenler hak kaybına üğramaya devam etti.


2006 yılında sınavı kıdem yönünden kıl payı kaçıran bir öğretmenin geçen 15 yıllık süre içerisindeki maddi kaybı yaklaşık 50 bin TL'dir.


Şimdi bakanlıktan isteğimiz öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavını tekrar yürürlüğe sokarak öğretmenlerin mağduriyetinin giderilmesidir.


Bu mağduriyetin devam etmesi durumunda, hak kaybına uğrayan her öğretmenin tazminat talep etme ve bu haklarını hukuk yoluyla arama hakkı vardır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi