İsmet KÖSOĞLU
Köşe Yazarı
İsmet KÖSOĞLU
 

AFET OKULU-2

Yakın zamanda Afet okuluna ihtiyacımız var diye bir yazı yazmıştım. Çok ilgi çekti.       Nedense doğal afetler olduğunda o niye yok bu niye yok diye eleştiriler olur, eksikler o zaman hatırlanır.    Yurdumuzda doğal afetler çok olurken tedbirler nedense geç geliyor.    Afetlerde kalifiye eleman yetiştiren bir okulumuz olmasını istiyoruz.    Her şeyde Avrupa’yı örnek alırız bu konuda niye doğal afetlerde eğitimli elemanların yetiştiği okulları Türkiye’de yapmayız.     Benzer okullar Kanada, Almanya, İsviçre’de var. Bu okulların çalışmaları detaylıca incelenebilir.     Geçen yıl Van’da yaşanan Çığ olayında birçok vatandaşımız çığ altında kalmış, Günlerce arama kurtarma çalışması devam etmişti.     O olaydan ders alınmış ki Van Valiliği geçen hafta 200 kişilik bir tim kurarak doğal afetlere karşı kursa alarak eğitti.     Afet okulunun önemi bu çalışmada bir kez daha önem kazandı.     Doğuda olduğu gibi her yerde doğal afetler oluyor ama müdahalede bulunacak yetişmiş elemanımız maalesef yoktur.     3-5 haftalık kurslarla afetlere müdahalede bulunulur ama yeterli olabilir mi. Okulda yetişecek elemanlar devletin kadrolu çalışanı olur ve nerede bir vaka oluşursa anında müdahale etmelidir.     Dağdaki çığ olayına çığ yaşamayan, çığ bölgesinde antrenman yapmayan kimse yaşanan olaylarda gerektiği gibi hizmet yapamaz. Bölgemizde sık sık sel, yangın, çığ gibi doğal afetler yaşarız. Bu olayların çoğunda can kaybımızda olur.      Doğal afetlerde Kamu olarak AFAD ve birçok özel STK lar da yardımda bulunur.     Afetlerde görev yapan, yapacak elemanların eğitimli olmasından yanayım, ilk yardım, Sünni teneffüs, sedye taşıma vs. bilimsel olarak yapılabilmeli. Bu bilgilerde okullarda olur. Kulaktan dolma veya 1-2 haftalık eğitimlerle hemen gel seni kurtarıcı yaptık demekle olmaz.     Bu işlerde çalışacak elemanlar için Lise sonrası gireceği Dağcılık ve Afetle Mücadele Yüksek Okulu mezunları tercih edilmeli.      Yapılacak hizmet ayrı bir iş kolu olabilir.      Afetler için gerekli donanımlı elemanlar açılması gereken Yüksek Okulda rahatlıkla yetişebilir. Dağcılık ve Afetle Mücadele Yüksekokulu okuyacak öğrenciler için İkizdere Vadisi ameli eğitimler için güzel parkurlar barındırıyor.      Karda, Çığda yapılacak mücadele için yılın 12 ayı karın hiç eksik olmadığı Ovit dağında rahatlıkla olabilir. Ormanlık alanlarda arama kurtarma ve dereye düşen araç vs. kazalarda nasıl müdahale edileceği İkizdere deresinde rahatlıkla tatbik edilebilir.      Türkiye’de böyle bir okul yok.     RTE Üniversitesine bağlı Dağcılık ve Afetle Mücadele Yüksek Okulu düşünülen okul olabilir.    Konunun önemini bilerek 200 kişilik bir arama kurtarma ordusu kuran ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez beyi güzel girişimi için kutluyorum. İnanıyorum yakın gelecekte arama kurtarma ekipleri kurulacak Afet Okullarında yetişir.  
Ekleme Tarihi: 10 Mart 2021 - Çarşamba

AFET OKULU-2

Yakın zamanda Afet okuluna ihtiyacımız var diye bir yazı yazmıştım. Çok ilgi çekti.  

   
Nedense doğal afetler olduğunda o niye yok bu niye yok diye eleştiriler olur, eksikler o zaman hatırlanır.

  
Yurdumuzda doğal afetler çok olurken tedbirler nedense geç geliyor.

  
Afetlerde kalifiye eleman yetiştiren bir okulumuz olmasını istiyoruz.

  
Her şeyde Avrupa’yı örnek alırız bu konuda niye doğal afetlerde eğitimli elemanların yetiştiği okulları Türkiye’de yapmayız.

   
Benzer okullar Kanada, Almanya, İsviçre’de var. Bu okulların çalışmaları detaylıca incelenebilir.

   
Geçen yıl Van’da yaşanan Çığ olayında birçok vatandaşımız çığ altında kalmış, Günlerce arama kurtarma çalışması devam etmişti.

   
O olaydan ders alınmış ki Van Valiliği geçen hafta 200 kişilik bir tim kurarak doğal afetlere karşı kursa alarak eğitti.

   
Afet okulunun önemi bu çalışmada bir kez daha önem kazandı.

   
Doğuda olduğu gibi her yerde doğal afetler oluyor ama müdahalede bulunacak yetişmiş elemanımız maalesef yoktur.

   
3-5 haftalık kurslarla afetlere müdahalede bulunulur ama yeterli olabilir mi. Okulda yetişecek elemanlar devletin kadrolu çalışanı olur ve nerede bir vaka oluşursa anında müdahale etmelidir.

   
Dağdaki çığ olayına çığ yaşamayan, çığ bölgesinde antrenman yapmayan kimse yaşanan olaylarda gerektiği gibi hizmet yapamaz. Bölgemizde sık sık sel, yangın, çığ gibi doğal afetler yaşarız. Bu olayların çoğunda can kaybımızda olur.

    
Doğal afetlerde Kamu olarak AFAD ve birçok özel STK lar da yardımda bulunur.

   
Afetlerde görev yapan, yapacak elemanların eğitimli olmasından yanayım, ilk yardım, Sünni teneffüs, sedye taşıma vs. bilimsel olarak yapılabilmeli. Bu bilgilerde okullarda olur. Kulaktan dolma veya 1-2 haftalık eğitimlerle hemen gel seni kurtarıcı yaptık demekle olmaz.

   
Bu işlerde çalışacak elemanlar için Lise sonrası gireceği Dağcılık ve Afetle Mücadele Yüksek Okulu mezunları tercih edilmeli.

    
Yapılacak hizmet ayrı bir iş kolu olabilir.

    
Afetler için gerekli donanımlı elemanlar açılması gereken Yüksek Okulda rahatlıkla yetişebilir. Dağcılık ve Afetle Mücadele Yüksekokulu okuyacak öğrenciler için İkizdere Vadisi ameli eğitimler için güzel parkurlar barındırıyor.

    
Karda, Çığda yapılacak mücadele için yılın 12 ayı karın hiç eksik olmadığı Ovit dağında rahatlıkla olabilir. Ormanlık alanlarda arama kurtarma ve dereye düşen araç vs. kazalarda nasıl müdahale edileceği İkizdere deresinde rahatlıkla tatbik edilebilir.

    
Türkiye’de böyle bir okul yok.

   
RTE Üniversitesine bağlı Dağcılık ve Afetle Mücadele Yüksek Okulu düşünülen okul olabilir.

  
Konunun önemini bilerek 200 kişilik bir arama kurtarma ordusu kuran ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez beyi güzel girişimi için kutluyorum. İnanıyorum yakın gelecekte arama kurtarma ekipleri kurulacak Afet Okullarında yetişir.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi