İsmet KÖSOĞLU
Köşe Yazarı
İsmet KÖSOĞLU
 

RİZE'DE LOJİSTİK VE TAŞ OCAĞI

Rize’nin en geri kalmış ilçesi İkizdere günlerdir çok değerli TAŞ’ından dolayı yurdu aşarak dünya gündeminde yer aldı.     Bu bölgede doğan yaşayan ve yazan birisi olarak TAŞ’ımızın çok değerli olduğunu bu süreçte öğrenmiş oldum.     Memlekete bir yatırım yapılacaksa karşı çıkmak akıl karı değil. Olması gereken hiçbir projeye kimse karşı çıkmaz.     İkizdere’de Gürdere köylüsü ağırlıklı olarak birçok kimsenin 20 Nisanda başlattığı kimine göre eylem, kimine göre direniş niye yapılıyor. Biz biliriz ki bu ilçede kimse devletine karşı gelmez, jandarmasıyla sürtüşmez çünkü hepsi bizler için görevde.     Birçok kimse hatırlamaz, bizler sürekli yazdığımız için hafızamızda ve yazılarımızda durur.     İyidere’de bugün deniz dolgusunda yapılması için ihale kararı alınan Lojistik Merkez projesinde ilk zamanlar LİMAN denilen bir şey yoktu.     Bugün AKP Genel Başkan Yardımcısı olan dönemin Bakanı Hayati Yazıcı defalarca seçim zamanında İyidere Lojistik merkezin dere boyunca yukarı doğru yapılacağını açıklamıştı.       Benzer açıklamaları defalarca o zamanlar AKP Rize Milletvekili olan Hasan Karal tarafından da yapılarak çalışmaların başladığı, proje ihalesi yapıldığı gibi basına yansıyan çok açıklamalarına şahit olduk.      İkizdere Deresinin Karadeniz’e döküldüğü havzada dere yatağının yukarıya doğru genişletilerek, temizlenerek gemilerin girebileceği alana dönüşeceği ve kıyı boyunda LOJİSTİK ÜS dedikleri alanın yapılacağı söylenmiştir.     Bir süre sonra ne olduysa kim veya hangi uyanıklar çomak soktuysa bu proje değiştirilerek deniz dolgusunda LİMAN işine döndü.     Lojistik merkez karadan denize niye kaydırıldı kimse sorgulamıyor.     Havzada yapılacak projenin geçmişi 1999-2000 yılına dayanıyor.      ANAP-DSP-MHP koalisyon hükümetinde Ulaştırma Bakanının Enis Öksüz olduğu dönemde, RO-RO gemilerine uygun dere yatağının genişletilerek yapılacağı açıklanan bir proje vardı.     Dere yatağının deniz araçlarına açılması o araçlar için çok özel doğal bir bakım sahası da olacaktı. Tatlı su ve kum ile gemilerin alt tabanı böyle ortamda temizlenirmiş. Teknik bir konu olduğu için fazla ayrıntı vermek istemem.  
Ekleme Tarihi: 12 Mayıs 2021 - Çarşamba

RİZE'DE LOJİSTİK VE TAŞ OCAĞI

Rize’nin en geri kalmış ilçesi İkizdere günlerdir çok değerli TAŞ’ından dolayı yurdu aşarak dünya gündeminde yer aldı.

   
Bu bölgede doğan yaşayan ve yazan birisi olarak TAŞ’ımızın çok değerli olduğunu bu süreçte öğrenmiş oldum.

   
Memlekete bir yatırım yapılacaksa karşı çıkmak akıl karı değil. Olması gereken hiçbir projeye kimse karşı çıkmaz.

   
İkizdere’de Gürdere köylüsü ağırlıklı olarak birçok kimsenin 20 Nisanda başlattığı kimine göre eylem, kimine göre direniş niye yapılıyor. Biz biliriz ki bu ilçede kimse devletine karşı gelmez, jandarmasıyla sürtüşmez çünkü hepsi bizler için görevde.

   
Birçok kimse hatırlamaz, bizler sürekli yazdığımız için hafızamızda ve yazılarımızda durur.

   
İyidere’de bugün deniz dolgusunda yapılması için ihale kararı alınan Lojistik Merkez projesinde ilk zamanlar LİMAN denilen bir şey yoktu.

   
Bugün AKP Genel Başkan Yardımcısı olan dönemin Bakanı Hayati Yazıcı defalarca seçim zamanında İyidere Lojistik merkezin dere boyunca yukarı doğru yapılacağını açıklamıştı.

     
Benzer açıklamaları defalarca o zamanlar AKP Rize Milletvekili olan Hasan Karal tarafından da yapılarak çalışmaların başladığı, proje ihalesi yapıldığı gibi basına yansıyan çok açıklamalarına şahit olduk.

    
İkizdere Deresinin Karadeniz’e döküldüğü havzada dere yatağının yukarıya doğru genişletilerek, temizlenerek gemilerin girebileceği alana dönüşeceği ve kıyı boyunda LOJİSTİK ÜS dedikleri alanın yapılacağı söylenmiştir.

   
Bir süre sonra ne olduysa kim veya hangi uyanıklar çomak soktuysa bu proje değiştirilerek deniz dolgusunda LİMAN işine döndü.

   
Lojistik merkez karadan denize niye kaydırıldı kimse sorgulamıyor.

   
Havzada yapılacak projenin geçmişi 1999-2000 yılına dayanıyor.

    
ANAP-DSP-MHP koalisyon hükümetinde Ulaştırma Bakanının Enis Öksüz olduğu dönemde, RO-RO gemilerine uygun dere yatağının genişletilerek yapılacağı açıklanan bir proje vardı.

   
Dere yatağının deniz araçlarına açılması o araçlar için çok özel doğal bir bakım sahası da olacaktı. Tatlı su ve kum ile gemilerin alt tabanı böyle ortamda temizlenirmiş. Teknik bir konu olduğu için fazla ayrıntı vermek istemem.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi