İsmet KÖSOĞLU
Köşe Yazarı
İsmet KÖSOĞLU
 

ÇAYKUR ÇAYIN SİGORTASIDIR

Çay ve ÇAYKUR konusunda genellikle kampanya zamanında haberler yapılır yazılar yazılır.     Oysa Çay Doğu Karadeniz bölgesinde binlerce insanın geçim kaynağı olduğu için mevsimlik değil bütün yıl düşünülecek ürünümüzdür.    Yaş Çay bahçeden alım yerine, fabrikaya, paketlemeye ve pazarlamaya sonrasında tüketicinin önüne gidene kadar bütün safhalarda üzerinden kazanç sağlanan bir ticaret üründür.      Bir süre önce Gazeteci arkadaşım Mustafa Bayrak köşesinde ÇAY ve ÇAYKUR hakkında yazı yazdı. Mustafa Bayrak arkadaşımızı yazısından dolayı kutluyorum yerinde güzel bir yazı yazarak kanatılmak istenen konuya parmak basmıştır.     ÇAYKUR Çay konusunda üreticimizin en büyük güvencesi ve dayanağıdır.     Özelleşmiş bir kurum olarak hiç düşünmüyorum ama eğer gerçekleşirse Yaş Çay toplayan bölge insanının ölüm fermanı verildi derim.      Günümüzde kampanya süresince özel sektörün ÇAYKUR fiyatının neredeyse yarı fiyatına çay aldığını unutmadık. Emsal fiyat verenler var ise sayı olarak çok az olmalı.       ÇAYKUR yalnız Rize’nin değil bölgemiz üreticisinin sigortasıdır.      Hükümetin ekonomideki yanlış adımları bahane edilerek ÇAYKUR’a aba altından sopa gösterilmemeli. Hükümet giderse bir başkası kurulur ama ÇAYKR giderse başka ÇAYKUR olmaz.       Maaş artışlarında Dolara endeksli ücret artışı istemek ÇAYKUR’un imkânlarına göre bence yanlış. Türkiye’nin durumu malum, olmayacak miktarlarda zam keşke verilse ama ortada ekonomik sıkıntı var, Covid’in olumsuz etkisi halen geçmiş değil.     Bölge insanının geçim kaynağı olan Yaş Çayın sigortası ÇAYKUR ne sendikanın ne çalışanındır, hepimizindir.     İmkânları birazda zorlayarak çalışan ücretleri muhakkak belirlenmelidir.     Çayı bilen, ÇAYKUR’un içinden yetişen bugünkü Genel Müdürü Sn. Yusuf Ziya Alim’i siyasi egoları da tatmin ederek sıkıştırmanın bence yararı yoktur. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü çalışanının mağdur olmasını elbette istemez. Çalışana hak ettiği ücret muhakkak verilmeli.     ÇAYKUR ve Çayın yaşaması için kampanya süresince öncelikle kaliteli çay toplanmalı. Mustafa Bayrak’ın yazdığı gibi bahçede görülen her yeşil yaprak çay bezine konularak alım yerine götürülmemeli.     ÇAYKUR elden çıkarsa üretici derdini kime söyler, muhatap bulabiliri mi. Emsal olmaz ama Özelleşen bazı kamu kuruluşları göz önüne alınız. Oralarda kimseyle muhatap olamıyorsunuz.      Çayın koruyucusu ÇAYKUR elden çıktığında muhatap kim olacak biliyor musunuz?  
Ekleme Tarihi: 20 Aralık 2021 - Pazartesi

ÇAYKUR ÇAYIN SİGORTASIDIR

Çay ve ÇAYKUR konusunda genellikle kampanya zamanında haberler yapılır yazılar yazılır.

   
Oysa Çay Doğu Karadeniz bölgesinde binlerce insanın geçim kaynağı olduğu için mevsimlik değil bütün yıl düşünülecek ürünümüzdür.

  
Yaş Çay bahçeden alım yerine, fabrikaya, paketlemeye ve pazarlamaya sonrasında tüketicinin önüne gidene kadar bütün safhalarda üzerinden kazanç sağlanan bir ticaret üründür.

    
Bir süre önce Gazeteci arkadaşım Mustafa Bayrak köşesinde ÇAY ve ÇAYKUR hakkında yazı yazdı. Mustafa Bayrak arkadaşımızı yazısından dolayı kutluyorum yerinde güzel bir yazı yazarak kanatılmak istenen konuya parmak basmıştır.

   
ÇAYKUR Çay konusunda üreticimizin en büyük güvencesi ve dayanağıdır.

   
Özelleşmiş bir kurum olarak hiç düşünmüyorum ama eğer gerçekleşirse Yaş Çay toplayan bölge insanının ölüm fermanı verildi derim.

    
Günümüzde kampanya süresince özel sektörün ÇAYKUR fiyatının neredeyse yarı fiyatına çay aldığını unutmadık. Emsal fiyat verenler var ise sayı olarak çok az olmalı.

     
ÇAYKUR yalnız Rize’nin değil bölgemiz üreticisinin sigortasıdır.

    
Hükümetin ekonomideki yanlış adımları bahane edilerek ÇAYKUR’a aba altından sopa gösterilmemeli. Hükümet giderse bir başkası kurulur ama ÇAYKR giderse başka ÇAYKUR olmaz.

     
Maaş artışlarında Dolara endeksli ücret artışı istemek ÇAYKUR’un imkânlarına göre bence yanlış. Türkiye’nin durumu malum, olmayacak miktarlarda zam keşke verilse ama ortada ekonomik sıkıntı var, Covid’in olumsuz etkisi halen geçmiş değil.

   
Bölge insanının geçim kaynağı olan Yaş Çayın sigortası ÇAYKUR ne sendikanın ne çalışanındır, hepimizindir.

   
İmkânları birazda zorlayarak çalışan ücretleri muhakkak belirlenmelidir.

   
Çayı bilen, ÇAYKUR’un içinden yetişen bugünkü Genel Müdürü Sn. Yusuf Ziya Alim’i siyasi egoları da tatmin ederek sıkıştırmanın bence yararı yoktur. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü çalışanının mağdur olmasını elbette istemez. Çalışana hak ettiği ücret muhakkak verilmeli.

   
ÇAYKUR ve Çayın yaşaması için kampanya süresince öncelikle kaliteli çay toplanmalı. Mustafa Bayrak’ın yazdığı gibi bahçede görülen her yeşil yaprak çay bezine konularak alım yerine götürülmemeli.

   
ÇAYKUR elden çıkarsa üretici derdini kime söyler, muhatap bulabiliri mi. Emsal olmaz ama Özelleşen bazı kamu kuruluşları göz önüne alınız. Oralarda kimseyle muhatap olamıyorsunuz.

    
Çayın koruyucusu ÇAYKUR elden çıktığında muhatap kim olacak biliyor musunuz?

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi