Adnan ONAY
Köşe Yazarı
Adnan ONAY
 

TV'LERDEKİ SAVAŞ YORUMCULARI

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri harekatın bir ayı geride kaldı. Neredeyse her akşam tv'lerde, haber kanallarında bu konu konuşuluyor. Ekranlarda konuk olan kimi kişilerin sokaktaki sıradan kişilerden farksız yorumları nedeniyle artık bu tür programları görünce kanal değişiyorum. Ekranlardaki bazı akademisyen titri olanların yaptığı açıklamalar gerçekten akla ziyan açıklamalar. Neredeyse konuşmacıların tamamına yakını batı basınında çıkan, çıkartılan propaganda ürünü haber ve yazıları baz alarak bu doğrultuda görüşler belirtiyor. Bu kişilerin son olarak dile getirdiği hikayelerin en dikkat çekeni Rusya ve Putin'le ilgili. Bunlara göre Ukrayna beklenmedik bir başarı gösterdi ve Rusya köşeye sıkıştırıldı. Bu durum Putin'e darbe, suikast yapılması gibi şeyleri gündeme getirecekmiş. Bir kere ortada Ukrayna'nın bir başarısı yok. Komedyen Zelensky, Batıya kanıp ülkeyi bir maceraya soktu ve paralı askerlerle, Batının para ve silah desteğiyle Rusya'ya karşı koymaya çalışıyor. Putin'in Ukrayna'yı işgal etmek gibi bir hedefinin olmadığını belirtmesine rağmen daha şimdiden 4 milyona yakın kişi ülkesini terketmiş durumda. Eğer çatışmalar belirli bölgelerle sınırlı olmayıp tüm Ukrayna'yı hedef alsa bu rakamların nereye varacağını varın sizler düşünün. Rusya, Sovyetler'in devamı olan bir ülke. Putin, Sovyetlerin mirasını canlatmak, büyük Rusya'yı inşa etme hedefiyle derin devlet kaynaklı olarak o makama oturmuş ve halkın desteğini alan istibaratçı bir lider. Ukrayna'ya saldırının ardından düzenlediği basın toplantısında Lenin'i dahi eleştirip Stalin dönemine üstü kapalı övgüde bulunması gösteriyor ki, kendisi de Çar gibi Büyük Rusya ütopyasına sahip.  Bu konuşmasının ardından yapılan anketlerde Putin'e halk desteğinin 80'lere tırmanması gösteriyor ki, halk da Büyük Rusya utopyasına sahip çıkmakta.   Özetle; Putin, Rus halkının beklentilerine uygun olarak, hazırlanıp, seçilmiş bir lider. Rusya yıkılmadığı sürece liderleri Putin gibelerden farklı olmaz. O nedenle Putin'in hedef alınmasının hiçbir mantığı yok. Peki gidişat neyi gösteriyor? Olacak olan bellidir. Bir süre sonra taraflar anlaşmaya varır. Dünya, Putin'in yenilmesi gibi  bir amacın peşine düşemez. Zira, Rus halkının duygu ve düşüncelerini yansıtan, Ukrayna harekatını varlık gerekçesi gören Putin zorda kalırsa nükleer silahları kullanır. Dünya bunun farkında.. ABD, bu krizle elde etmek istediklerini elde ettiğinde iyice düşmanlaştırılmış olan Rusya'ya bir galibiyet payesi verilmesine rıza gösterir. Daha şimdiden ABD'nin amaçlarına ulaştığı görülmekte.  NATO güçleniyor, dünya hızla silahlanıyor ve ABD,(küresel sermaye) ağını sağlamlaştırmış durumda. Kimbilir Rusya belki de Nazileri yendiği 9 Mayıs'ın yıldönümünde (ABD'nin de hedeflerine ulaşmış olması nedeniyle) zaferini ilan eder.. Anlaşma için Rusya'ya böylesi anlamlı bir tarih bahşedilir mi? Bilmem ama savaşın çok uzamayacağını  öngermekteyim. Umarım yanılmam ve dünya yeni bir dünya savaşıyla, nükleer savaşla karşı karşıya kalmaz..
Ekleme Tarihi: 29 Mart 2022 - Salı

TV'LERDEKİ SAVAŞ YORUMCULARI

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri harekatın bir ayı geride kaldı. Neredeyse her akşam tv'lerde, haber kanallarında bu konu konuşuluyor. Ekranlarda konuk olan kimi kişilerin sokaktaki sıradan kişilerden farksız yorumları nedeniyle artık bu tür programları görünce kanal değişiyorum.


Ekranlardaki bazı akademisyen titri olanların yaptığı açıklamalar gerçekten akla ziyan açıklamalar. Neredeyse konuşmacıların tamamına yakını batı basınında çıkan, çıkartılan propaganda ürünü haber ve yazıları baz alarak bu doğrultuda görüşler belirtiyor.


Bu kişilerin son olarak dile getirdiği hikayelerin en dikkat çekeni Rusya ve Putin'le ilgili. Bunlara göre Ukrayna beklenmedik bir başarı gösterdi ve Rusya köşeye sıkıştırıldı. Bu durum Putin'e darbe, suikast yapılması gibi şeyleri gündeme getirecekmiş.


Bir kere ortada Ukrayna'nın bir başarısı yok. Komedyen Zelensky, Batıya kanıp ülkeyi bir maceraya soktu ve paralı askerlerle, Batının para ve silah desteğiyle Rusya'ya karşı koymaya çalışıyor.
Putin'in Ukrayna'yı işgal etmek gibi bir hedefinin olmadığını belirtmesine rağmen daha şimdiden 4 milyona yakın kişi ülkesini terketmiş durumda. Eğer çatışmalar belirli bölgelerle sınırlı olmayıp tüm Ukrayna'yı hedef alsa bu rakamların nereye varacağını varın sizler düşünün.


Rusya, Sovyetler'in devamı olan bir ülke. Putin, Sovyetlerin mirasını canlatmak, büyük Rusya'yı inşa etme hedefiyle derin devlet kaynaklı olarak o makama oturmuş ve halkın desteğini alan istibaratçı bir lider. Ukrayna'ya saldırının ardından düzenlediği basın toplantısında Lenin'i dahi eleştirip Stalin dönemine üstü kapalı övgüde bulunması gösteriyor ki, kendisi de Çar gibi Büyük Rusya ütopyasına sahip. 

Bu konuşmasının ardından yapılan anketlerde Putin'e halk desteğinin 80'lere tırmanması gösteriyor ki, halk da Büyük Rusya utopyasına sahip çıkmakta.
 
Özetle; Putin, Rus halkının beklentilerine uygun olarak, hazırlanıp, seçilmiş bir lider. Rusya yıkılmadığı sürece liderleri Putin gibelerden farklı olmaz. O nedenle Putin'in hedef alınmasının hiçbir mantığı yok.


Peki gidişat neyi gösteriyor?

Olacak olan bellidir. Bir süre sonra taraflar anlaşmaya varır. Dünya, Putin'in yenilmesi gibi  bir amacın peşine düşemez. Zira, Rus halkının duygu ve düşüncelerini yansıtan, Ukrayna harekatını varlık gerekçesi gören Putin zorda kalırsa nükleer silahları kullanır. Dünya bunun farkında..


ABD, bu krizle elde etmek istediklerini elde ettiğinde iyice düşmanlaştırılmış olan Rusya'ya bir galibiyet payesi verilmesine rıza gösterir.


Daha şimdiden ABD'nin amaçlarına ulaştığı görülmekte. 

NATO güçleniyor, dünya hızla silahlanıyor ve ABD,(küresel sermaye) ağını sağlamlaştırmış durumda.


Kimbilir Rusya belki de Nazileri yendiği 9 Mayıs'ın yıldönümünde (ABD'nin de hedeflerine ulaşmış olması nedeniyle) zaferini ilan eder..


Anlaşma için Rusya'ya böylesi anlamlı bir tarih bahşedilir mi? Bilmem ama savaşın çok uzamayacağını  öngermekteyim.


Umarım yanılmam ve dünya yeni bir dünya savaşıyla, nükleer savaşla karşı karşıya kalmaz..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi