İsmet KÖSOĞLU
Köşe Yazarı
İsmet KÖSOĞLU
 

SAMSUN-SARP TREN YOLU OLMALI-2

  Rize’nin geleceği bugüne değil ileriye bakalım. Günübirlik yaşamayalım. Zigana üzerinde düşünülmeye başlanılan Tren yoludeğil SAMSUN-SARP güzergâhı olan Karadeniz’i boydan boya kapsayacak Demiryolu tercih edilmelidir.   Yirmibeş yıl öncesinden bu konuda yazdığım yazılar var. Sahil yolu yapıldığında kenarında Tren geçişi için Demiryoluda olsun diye ama duyan Bugün çok fazla artan akaryakıt fiyatına karşı ekonomik bir alternatifti TREN ve Demiryolu.  YHT mi olur Kara Tren mi olur onun şeklinde değiliz ama Demiryolu yapılırsa en uygunu olmalıdır elbette. Bugünkü Türkiye’ye bakarsak cumhuriyetin o ilk dönemlerinde hem de en fukara olduğumuz devirde Doğu Anadolu ve Güneydoğuya ulaşan demiryolu yüce dağları aşarak sınırlara kadar ulaşmıştı. Osmanlının son döneminde mübarek belde Medine’ye ulaşan Demiryolu vardı. Rize’miz cennet gibi bir şehir.   Yıllardır ihmal edildiği halde tabii güzelliklerinden hiçbir şey henüz kaybetmemiş. Bölgemizde deniz turizmi için Ege, Akdeniz gibi uzun bir mevsim olmuyor. Ama önemli turizm potansiyelini işleyerek bacasız sanayi olan Turizmi hayata geçirmeliyiz. Hızlı bir ulaşım aracı olan Tren sayesinde iç kesimlerdeki dağ ve yaylalarımız büyük kitleler halinde turist akınına uğrayabilecektir. Türkiye’nin en pahalı sebze ve meyvesini yiyen Rize’miz ekonomik ulaşım aracı Tren sayesinde daha kısa sürede nakliyeden kazanarak Ege’deki, GAP’taki ürünlerden maliyetine faydalanabilecektir. Daha da önemlisi stratejik bakımdan Türk Cumhuriyetleriyle sağlanabilecek Tren ulaşımı karşılıklı ticareti daha da önemli duruma getirecektir. Kamuoyunu aydınlatma konusunda bazı sesler çıkmaya başladı çok şükür. 10 yıl önce 2012 yılında Rize Kent Konseyinin girişimleri olmuştu. Basına beyanatlar broşürler hazırlanarak sesimizin bir nebze olsun çıkması temin EDİLMİŞTİ     Bugün İstanbuldan Hukukçu-Eğitimci ağabeyimiz Cemil Can Bıçakçı’nın gayretlerini yakından görmek önemli bir gelişme. Bölgeden seslenerek SARP-SAMSUN Demiryolunu projelendirilerek  programa alınmasının gerçekleşmesini isteriz. Bu proje Rize’nin değil  Samsundan buyana bütün şehirlerin istediğidir. Çok bir şey istediğimiz yok, üstelik bu bölgemin projesi olacak.      Böyle giderse, her gün artan akaryakıt, dolar fiyatı karşısında karayolu veya havayolu yolculuğu adeta hayal olacak.     Cumhurbaşkanı bölgenin insanı, tek imza ile YAPIN talimatını verdiğinde önünde kimse duramaz.
Ekleme Tarihi: 30 Temmuz 2022 - Cumartesi

SAMSUN-SARP TREN YOLU OLMALI-2

 
Rize’nin geleceği bugüne değil ileriye bakalım. Günübirlik yaşamayalım. Zigana üzerinde düşünülmeye başlanılan Tren yoludeğil SAMSUN-SARP güzergâhı olan Karadeniz’i boydan boya kapsayacak Demiryolu tercih edilmelidir.

 
Yirmibeş yıl öncesinden bu konuda yazdığım yazılar var. Sahil yolu yapıldığında kenarında Tren geçişi için Demiryoluda olsun diye ama duyan Bugün çok fazla artan akaryakıt fiyatına karşı ekonomik bir alternatifti TREN ve Demiryolu.  YHT mi olur Kara Tren mi olur onun şeklinde değiliz ama Demiryolu yapılırsa en uygunu olmalıdır elbette.


Bugünkü Türkiye’ye bakarsak cumhuriyetin o ilk dönemlerinde hem de en fukara olduğumuz devirde Doğu Anadolu ve Güneydoğuya ulaşan demiryolu yüce dağları aşarak sınırlara kadar ulaşmıştı. Osmanlının son döneminde mübarek belde Medine’ye ulaşan Demiryolu vardı.

Rize’miz cennet gibi bir şehir.
 

Yıllardır ihmal edildiği halde tabii güzelliklerinden hiçbir şey henüz kaybetmemiş. Bölgemizde deniz turizmi için Ege, Akdeniz gibi uzun bir mevsim olmuyor. Ama önemli turizm potansiyelini işleyerek bacasız sanayi olan Turizmi hayata geçirmeliyiz. Hızlı bir ulaşım aracı olan Tren sayesinde iç kesimlerdeki dağ ve yaylalarımız büyük kitleler halinde turist akınına uğrayabilecektir.


Türkiye’nin en pahalı sebze ve meyvesini yiyen Rize’miz ekonomik ulaşım aracı Tren sayesinde daha kısa sürede nakliyeden kazanarak Ege’deki, GAP’taki ürünlerden maliyetine faydalanabilecektir. Daha da önemlisi stratejik bakımdan Türk Cumhuriyetleriyle sağlanabilecek Tren ulaşımı karşılıklı ticareti daha da önemli duruma getirecektir. Kamuoyunu aydınlatma konusunda bazı sesler çıkmaya başladı çok şükür. 10 yıl önce 2012 yılında Rize Kent Konseyinin girişimleri olmuştu. Basına beyanatlar broşürler hazırlanarak sesimizin bir nebze olsun çıkması temin EDİLMİŞTİ
 
 
Bugün İstanbuldan Hukukçu-Eğitimci ağabeyimiz Cemil Can Bıçakçı’nın gayretlerini yakından görmek önemli bir gelişme. Bölgeden seslenerek SARP-SAMSUN Demiryolunu projelendirilerek  programa alınmasının gerçekleşmesini isteriz. Bu proje Rize’nin değil  Samsundan buyana bütün şehirlerin istediğidir. Çok bir şey istediğimiz yok, üstelik bu bölgemin projesi olacak. 
 
 
Böyle giderse, her gün artan akaryakıt, dolar fiyatı karşısında karayolu veya havayolu yolculuğu adeta hayal olacak.
 
 
Cumhurbaşkanı bölgenin insanı, tek imza ile YAPIN talimatını verdiğinde önünde kimse duramaz.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi