İsmet KÖSOĞLU
Köşe Yazarı
İsmet KÖSOĞLU
 

KENDİR MİLLİ VE YERLİDİR

Yakından bildiğim için yazıyorum,80 öncesi bölgede ve Rize’nin birçok ilçe ve köyünde KENDİR ekilirdi.  Köylü vatandaş-benim Rahmetli anam da dahil-evde İp yapımında, Feretiko bezi üretiminde kullanmak için bahçenin bir kısmına Mısır ve Patatesin ortasına Kendir ekerek faydalanırdı.  Öyle ki Kendir Bal yapan Arı familyası içinde ilaç gibiydi. o tarihlerde arı kovanlarında hastalık olmaz ve ilaç hiç kullanılmazdı.   KENDİR bahçelerde art niyetsiz ekilen ve büyüyen doğal bir ilaçtı.  Tarihini bilmiyorum bir süre sonra kötü niyetlilerin istismarı sonucu uyuşturucu madde yapılıyor gerekçesiyle ekimi yasaklandı.  KENDİR ekimi kontrollü yapılmalı.  Kendir günümüzde çok önem kazanan tekstilde kullanılacak en doğal, güzel ve yerli milli olacak bir ürünümüz olmalıydı.   Yapılan araştırmaya göre bugün dünyada 3 bin farklı üründe Kendir kullanılıyor. Uyuşturucu olamayacak şekilde kendir üretirsek, Türkiye'nin önü açılır.  Feretiko denilen bezin üretiminde hammadde olarak iplik yurtdışından geliyor.   Dünyada 36 ülkede üretimi yapılan endüstriyel kendirin, küresel pazarının büyüklüğünün ise 2017 yılında 4 milyar doları bulduğu belirtiliyor bu pazarın 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor.  Dünyada başlıca kenevir üreticileri ABD, Kanada, Çin, Hindistan, Japonya, Brezilya, Almanya, Fransa ve İngiltere.  Türkiye önemli miktarı Hindistan’dan alıyor.  Bu ürün Rize’de yetişiyor ama niye teşvik edilmiyor. Kontrol amaçlı arazi konusunda pürüzler var. Rize’de müstakil arazi bulmak zor. Araziyi kullanan muhatap alınsa ve bürokratik şartları kolaylaştırılsa Rize’de bu konuda güzel gelişmeler olur.  Dün akşam bu konuda çok deneyimli ve bilgili –ismi bende saklı kalsın-önemli bir bürokratla telefon konuşmasında yeni bilgiler öğrenirken aşağıda yazdığım notları paylaşıyorum. Umarım kamuoyunda yeterli destek bularak KENDİR üretimi bölgede ikinci bir gelir kapısı olur. İyidere ilçemiz Feretiko da pilot ilçe seçilmişti. Bazı üretimler yapıldı ama devamı beklendiği gibi olmadı. Talip Kahraman El Sanatları Merkezi kuruldu, burada da tezgâhlar var. İlçelere köylere varıncaya kadar tezgâh gönderildi ama sonuç şu an bana göre sıfır.  FERETİKO Rize’de yeniden hayat bulmalı. Halk Eğitim kurslarında yüzlerce genç kızımız öğrenmek için çaba gösterdi emek verdi. Bu kursiyerlere maddi kazanç sağlamak önceliğimiz olarak FERETİKO üretimi hızlandırılarak ekonomik kazanç sağlansın.  Askeri alanlarda bolca boş araziler var. Burada kontrollü KENDİR üretimi Hükümet desteğiyle sağlanmalıdır.   Askeri arazilerde üretilecek KENDİR işlenerek askerimizin kullandığı iç çamaşırları üretilmeli. Daha doğrusu önceleri Askeri Dikimevlerinde üretilen askerimizin giydiği çamaşır ve elbiseler FERETİKODAN yapılmalı. Bugün özelleştirilmiş olan Askeri Dikimevlerinin ürettikleri yerli ve sağlıklı olarak çok daha ucuza temin edilebilir.  Hindistan’dan alarak değil kendi milli ve yerli ürünümüzü yetiştirerek işleyelim.   
Ekleme Tarihi: 01 Ağustos 2019 - Perşembe

KENDİR MİLLİ VE YERLİDİR

Yakından bildiğim için yazıyorum,80 öncesi bölgede ve Rize’nin birçok ilçe ve köyünde KENDİR ekilirdi. 


Köylü vatandaş-benim Rahmetli anam da dahil-evde İp yapımında, Feretiko bezi üretiminde kullanmak için bahçenin bir kısmına Mısır ve Patatesin ortasına Kendir ekerek faydalanırdı. 


Öyle ki Kendir Bal yapan Arı familyası içinde ilaç gibiydi. o tarihlerde arı kovanlarında hastalık olmaz ve ilaç hiç kullanılmazdı.  


KENDİR bahçelerde art niyetsiz ekilen ve büyüyen doğal bir ilaçtı. 


Tarihini bilmiyorum bir süre sonra kötü niyetlilerin istismarı sonucu uyuşturucu madde yapılıyor gerekçesiyle ekimi yasaklandı. 


KENDİR ekimi kontrollü yapılmalı. 


Kendir günümüzde çok önem kazanan tekstilde kullanılacak en doğal, güzel ve yerli milli olacak bir ürünümüz olmalıydı.  


Yapılan araştırmaya göre bugün dünyada 3 bin farklı üründe Kendir kullanılıyor. Uyuşturucu olamayacak şekilde kendir üretirsek, Türkiye'nin önü açılır. 


Feretiko denilen bezin üretiminde hammadde olarak iplik yurtdışından geliyor.  


Dünyada 36 ülkede üretimi yapılan endüstriyel kendirin, küresel pazarının büyüklüğünün ise 2017 yılında 4 milyar doları bulduğu belirtiliyor bu pazarın 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor. 


Dünyada başlıca kenevir üreticileri ABD, Kanada, Çin, Hindistan, Japonya, Brezilya, Almanya, Fransa ve İngiltere. 


Türkiye önemli miktarı Hindistan’dan alıyor. 


Bu ürün Rize’de yetişiyor ama niye teşvik edilmiyor. Kontrol amaçlı arazi konusunda pürüzler var. Rize’de müstakil arazi bulmak zor. Araziyi kullanan muhatap alınsa ve bürokratik şartları kolaylaştırılsa Rize’de bu konuda güzel gelişmeler olur. 


Dün akşam bu konuda çok deneyimli ve bilgili –ismi bende saklı kalsın-önemli bir bürokratla telefon konuşmasında yeni bilgiler öğrenirken aşağıda yazdığım notları paylaşıyorum. Umarım kamuoyunda yeterli destek bularak KENDİR üretimi bölgede ikinci bir gelir kapısı olur. İyidere ilçemiz Feretiko da pilot ilçe seçilmişti. Bazı üretimler yapıldı ama devamı beklendiği gibi olmadı. Talip Kahraman El Sanatları Merkezi kuruldu, burada da tezgâhlar var. İlçelere köylere varıncaya kadar tezgâh gönderildi ama sonuç şu an bana göre sıfır. 


FERETİKO Rize’de yeniden hayat bulmalı. Halk Eğitim kurslarında yüzlerce genç kızımız öğrenmek için çaba gösterdi emek verdi. Bu kursiyerlere maddi kazanç sağlamak önceliğimiz olarak FERETİKO üretimi hızlandırılarak ekonomik kazanç sağlansın. 


Askeri alanlarda bolca boş araziler var. Burada kontrollü KENDİR üretimi Hükümet desteğiyle sağlanmalıdır.  


Askeri arazilerde üretilecek KENDİR işlenerek askerimizin kullandığı iç çamaşırları üretilmeli. Daha doğrusu önceleri Askeri Dikimevlerinde üretilen askerimizin giydiği çamaşır ve elbiseler FERETİKODAN yapılmalı. Bugün özelleştirilmiş olan Askeri Dikimevlerinin ürettikleri yerli ve sağlıklı olarak çok daha ucuza temin edilebilir. 


Hindistan’dan alarak değil kendi milli ve yerli ürünümüzü yetiştirerek işleyelim. 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi