İsmet KÖSOĞLU
Köşe Yazarı
İsmet KÖSOĞLU
 

RİZE’DE TEREYAĞI Tereyağlarının Rize’nin olmadığını rahatlıkla söylemek isterim.

Rize’de hayvancılık çok azaldı buna rağmen Tereyağı marketlerde raflarda dopdolu.  Geçen ay İstanbul-Maltepe’deki 11.Rize Tanıtım Günleri programına katıldım. Tanıtım için ilgililerimiz ellerinden gelen çabayı göstermişler bunu inkâr edecek değilim.  Önce İstanbul’daki RİDEF Yönetimi başta Başkan olmak üzere Valiliğimiz, Kaymakamlıklarımız ve Belediyelerimiz güçleri kapsamında tanıtımlarda çaba gösterdi.  Resmi kurum kuruluşlar haricinde aynı alanda kurulan bir başka çadırda da yiyecekler satışa hazır sergilendi.  Yiyecek reyonlarının tamamını gezdim ve birçoğunu fotoğrafladım.  Dikkatimi çeken Rize tanıtım günü haftası ama bu reyonlarda Rize’nin ürünü Anzer Balı, Üçel Helva, bir Kavurma ve Çay’dan başka markamızın olmadığı.  Şu gerçeği paylaşmak istiyorum. Rize ismi istismar edilerek kullanıldı.  En çok rağbet ve ilgi gören satış alanının başında Tereyağı, Peynir, Bal vs. zaruri gıda maddesi satan yerler vardı.  Fındık, Pestil, Küme Rize’de yok bunlara Rize ismi koyamadılar.  Acı gerçek şu ki kilosu 40-55 TL arasında değişen adı Rize Tereyağı olarak  etiketlendirilen  Tereyağlarının  Rize’nin olmadığını rahatlıkla söylemek isterim.  Rize adının güvenilirliğinden olsa gerek Rize adı Tereyağında çok kullanıldı, çünkü Rize’de öyle bir tereyağı üretimi yok.  Nereden getirildiği belli olmayan Tereyağları Rize’nin Yayla Yağı, Ovit Yaylası yağı diye vatandaşa aldatılarak sunulmuş.  Benzer satışlara daha önce Ankara’da yapılan Rize Tanıtım Günlerinde de şahit olmuştum. Bu kadar Rize Tereyağı nerede üretiliyor. Hangi üreticimizden alınıyor.  Rize’ye gelen tereyağların büyük çoğunluğu abartmıyorum 90’ı nın komşumuzdan geldiğini bilmeyen yok. Orada da dereler süt aksa bu kadar Tereyağı üretilemez diye yazan Trabzon Basınında haberleri çok gördük.  Müşteriler fiyatı ucuz diye 40 TL’ye satılan Tereyağlarına aldanmasın. Ovit Yağının hakikisini yerinde 75 TL’den   aşağı  alamazsınız.   Anzer,   Cimil Yağlarıda aynı emsalde ama hakiki saf Tereyağı.  Bize gelince, Tereyağını komşu uçtan alan bir arkadaşı çok iyi tanıyorum. Bu kıdemli arkadaş  Muhlama yaparken Tereyağını biraz fazla kullanıyor ben hatırlatmak istedim. Son yaptığı Rize  Muhlamasında Tereyağını fazla kullandığı için gaz yaptığı konusunda üstatlardan şikâyet eden oldu. Son günlerde Tonya Vakfıkebir Yağlarına pek güven kalmadı üstat hatırlatmak istedim.   
Ekleme Tarihi: 10 Kasım 2019 - Pazar

RİZE’DE TEREYAĞI Tereyağlarının Rize’nin olmadığını rahatlıkla söylemek isterim.

Rize’de hayvancılık çok azaldı buna rağmen Tereyağı marketlerde raflarda dopdolu. 


Geçen ay İstanbul-Maltepe’deki 11.Rize Tanıtım Günleri programına katıldım. Tanıtım için ilgililerimiz ellerinden gelen çabayı göstermişler bunu inkâr edecek değilim. 


Önce İstanbul’daki RİDEF Yönetimi başta Başkan olmak üzere Valiliğimiz, Kaymakamlıklarımız ve Belediyelerimiz güçleri kapsamında tanıtımlarda çaba gösterdi. 


Resmi kurum kuruluşlar haricinde aynı alanda kurulan bir başka çadırda da yiyecekler satışa hazır sergilendi. 


Yiyecek reyonlarının tamamını gezdim ve birçoğunu fotoğrafladım. 


Dikkatimi çeken Rize tanıtım günü haftası ama bu reyonlarda Rize’nin ürünü Anzer Balı, Üçel Helva, bir Kavurma ve Çay’dan başka markamızın olmadığı. 


Şu gerçeği paylaşmak istiyorum. Rize ismi istismar edilerek kullanıldı. 


En çok rağbet ve ilgi gören satış alanının başında Tereyağı, Peynir, Bal vs. zaruri gıda maddesi satan yerler vardı. 


Fındık, Pestil, Küme Rize’de yok bunlara Rize ismi koyamadılar. 


Acı gerçek şu ki kilosu 40-55 TL arasında değişen adı Rize Tereyağı olarak  etiketlendirilen  Tereyağlarının  Rize’nin olmadığını rahatlıkla söylemek isterim. 


Rize adının güvenilirliğinden olsa gerek Rize adı Tereyağında çok kullanıldı, çünkü Rize’de öyle bir tereyağı üretimi yok. 


Nereden getirildiği belli olmayan Tereyağları Rize’nin Yayla Yağı, Ovit Yaylası yağı diye vatandaşa aldatılarak sunulmuş. 


Benzer satışlara daha önce Ankara’da yapılan Rize Tanıtım Günlerinde de şahit olmuştum. Bu kadar Rize Tereyağı nerede üretiliyor. Hangi üreticimizden alınıyor. 


Rize’ye gelen tereyağların büyük çoğunluğu abartmıyorum 90’ı nın komşumuzdan geldiğini bilmeyen yok. Orada da dereler süt aksa bu kadar Tereyağı üretilemez diye yazan Trabzon Basınında haberleri çok gördük. 


Müşteriler fiyatı ucuz diye 40 TL’ye satılan Tereyağlarına aldanmasın. Ovit Yağının hakikisini yerinde 75 TL’den   aşağı  alamazsınız.   Anzer,   Cimil Yağlarıda aynı emsalde ama hakiki saf Tereyağı. 


Bize gelince, Tereyağını komşu uçtan alan bir arkadaşı çok iyi tanıyorum. Bu kıdemli arkadaş  Muhlama yaparken Tereyağını biraz fazla kullanıyor ben hatırlatmak istedim. Son yaptığı Rize  Muhlamasında Tereyağını fazla kullandığı için gaz yaptığı konusunda üstatlardan şikâyet eden oldu. Son günlerde Tonya Vakfıkebir Yağlarına pek güven kalmadı üstat hatırlatmak istedim.   

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi