Tahsin SANCAK
Köşe Yazarı
Tahsin SANCAK
 

YAŞ ÇAYIN FİYATI NE OLMALI

Yaş çay in fiyatı... Üreticinin gözü fiyatta.. En normal durum.. Sonuç tur çayın fiyati. Sonuçlarla değil, doğuran nednelerle ilgilenirim. Çok değerli bir ürün olan çayimizdan, çok daha yüksek gelir elde etmeliyiz . Bunu sağlayacak nedenleri oluşturmalıyız.. Biliyorum, hemen rakkam bekliyorsunuz.. Bugünkü sistemin verebilecegi belli... Bir "T" çizin....sol tarafa son otuz yılda, bu mevsimlerde, açıklanan fiyat beklentilerini yazın,.. sağ tarafada açıklanan fiyatları yazın. iki listenin kendi icinde ne kadar benzes tiğgini görün ve açıklanacak fiyatı ( nüans farkıyla ) bulun.. Nedenlerden gidelim.... İki faktörlü.. A. Bu kampanya ,hemen uygulanabilecek, birinci faktör planimiz.   B. Gelecek yıllarda oluşturulabilecek, kalici, sürdürülebilir, yüksek getirisi olacak, " devrim" niteliğinde , yapısal degisiklik onerimiz. A.. Çok çalışmıştık uzerinde..... Dört maddeye uyarsak olusacak, piyasa şartları özel sektoru sezon boyunca 4 liranın üzerinde çay aldırır.. Kota, budama yapamayanlarin mağduriyeti,caykur da stok artışı gibi sorunlar, bir anda, kendiliğinden ortadan kalkar Bu kadar basit mi diyeceksiniz evet, bu kadar basit.. Öneriler... a. Kuru çay satislarinda KDV oranı yüzde 4 e dusurulmelidir ( bu oran üzerinde çalışılmıştır) b. Destekleme primi oranı,toplam fiyat icinde, yüzde 10.un uzerinde olmalıdır.( üst sınır 14.. daha fazlası başka sorunlar dogurur) c. Kaçak girişler ,liflerden yapılan boyalı çaylar gibi standart ve yasa disi durumlarla etkin mücadele edilmeli. d. Kuru çay fiyatlari, 10..15 artırılmalı.. Bakıniz,kaynak istemeyen,bütün taraflara faydası olacak,dört maddelik,bu basit planı hayata geçirin,iddia ediyorum.. .ozel sektor sezon boyu 4 liranın üzerinde bir fiyatla, çayın 55 ini alır.. herkes rahat eder.. Açıklanacak fiyattan ureticilerimizi mutlu etmesi dileklerimle.
Ekleme Tarihi: 06 Mayıs 2020 - Çarşamba

YAŞ ÇAYIN FİYATI NE OLMALI

Yaş çay in fiyatı...

Üreticinin gözü fiyatta..

En normal durum..

Sonuç tur çayın fiyati.

Sonuçlarla değil, doğuran nednelerle ilgilenirim.

Çok değerli bir ürün olan çayimizdan, çok daha yüksek gelir elde etmeliyiz .

Bunu sağlayacak nedenleri oluşturmalıyız..

Biliyorum, hemen rakkam bekliyorsunuz..

Bugünkü sistemin verebilecegi belli...

Bir "T" çizin....sol tarafa son otuz yılda, bu mevsimlerde, açıklanan fiyat beklentilerini yazın,.. sağ tarafada açıklanan fiyatları yazın. iki listenin kendi icinde ne kadar benzes tiğgini görün ve açıklanacak fiyatı ( nüans farkıyla ) bulun..

Nedenlerden gidelim....

İki faktörlü..

A. Bu kampanya ,hemen uygulanabilecek, birinci faktör planimiz.
 
B. Gelecek yıllarda oluşturulabilecek, kalici, sürdürülebilir, yüksek getirisi olacak, " devrim" niteliğinde , yapısal degisiklik onerimiz.

A.. Çok çalışmıştık uzerinde.....

Dört maddeye uyarsak olusacak, piyasa şartları özel sektoru sezon boyunca 4 liranın üzerinde çay aldırır..

Kota, budama yapamayanlarin mağduriyeti,caykur da stok artışı gibi sorunlar, bir anda, kendiliğinden ortadan kalkar

Bu kadar basit mi diyeceksiniz evet, bu kadar basit..

Öneriler...

a. Kuru çay satislarinda KDV oranı yüzde 4 e dusurulmelidir ( bu oran üzerinde çalışılmıştır)

b. Destekleme primi oranı,toplam fiyat icinde, yüzde 10.un uzerinde olmalıdır.( üst sınır 14.. daha fazlası başka sorunlar dogurur)

c. Kaçak girişler ,liflerden yapılan boyalı çaylar gibi standart ve yasa disi durumlarla etkin mücadele edilmeli.

d. Kuru çay fiyatlari, 10..15 artırılmalı..

Bakıniz,kaynak istemeyen,bütün taraflara faydası olacak,dört maddelik,bu basit planı hayata geçirin,iddia ediyorum.. .ozel sektor sezon boyu 4 liranın üzerinde bir fiyatla, çayın 55 ini alır.. herkes rahat eder..

Açıklanacak fiyattan ureticilerimizi mutlu etmesi dileklerimle.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi