İsmet KÖSOĞLU
Köşe Yazarı
İsmet KÖSOĞLU
 

RİZE'DE TAŞKINLAR

Bölgede değişen iklim şartları sonucu çok anormal yağmur yağdığı bir gerçek.     Yıllardır taşkınlar heyelanlar sellerle birlikte yaşıyoruz. Taşkınlar yalnız mala değil cana da zarar veriyor.     Yetkililer ilgililer dere yataklarının daraltıldığını söyler, bilinçsizce evler binalar yapıldığını söyler durur. Bu ev veya binalar sel sonrası mı yetkiler tarafından görülür anlamış değilim.     Dere yatağına bina yapılırken niye müdahale edilmez veya niye izin verilir.     Rize merkezde de son yıllarda yukarılardan taşıp gelen derelerin merkezde dere yatağının üstü etrafı tıkalı olduğu için işyerlerini caddeleri bastığını unutmadık. En yakın örnek eski Orta Cami yanında dere kapatılmış üstüne tuvalet yapılmıştı arkasındaki bina halen ayakta duruyor.     Rize merkezde dağlardan akıp gelen irili ufaklı dere sayısı 26.     Bu 26 dereyi bugün arayıp bulamazsınız çünkü çoğunluğunun üzeri kapalı.      Rize’de birçoğunun bina yapılacak diye yönü bile değiştirilmiş.     13 Temmuz 2020 günü önce İkizdere sonra Çayeli’nde etkili olan yağmur sele dönüştü. Çok şükür bu kez İkizdere’de can kaybı yok ama Çayeli’nde kaybettiğimiz insanlar var.     İkizdere’de Demirkapı ve Rüzgârlı köy dereleri aşırı taşınca yol ve köprüler zarar gördü. İlçe merkezinde ana cadde tamamen çamurlu sularla dolmuştu.      Valilikten yapılan açıklamaya göre son 91 yılın en sığ yağmuru yağmış. Metrekareye 273 kg yağış düştüğü açıklaması çok vahimdir ve önemlidir.     Bölgemizde su konusunda marka isimlerden niye bilgiler, tedbirler, çalışmalar istenmez anlamış değilim.     Teknik elemanlardan bilimsel yönde yararlanmak lazım. Köprü ayakları dere yatağında olmamalı. Yüz yıllarca önce yapılan kemer taş köprüler niye halen ayakta. Genelde devletin yaptırdığı köprüler, menfezler, duvarlar yollar yıkılır gider, zararın maliyeti sonra bizden çıkıyor.      Köprü yeri seçimlerinde maliyetten önce güvenilirlik gelmeli.    Rize Valiliği, Rize Belediyesi, Rize İl Özel İdaresi, DSİ, Karayolları bölgemizde SU ve TAŞKINLAR konusunda Türkiye’de bir numara hocamız Hızır Önsoy’dan niye yaralanmıyorsunuz.    KTÜ ve RTEÜ’de yıllarca çalışıp emekli olan SU uzmanı Prof.Dr.Hızır Önsoy sizlere eminim ki taşkınlar ve önlenmesi konusunda seve seve danışmanlık yapacaktır.     Bu bilim adamımızdan niye faydalanmıyorsunuz?  
Ekleme Tarihi: 18 Temmuz 2020 - Cumartesi

RİZE'DE TAŞKINLAR

Bölgede değişen iklim şartları sonucu çok anormal yağmur yağdığı bir gerçek.

   
Yıllardır taşkınlar heyelanlar sellerle birlikte yaşıyoruz. Taşkınlar yalnız mala değil cana da zarar veriyor.

   
Yetkililer ilgililer dere yataklarının daraltıldığını söyler, bilinçsizce evler binalar yapıldığını söyler durur. Bu ev veya binalar sel sonrası mı yetkiler tarafından görülür anlamış değilim.

   
Dere yatağına bina yapılırken niye müdahale edilmez veya niye izin verilir.

   
Rize merkezde de son yıllarda yukarılardan taşıp gelen derelerin merkezde dere yatağının üstü etrafı tıkalı olduğu için işyerlerini caddeleri bastığını unutmadık. En yakın örnek eski Orta Cami yanında dere kapatılmış üstüne tuvalet yapılmıştı arkasındaki bina halen ayakta duruyor.

   
Rize merkezde dağlardan akıp gelen irili ufaklı dere sayısı 26.

   
Bu 26 dereyi bugün arayıp bulamazsınız çünkü çoğunluğunun üzeri kapalı.

    
Rize’de birçoğunun bina yapılacak diye yönü bile değiştirilmiş.

   
13 Temmuz 2020 günü önce İkizdere sonra Çayeli’nde etkili olan yağmur sele dönüştü. Çok şükür bu kez İkizdere’de can kaybı yok ama Çayeli’nde kaybettiğimiz insanlar var.

   
İkizdere’de Demirkapı ve Rüzgârlı köy dereleri aşırı taşınca yol ve köprüler zarar gördü. İlçe merkezinde ana cadde tamamen çamurlu sularla dolmuştu.

    
Valilikten yapılan açıklamaya göre son 91 yılın en sığ yağmuru yağmış. Metrekareye 273 kg yağış düştüğü açıklaması çok vahimdir ve önemlidir.

   
Bölgemizde su konusunda marka isimlerden niye bilgiler, tedbirler, çalışmalar istenmez anlamış değilim.

   
Teknik elemanlardan bilimsel yönde yararlanmak lazım. Köprü ayakları dere yatağında olmamalı. Yüz yıllarca önce yapılan kemer taş köprüler niye halen ayakta. Genelde devletin yaptırdığı köprüler, menfezler, duvarlar yollar yıkılır gider, zararın maliyeti sonra bizden çıkıyor.

    
Köprü yeri seçimlerinde maliyetten önce güvenilirlik gelmeli.

  
Rize Valiliği, Rize Belediyesi, Rize İl Özel İdaresi, DSİ, Karayolları bölgemizde SU ve TAŞKINLAR konusunda Türkiye’de bir numara hocamız Hızır Önsoy’dan niye yaralanmıyorsunuz.

  
KTÜ ve RTEÜ’de yıllarca çalışıp emekli olan SU uzmanı Prof.Dr.Hızır Önsoy sizlere eminim ki taşkınlar ve önlenmesi konusunda seve seve danışmanlık yapacaktır.

   
Bu bilim adamımızdan niye faydalanmıyorsunuz?  

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi