Prof. Dr. Demir : Basınçlı sulama ile yüksek verimlilik

Karadeniz (DHA) - | 08.03.2023 - 10:35, Güncelleme: 08.03.2023 - 10:35 2706+ kez okundu.
 

Prof. Dr. Demir : Basınçlı sulama ile yüksek verimlilik

Prof. Dr. Demir : Basınçlı sulama ile yüksek verimlilik
Murat SANDIKÇI/SAMSUN,(DHA) - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, sulamada amacın bitkinin vejetasyon döneminde ihtiyacı olan suyun, zaman ve miktar olarak en uygun sistem ile bitkinin kök bölgesine ulaştırmak olduğunu belirtti. Prof. Dr. Demir, “Bitkinin ihtiyacından daha az su verilmesi verim kayıplarına yol açar. Gereğinden fazla su da arazi bozulumu ve bitki hastalıklarına neden olur. Kayıpların en az olması ve sulamanın kontrollü yapılması sebebiyle basınçlı sulama, en verimli modern sulama tekniklerinin başında geliyor” dedi. OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, en büyük su tüketicisinin tarım olduğunu belirterek bu konuda çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini savundu. Özelikle tarımsal sulamada amacın bitkinin vejetasyon döneminde ihtiyacı olan suyun, zaman ve miktar olarak en uygun sistem ile bitkinin kök bölgesine ulaştırmak olduğunu kaydeden Prof. Dr. Demir, “Bitkinin ihtiyacından daha az su verilmesi verim kayıplarına yol açar. Gereğinden fazla su da arazi bozulumu ve bitki hastalıklarına neden olur. Tarımda sulama yöntemleri vahşi ve basınçlı olmak üzere iki gruba ayrılır. Vahşi sulama, tekniğine uygun yapıldığında büyük sorun olmamasına rağmen, tarımda en fazla su kaybı cazibeli sulama alanlarında yaşanıyor. Basınçlı sulama ise bitkinin ihtiyacı olan suyu kök bölgesine sızdırma veya arazi yüzeyine suyun bırakılmasıyla gerçekleştiriyor ve modern sulama tekniği olarak biliniyor. Kayıpların en az olması ve sulamanın kontrollü yapılması sebebiyle basınçlı sulama, en verimli modern sulama tekniklerinin başında geliyor” dedi. Türkiye’nin yer altı ve yer üstü su miktarının 112 milyar metreküp olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yusuf Demir, bu suyun yaklaşık 57 milyar metreküpünün kullandığını bunun da yaklaşık 45 milyar metreküpünün tarımsal sulamada değerlendirildiğini vurguladı. Doğru sulama sistemleri sayesinde yüzde 50’e varan su tasarrufu sağlandığının yapılan araştırmalarla ortaya konulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf Demir, “Yüzde 10’luk su tasarrufunun bile çok mühim olduğu günümüzde, çiftçilerin sulama konusunda acil olarak bilinçlenmeye ihtiyacı var” ifadelerini kullandı. Kullanılan suyun yüzde 60’ının tarımsal sulamada kullanıldığını, bunun da bilinçsiz sulamadan kaynaklı israf edildiğini söyleyen Prof. Dr. Yusuf Demir, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, tarımda küresel su talebinin 2025 yılına kadar yüzde 60, artacağının hesaplandığını da sözlerine ekledi. (DHA) FOTOĞRAFLI
Prof. Dr. Demir : Basınçlı sulama ile yüksek verimlilik

Murat SANDIKÇI/SAMSUN,(DHA) - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, sulamada amacın bitkinin vejetasyon döneminde ihtiyacı olan suyun, zaman ve miktar olarak en uygun sistem ile bitkinin kök bölgesine ulaştırmak olduğunu belirtti. Prof. Dr. Demir, “Bitkinin ihtiyacından daha az su verilmesi verim kayıplarına yol açar. Gereğinden fazla su da arazi bozulumu ve bitki hastalıklarına neden olur. Kayıpların en az olması ve sulamanın kontrollü yapılması sebebiyle basınçlı sulama, en verimli modern sulama tekniklerinin başında geliyor” dedi.

OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, en büyük su tüketicisinin tarım olduğunu belirterek bu konuda çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini savundu. Özelikle tarımsal sulamada amacın bitkinin vejetasyon döneminde ihtiyacı olan suyun, zaman ve miktar olarak en uygun sistem ile bitkinin kök bölgesine ulaştırmak olduğunu kaydeden Prof. Dr. Demir, “Bitkinin ihtiyacından daha az su verilmesi verim kayıplarına yol açar. Gereğinden fazla su da arazi bozulumu ve bitki hastalıklarına neden olur. Tarımda sulama yöntemleri vahşi ve basınçlı olmak üzere iki gruba ayrılır. Vahşi sulama, tekniğine uygun yapıldığında büyük sorun olmamasına rağmen, tarımda en fazla su kaybı cazibeli sulama alanlarında yaşanıyor. Basınçlı sulama ise bitkinin ihtiyacı olan suyu kök bölgesine sızdırma veya arazi yüzeyine suyun bırakılmasıyla gerçekleştiriyor ve modern sulama tekniği olarak biliniyor. Kayıpların en az olması ve sulamanın kontrollü yapılması sebebiyle basınçlı sulama, en verimli modern sulama tekniklerinin başında geliyor” dedi.

Türkiye’nin yer altı ve yer üstü su miktarının 112 milyar metreküp olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yusuf Demir, bu suyun yaklaşık 57 milyar metreküpünün kullandığını bunun da yaklaşık 45 milyar metreküpünün tarımsal sulamada değerlendirildiğini vurguladı. Doğru sulama sistemleri sayesinde yüzde 50’e varan su tasarrufu sağlandığının yapılan araştırmalarla ortaya konulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf Demir, “Yüzde 10’luk su tasarrufunun bile çok mühim olduğu günümüzde, çiftçilerin sulama konusunda acil olarak bilinçlenmeye ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Kullanılan suyun yüzde 60’ının tarımsal sulamada kullanıldığını, bunun da bilinçsiz sulamadan kaynaklı israf edildiğini söyleyen Prof. Dr. Yusuf Demir, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, tarımda küresel su talebinin 2025 yılına kadar yüzde 60, artacağının hesaplandığını da sözlerine ekledi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi