RİZE'DEKİ BU VİCDANSIZLIK KABUL EDİLEMEZ

Rize 11.03.2025 - 18:12, Güncelleme: 11.03.2025 - 18:31 14815 kez okundu.
 

RİZE'DEKİ BU VİCDANSIZLIK KABUL EDİLEMEZ

(MAPEG), Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesini madencilik faaliyetleri için ihaleye çıkardı.
MAPEG, Tunca Beldesi'ni Madencilik İçin İhaleye Çıkardı; Bölge Halkı ve Siyasilerden Tepki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesini madencilik faaliyetleri için ihaleye çıkardı. Karara bölge halkı, muhtarlar, dernekler ve yerel yöneticiler sert tepki gösterdi. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, halkı bu karar karşısında direnişe çağırdı. Haber: Semra SAKARYA Ocaklı: "Bu Vicdansız Kararı Kabul Etmiyoruz" CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, ihale kararının hukuksuz ve keyfi olduğunu belirterek, "Tunca halkı olarak bu kararın karşısındayız. Derneklerimiz, muhtarlarımız ve belediyemizle birlikte yaşam alanlarımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Ülkemizi parsel parsel satmaya ant içmiş bu vicdansız iktidara karşı herkesi direnişe çağırıyorum" dedi. Meclis kürsüsünden daha önce Türkiye genelinde madencilik faaliyetlerinin yaygınlaşmasına dikkat çektiğini hatırlatan Ocaklı, "Türkiye’nin yüzölçümünün yarısı, çok uluslu veya yerli maden şirketlerine 4. Grup madencilik faaliyeti kapsamında ruhsatlandırıldı. Karadeniz bölgesinde Artvin’in %71’i, Rize’nin %57’si, Giresun’un %68’i ve Gümüşhane’nin %75’i madencilik sahası haline getirildi" ifadelerini kullandı. "Tunca Halkı Maden Şirketlerine Geçit Vermeyecek" Ocaklı, MAPEG' in Nisan ayının 13 ile 17’si arasında madencilik faaliyetleri için ihaleye çıktığını belirterek, "Tunca halkı vadilerinin ve yaşam alanlarının yok olacağını görünce tepkisini ortaya koydu. Önce dernekler, sonra muhtarlar ve ardından belediye başkanları bu karara karşı çıktı" dedi. Rize Milletvekili Harun Mertoğlu’nun da ihalenin iptal edilmesi gerektiğini belirttiğini aktaran Ocaklı, "Henüz MAPEG veya Bakanlık tarafından resmi bir iptal kararı açıklanmadı. Ancak Tunca halkı bu projeyi kabul etmeyecek. Eğer resmi olarak iptal edilmezse, bölge halkı maden şirketlerini beldeye sokmayacak" diye konuştu. "Madencilik, Tarımı ve Hayvancılığı Bitirecek" Bölgedeki madencilik faaliyetlerinin özellikle siyanürlü altın ayrıştırma yöntemine dayandığını vurgulayan Ocaklı, "Bu faaliyetler hayvancılığı ve arıcılığı bitirir, içme suyu kaynaklarını kirletir, çay tarımını olumsuz etkiler. Bugün tarlalarında çay toplayan insanlar, yarın asgari ücretle madencilik şirketlerinde çalışmaya mahkûm edilecek" dedi. Tunca halkının bölgeyi korumak için kararlı olduğunu belirten Ocaklı, "Beldemizin doğasını, suyumuzu, tarımımızı ve geleceğimizi savunacağız. Halkımızı demokratik haklarını kullanarak bu vahşi madenciliğe dur demeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.
(MAPEG), Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesini madencilik faaliyetleri için ihaleye çıkardı.

MAPEG, Tunca Beldesi'ni Madencilik İçin İhaleye Çıkardı; Bölge Halkı ve Siyasilerden Tepki

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesini madencilik faaliyetleri için ihaleye çıkardı. Karara bölge halkı, muhtarlar, dernekler ve yerel yöneticiler sert tepki gösterdi. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, halkı bu karar karşısında direnişe çağırdı.

Haber: Semra SAKARYA

Ocaklı: "Bu Vicdansız Kararı Kabul Etmiyoruz"

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, ihale kararının hukuksuz ve keyfi olduğunu belirterek, "Tunca halkı olarak bu kararın karşısındayız. Derneklerimiz, muhtarlarımız ve belediyemizle birlikte yaşam alanlarımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Ülkemizi parsel parsel satmaya ant içmiş bu vicdansız iktidara karşı herkesi direnişe çağırıyorum" dedi.

Meclis kürsüsünden daha önce Türkiye genelinde madencilik faaliyetlerinin yaygınlaşmasına dikkat çektiğini hatırlatan Ocaklı, "Türkiye’nin yüzölçümünün yarısı, çok uluslu veya yerli maden şirketlerine 4. Grup madencilik faaliyeti kapsamında ruhsatlandırıldı. Karadeniz bölgesinde Artvin’in %71’i, Rize’nin %57’si, Giresun’un %68’i ve Gümüşhane’nin %75’i madencilik sahası haline getirildi" ifadelerini kullandı.

"Tunca Halkı Maden Şirketlerine Geçit Vermeyecek"

Ocaklı, MAPEG' in Nisan ayının 13 ile 17’si arasında madencilik faaliyetleri için ihaleye çıktığını belirterek, "Tunca halkı vadilerinin ve yaşam alanlarının yok olacağını görünce tepkisini ortaya koydu. Önce dernekler, sonra muhtarlar ve ardından belediye başkanları bu karara karşı çıktı" dedi.

Rize Milletvekili Harun Mertoğlu’nun da ihalenin iptal edilmesi gerektiğini belirttiğini aktaran Ocaklı, "Henüz MAPEG veya Bakanlık tarafından resmi bir iptal kararı açıklanmadı. Ancak Tunca halkı bu projeyi kabul etmeyecek. Eğer resmi olarak iptal edilmezse, bölge halkı maden şirketlerini beldeye sokmayacak" diye konuştu.

"Madencilik, Tarımı ve Hayvancılığı Bitirecek"

Bölgedeki madencilik faaliyetlerinin özellikle siyanürlü altın ayrıştırma yöntemine dayandığını vurgulayan Ocaklı, "Bu faaliyetler hayvancılığı ve arıcılığı bitirir, içme suyu kaynaklarını kirletir, çay tarımını olumsuz etkiler. Bugün tarlalarında çay toplayan insanlar, yarın asgari ücretle madencilik şirketlerinde çalışmaya mahkûm edilecek" dedi.

Tunca halkının bölgeyi korumak için kararlı olduğunu belirten Ocaklı, "Beldemizin doğasını, suyumuzu, tarımımızı ve geleceğimizi savunacağız. Halkımızı demokratik haklarını kullanarak bu vahşi madenciliğe dur demeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere Ek Video
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (2 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Rizeli
(11.03.2025 20:23 - #17040)
Yahu durun niye hemen karşı çıkıyorsunuz ki? Çayelinde bakır madeni var bir sıkıntı oluyor mu? Belki sizin orası gelişecek kalkınacak
Dutğeli Bizim orası adına sen karar verme. Çok meraklı isen senin evinin dibinde kömür madeni, taş ocağı olsun diye meydana çık bağır
Rizeli Benim karar verdiğim yok zaten. Ne halin varsa gör. İnsanların fikirlerini yazması bile zoruna gidiyorsa burda haber yaptirmayin
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Rizeli
(12.03.2025 06:07 - #17048)
Şayet usulüne uygun şekilde yapılsa bellkide sorun çıkmayacak. Mesele bu hangi Tunca ? Eminim sayın milletvekili de başından beri biliyordur durumları. Demekki siyaseten bu zamanlama uygunmuş. Yoksa Çamlıhemşinde içinde bulunduğu durumlardan çok farklı değil oysa
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi