YAŞ ÇAYA GÜBRE NASIL VERİLECEK. UZMANI AÇIKLADI

Rize 15.02.2022 - 22:26, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 3032+ kez okundu.
 

YAŞ ÇAYA GÜBRE NASIL VERİLECEK. UZMANI AÇIKLADI

Rize Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman yaptığı açıklamada’ tarımsal ürünler desteklenmelidir’ dedi.    Tarımsal ürünlere yapılan zamlar hakkında bir açıklama yapan Rize Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman’ın açıklaması şöyle’’ Tarımsal üretim desteklenmeli, üreticinin girdi maliyetleri düşürülmeli, üretimi teşvik için destekleme yapılmalıdır. Üreticilerin Mazot, gübre, tohum, enerji gibi esas girdi maliyetleri olan ürünler desteklenmeli,(çay üreticileri mazot, gübre desteği alabilmesi için ÇAYKUR ruhsatları kayıtlarda geçerli sayılmalı) Çay sektöründe üreticiyi, işletmeleri ve tüketicileri sektörün sorunlarını çözecek çay kanunu çıkarılmalıdır. Topraklarımızda uzun yıllardır atılmış kimyasal gübreler sonucu toprağın belli katmanında birikmiş yoğun gübre, azot var zaten. Çay bahçesi Topraklarımıza bitkinin yararlı mineralleri alabilmesi için oksijen ve azot bakterilerinde artış yapacak var olan mineralleri alabilecek toprak mikroorganizmaları gerekir. Bunun için üretici vatandaşlarımız biraz daha fazla emek verip çay bahçelerine tarım kireci atıp çapalama yapması çok yararlı olacaktır. Çay bahçelerinde toprak ph sı 5.5_6 olması gerekirken 4 ün altına düşmüş durumdadır, çay topraklarında iyileştirilmesi için çapalama ile havalandırmayı yapmak gerekir. Çapalama Gübreden daha fazla yararlı olacaktır.       Çay bahçelerinde 25-5-10 çay gübresi 60-70 kg dekara verilmeli, gübre çay bitkisinin set aralarına verilmeli, serpme şekilde verilmesi yanlıştır. Fazla gübre hem israf, hem de çevre, suların kirlenmesine neden olmaktadır. Gübre toprakla buluşmalı, yüzde 60 kısmı Mart Nisan yüzde 40 kısmı 1. Sürgün toplandıktan sonra verilmelidir’’ denildi.

Rize Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman yaptığı açıklamada’ tarımsal ürünler desteklenmelidir’ dedi.

  
Tarımsal ürünlere yapılan zamlar hakkında bir açıklama yapan Rize Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman’ın açıklaması şöyle’’ Tarımsal üretim desteklenmeli, üreticinin girdi maliyetleri düşürülmeli, üretimi teşvik için destekleme yapılmalıdır. Üreticilerin Mazot, gübre, tohum, enerji gibi esas girdi maliyetleri olan ürünler desteklenmeli,(çay üreticileri mazot, gübre desteği alabilmesi için ÇAYKUR ruhsatları kayıtlarda geçerli sayılmalı) Çay sektöründe üreticiyi, işletmeleri ve tüketicileri sektörün sorunlarını çözecek çay kanunu çıkarılmalıdır. Topraklarımızda uzun yıllardır atılmış kimyasal gübreler sonucu toprağın belli katmanında birikmiş yoğun gübre, azot var zaten. Çay bahçesi Topraklarımıza bitkinin yararlı mineralleri alabilmesi için oksijen ve azot bakterilerinde artış yapacak var olan mineralleri alabilecek toprak mikroorganizmaları gerekir. Bunun için üretici vatandaşlarımız biraz daha fazla emek verip çay bahçelerine tarım kireci atıp çapalama yapması çok yararlı olacaktır. Çay bahçelerinde toprak ph sı 5.5_6 olması gerekirken 4 ün altına düşmüş durumdadır, çay topraklarında iyileştirilmesi için çapalama ile havalandırmayı yapmak gerekir. Çapalama Gübreden daha fazla yararlı olacaktır.

     
Çay bahçelerinde 25-5-10 çay gübresi 60-70 kg dekara verilmeli, gübre çay bitkisinin set aralarına verilmeli, serpme şekilde verilmesi yanlıştır. Fazla gübre hem israf, hem de çevre, suların kirlenmesine neden olmaktadır. Gübre toprakla buluşmalı, yüzde 60 kısmı Mart Nisan yüzde 40 kısmı 1. Sürgün toplandıktan sonra verilmelidir’’ denildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi