Adnan ONAY
Köşe Yazarı
Adnan ONAY
 

ÇAY KANUNU

Yaş çayda yaşanan sorunlara derman olması beklenen Çay Kanunundan hiçbir ses yok! Hatırlanacağı gibi geçen yıl yaş çay sezonunda çeşitli tartışmalar yaşanmış, iktidar cephesinden bu konuda kapsayıcı bir yasa taslağının hazırlanacağı dile getirilmişti. Bu açıklamaların ardından da çay kanunu taslağını hazırlama görevi R.T.E Üniversitesine verilmiş, kurulan komisyon çalışmasını tamamlamış, hazırlanan taslak ilgili bakanlığa gönderilmişti. Üniversite taslakla ilgili yaptığı açıklamada sadece taslağın bakanlığa gönderilmiş olduğunun dışında kamuoyuna bir bilgi vermediği gibi kurulan komisyonda yer alanlardan da içerikle ilgili herhangi bir açıklama yapılmamıştı. Öyle anlaşılıyor ki, tasarının kamuoyunun görüşüne sunulması gerekli görülmemiş! İşin bu tarafını bir yana bırakırsak bu tasarının akibetinin ne olduğu konusunda nedense hiçbir yetkili ağzını açmıyor. Bu konuda muhalefetin yönelttiği eleştirilerden, üretici derneklerinin açıklamalarından, üreticilerin tepkilerinden, kimi milletvekillerinin meclisteki soru önergelerinden de bir sonuç çıkmıyor. Neticede, olan üreticiye oluyor.! Özel sektörün açıklanan fiyatın çok daha altında yaş çay fiyatını belirlemesinin sorumluluğu da iktidara yükleniyor, buradan iktidara suç üretiliyor. Ne hikmetse, iktidarın bölge temsilcileri olup bitenle ilgisiz görünmeyi tercih ediyor, içinde bulunulan durumun iktidara zarar vermesini dikkate almıyorlar! Sormak gerek; geçen yıldan bu yana çay yasasının çıkarılması için çalışmalar yapılıp, taslak ilgili bakanlığa ulaştırılmışsa kanun tasarısının meclise sevki ve kanunlaşması  için ne bekleniyor? Çay kanunu çayın hasat edildiği dönemde işe yarar.  Yoksa ‘bu dönem de bu şekil bir oyalamayla geçsin’ mi deniyor? Üretici, özel sektöre çayını ucuza vermek istemediği için ÇAYKUR’un tüm çayı almasını istiyor. Oysa kapasite sorunu yaşayan bu konuda yapabileceği hiçbir şey yok! Çaykur’la üreticiyi başbaşa bırakmak, bu güzide kuruma zarar vermekten başka bir işe yaramaz. Bunu en çok iktidar dert etmeli.. İktidarın bölge siyasetçileri bu konuda suskunluğunu bozmalı ve çay kanununun neleri içerdiği, çıkıp çıkmayacağı ve çıkacaksa ne zaman çıkacağıyla ilgili kamuoyuna bilgi vermeliler. Bu günlerde bölgemizde en çok konuşulan konuların başında bu konu geliyorsa,kamuoyunu bu konuda bilgilendirmek siyasetçilerin öncelikli görevi olmalı..
Ekleme Tarihi: 30 Mayıs 2021 - Pazar

ÇAY KANUNU

Yaş çayda yaşanan sorunlara derman olması beklenen Çay Kanunundan hiçbir ses yok!


Hatırlanacağı gibi geçen yıl yaş çay sezonunda çeşitli tartışmalar yaşanmış, iktidar cephesinden bu konuda kapsayıcı bir yasa taslağının hazırlanacağı dile getirilmişti.


Bu açıklamaların ardından da çay kanunu taslağını hazırlama görevi R.T.E Üniversitesine verilmiş, kurulan komisyon çalışmasını tamamlamış, hazırlanan taslak ilgili bakanlığa gönderilmişti.


Üniversite taslakla ilgili yaptığı açıklamada sadece taslağın bakanlığa gönderilmiş olduğunun dışında kamuoyuna bir bilgi vermediği gibi kurulan komisyonda yer alanlardan da içerikle ilgili herhangi bir açıklama yapılmamıştı.


Öyle anlaşılıyor ki, tasarının kamuoyunun görüşüne sunulması gerekli görülmemiş!


İşin bu tarafını bir yana bırakırsak bu tasarının akibetinin ne olduğu konusunda nedense hiçbir yetkili ağzını açmıyor. Bu konuda muhalefetin yönelttiği eleştirilerden, üretici derneklerinin açıklamalarından, üreticilerin tepkilerinden, kimi milletvekillerinin meclisteki soru önergelerinden de bir sonuç çıkmıyor.


Neticede, olan üreticiye oluyor.!


Özel sektörün açıklanan fiyatın çok daha altında yaş çay fiyatını belirlemesinin sorumluluğu da iktidara yükleniyor, buradan iktidara suç üretiliyor.


Ne hikmetse, iktidarın bölge temsilcileri olup bitenle ilgisiz görünmeyi tercih ediyor, içinde bulunulan durumun iktidara zarar vermesini dikkate almıyorlar!


Sormak gerek; geçen yıldan bu yana çay yasasının çıkarılması için çalışmalar yapılıp, taslak ilgili bakanlığa ulaştırılmışsa kanun tasarısının meclise sevki ve kanunlaşması  için ne bekleniyor?


Çay kanunu çayın hasat edildiği dönemde işe yarar. 

Yoksa ‘bu dönem de bu şekil bir oyalamayla geçsin’ mi deniyor?


Üretici, özel sektöre çayını ucuza vermek istemediği için ÇAYKUR’un tüm çayı almasını istiyor. Oysa kapasite sorunu yaşayan bu konuda yapabileceği hiçbir şey yok!

Çaykur’la üreticiyi başbaşa bırakmak, bu güzide kuruma zarar vermekten başka bir işe yaramaz. Bunu en çok iktidar dert etmeli..


İktidarın bölge siyasetçileri bu konuda suskunluğunu bozmalı ve çay kanununun neleri içerdiği, çıkıp çıkmayacağı ve çıkacaksa ne zaman çıkacağıyla ilgili kamuoyuna bilgi vermeliler.


Bu günlerde bölgemizde en çok konuşulan konuların başında bu konu geliyorsa,kamuoyunu bu konuda bilgilendirmek siyasetçilerin öncelikli görevi olmalı..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi