ÇOK TEHLİKELİ BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ

Sağlık 19.08.2020 - 08:30, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2087+ kez okundu.
 

ÇOK TEHLİKELİ BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ

2019 yılının Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve bütün dünyanın hesaplarını alt üst eden bizim deyimle Korona-Covid 19 hız kesmeden tehdit ediyor.      Mart 2020 de yurdumuzda ilk kez görülen Korona tehlikesi Sağlık Bakanlığı’nın aldığı ciddi tedbirleri sayesinde kontrol altına alınmıştı.      Üzülerek söylemek isterim ki Bakanlık tarafından uygulanan yasakların gevşetilmesi insanlarımız arasında büyük bir rehavete yol açtı ve Koronaya yakalananların sayılarında artışlar ile tedirginliklerde başladı.     Mart ayından bu yana 6 ay geçti sıkıntıları çok yakından yaşayan Sağlıkçılarımız her fırsatta sosyal mesafe, maske ve temizlik konusunda uyulmasını istemişlerdir.    Rize’de Yaş Çay Kampanyası öncesi alınan tedbirlere büyük ölçüde uyuluyordu. Çay toplamak için Rize dışından gelenlerin şehire dağılması artan hasta sayısında önemli bir etken olmuştur.     Keşke Rize’ye giriş çıkışlar yasaklı olsaydı.     Rize küçük bir şehir. Sayı az gibi görülse de Koronadan verdiğimiz insan kayıpları az değildir. Hasta sayımız fazla. Hastanelerimiz açıklandığına göre tam kapasite dolu.      Çay toplama süresinde alınan tedbirler çok gevşetildi.     Toplu yerlerin açılmasıyla hurra dolan lokantalarımıza sosyal mesafe kuralı hiçe sayıldı. Bu manzarayı yakından görmüşüm.      Daha geçen hafta Rize Sanayi sitesinde arabamın bakım işi için gittiğimde maske takan bir çalışan veya işyeri sahibi görmedim. Oysa sanayi sitesinde iğne atsan yere düşmeyecek kadar çalışan ve arabalarını getiren insan vardı. İnsan sirkülasyonunun günün her saatinde yoğun olduğu Sanayi Sitesinde Sağlıkçıların, yetkililerin sık sık kontrol yapması lazım.     Plajların açılması, Camilerde toplu namaz kılmanın serbest olması ile Reisin Ayasofya’da Cuma kılması gevşeyen yasaklara uyulmamasını tetikledi mi acaba.      Yasaklar gevşetilmesi vatandaşımızı kendi haline bırakıldı.     Olayın vahametini son günlerde hızla artan vaka sayılarıyla anlamak lazım. Durum önemsenmeyecek kadar önemsiz değil.    Toplum olarak çok tehlikeli bir süreçten geçiyoruz.     Sorumluluk hisseden herkes maske takma, el yıkama ve sosyal mesafeyi koruma gibi önlemleri kesinlikle uygulamalı ve duyarsız vatandaşları da ne pahasına olursa olsun uyarmalıdır.       İşi gücü olmayanların tur attığı sokaklar virüsün yayılması için bulunmaz ortamdır.     Yurt genelinde açıklanan vaka sayılarının inandırıcılığı kimseyi tatmin etmiyor. Rize’de bunca yatakların doluluğu düşünülürse Türkiye’deki durum çok daha vahimdir.       Durumun ciddiyetinin farkında olmayan sorumsuz insanların cahilliklerini bir başka vatandaşın çekmesi kabul edilemez.   Tehlikenin boyutlarının Rize’nin en küçük ilçesinden en uzak köyüne kadar her yerinde Belediye ve Cami hoparlörlerinden günün her saatinde duyurulması gerekmektedir.     Maske takmak, sosyal mesafeyi korumak, hijyene kesinlikle uymak bu işin temel korunma metotları olarak dünyada kabul görmektedir

2019 yılının Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve bütün dünyanın hesaplarını alt üst eden bizim deyimle Korona-Covid 19 hız kesmeden tehdit ediyor.

    
Mart 2020 de yurdumuzda ilk kez görülen Korona tehlikesi Sağlık Bakanlığı’nın aldığı ciddi tedbirleri sayesinde kontrol altına alınmıştı.
    
Üzülerek söylemek isterim ki Bakanlık tarafından uygulanan yasakların gevşetilmesi insanlarımız arasında büyük bir rehavete yol açtı ve Koronaya yakalananların sayılarında artışlar ile tedirginliklerde başladı.

   
Mart ayından bu yana 6 ay geçti sıkıntıları çok yakından yaşayan Sağlıkçılarımız her fırsatta sosyal mesafe, maske ve temizlik konusunda uyulmasını istemişlerdir.

  
Rize’de Yaş Çay Kampanyası öncesi alınan tedbirlere büyük ölçüde uyuluyordu. Çay toplamak için Rize dışından gelenlerin şehire dağılması artan hasta sayısında önemli bir etken olmuştur.

   
Keşke Rize’ye giriş çıkışlar yasaklı olsaydı.

   
Rize küçük bir şehir. Sayı az gibi görülse de Koronadan verdiğimiz insan kayıpları az değildir. Hasta sayımız fazla. Hastanelerimiz açıklandığına göre tam kapasite dolu. 

   
Çay toplama süresinde alınan tedbirler çok gevşetildi.

   
Toplu yerlerin açılmasıyla hurra dolan lokantalarımıza sosyal mesafe kuralı hiçe sayıldı. Bu manzarayı yakından görmüşüm.

    
Daha geçen hafta Rize Sanayi sitesinde arabamın bakım işi için gittiğimde maske takan bir çalışan veya işyeri sahibi görmedim. Oysa sanayi sitesinde iğne atsan yere düşmeyecek kadar çalışan ve arabalarını getiren insan vardı. İnsan sirkülasyonunun günün her saatinde yoğun olduğu Sanayi Sitesinde Sağlıkçıların, yetkililerin sık sık kontrol yapması lazım.

   
Plajların açılması, Camilerde toplu namaz kılmanın serbest olması ile Reisin Ayasofya’da Cuma kılması gevşeyen yasaklara uyulmamasını tetikledi mi acaba.

    
Yasaklar gevşetilmesi vatandaşımızı kendi haline bırakıldı.

   
Olayın vahametini son günlerde hızla artan vaka sayılarıyla anlamak lazım. Durum önemsenmeyecek kadar önemsiz değil.

  
Toplum olarak çok tehlikeli bir süreçten geçiyoruz.

   
Sorumluluk hisseden herkes maske takma, el yıkama ve sosyal mesafeyi koruma gibi önlemleri kesinlikle uygulamalı ve duyarsız vatandaşları da ne pahasına olursa olsun uyarmalıdır. 

    
İşi gücü olmayanların tur attığı sokaklar virüsün yayılması için bulunmaz ortamdır.

   
Yurt genelinde açıklanan vaka sayılarının inandırıcılığı kimseyi tatmin etmiyor. Rize’de bunca yatakların doluluğu düşünülürse Türkiye’deki durum çok daha vahimdir.

     
Durumun ciddiyetinin farkında olmayan sorumsuz insanların cahilliklerini bir başka vatandaşın çekmesi kabul edilemez.  


Tehlikenin boyutlarının Rize’nin en küçük ilçesinden en uzak köyüne kadar her yerinde Belediye ve Cami hoparlörlerinden günün her saatinde duyurulması gerekmektedir.

   
Maske takmak, sosyal mesafeyi korumak, hijyene kesinlikle uymak bu işin temel korunma metotları olarak dünyada kabul görmektedir

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi