RİZE'DE TOPLUM TARAMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI.

Sağlık 15.06.2020 - 17:13, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1970+ kez okundu.
 

RİZE'DE TOPLUM TARAMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI.

Rize’de koronavirüs tespitine yönelik Toplum Tarama Çalışması başladı Rize'de sağlık ekipleri, 12 ilçede 30 ekiple gerçekleştirilen tarama çalışmalarında rastgele belirlenen adreslere giderek, kişilerin rızası dâhilinde PCR olarak adlandırılan Kovid-19 testi  15 - 21 Haziran tarihleri arasında yapacak. Rize’de sağlık ekipleri, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) ülke genelinde başlatılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) Toplum Tarama Çalışması kapsamında, tespit edilen adreslere giderek kişilerin rızası doğrultusunda Kovid-19 testi yapmaya başladı. Rize İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, müdürlüğe bağlı filyasyon ekipleri, 12 ilçede 30 ekiple gerçekleştirilen tarama çalışmalarında rastgele belirlenen adreslere giderek, kişilerin rızası dâhilinde PCR olarak adlandırılan Kovid-19 testi yapacak. Kandaki antikor düzeyi de kontrol edilerek test yapılan kişilerde aktif vaka olup olmadığı, hastalığı geçirip geçirmediği ve bağışıklık durumu gibi bilgiler ayrı ayrı raporlanacak. Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, kentte 1 bin 281 hanede test çalışmalarına başlandığını bildirdi. Bir doktor ve hemşireden oluşan sağlık ekipleriyle TÜİK tarafından rastgele belirlenen hanelere gidilerek test yapılacağını belirten Tepe, şunları kaydetti: "Yapılan çalışmayla ilgili hane halkı bilgilendirilmekte ve rızaları alınmaktadır. Belirlenen kişiden yönergeye uygun olarak PCR testi aktif hastalığı hem de ELİSA testi için antikor testi uyguluyoruz. Alınan kan ve sürüntü örnekleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tip Fakültesinde bulunan Laboratuvarımıza gönderiliyor. Vatandaşlarımız, yapılan test sonuçlarını bir gün sonra e-Nabız üzerinden öğrenebilecekler." TÜİK tarafından rastgele örneklem yöntemiyle belirlenen hanelere ulaşan filyasyon ekipleri, aileden olumlu yanıt alınması ile işleme başlıyor. Testi kabul eden vatandaşların T.C. kimlik numarası ve iletişim bilgileri alındıktan sonra onam alınması ile hazırlanan anket sorularını yöneltiyor. Alınan cevaplar, Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi (FİTAS) mobil uygulamasına kaydedilerek veriler toplanıyor. Açıklamanın devamında, koronavirüs ile sürdürülen başarıların sürmesi ve gelecek dönemdeki hazırlıkları planlamak amacıyla yürütülen çalışmada vatandaşların, sağlık çalışanlarının kimliklerini kontrol etmeleri tavsiye edilerek, bu çalışmaya gönüllü olmalarının temenni edildiği belirtildi.

Rize’de koronavirüs tespitine yönelik Toplum Tarama Çalışması başladı


Rize'de sağlık ekipleri, 12 ilçede 30 ekiple gerçekleştirilen tarama çalışmalarında rastgele belirlenen adreslere giderek, kişilerin rızası dâhilinde PCR olarak adlandırılan Kovid-19 testi  15 - 21 Haziran tarihleri arasında yapacak.


Rize’de sağlık ekipleri, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) ülke genelinde başlatılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) Toplum Tarama Çalışması kapsamında, tespit edilen adreslere giderek kişilerin rızası doğrultusunda Kovid-19 testi yapmaya başladı.


Rize İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, müdürlüğe bağlı filyasyon ekipleri, 12 ilçede 30 ekiple gerçekleştirilen tarama çalışmalarında rastgele belirlenen adreslere giderek, kişilerin rızası dâhilinde PCR olarak adlandırılan Kovid-19 testi yapacak.


Kandaki antikor düzeyi de kontrol edilerek test yapılan kişilerde aktif vaka olup olmadığı, hastalığı geçirip geçirmediği ve bağışıklık durumu gibi bilgiler ayrı ayrı raporlanacak.


Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, kentte 1 bin 281 hanede test çalışmalarına başlandığını bildirdi.


Bir doktor ve hemşireden oluşan sağlık ekipleriyle TÜİK tarafından rastgele belirlenen hanelere gidilerek test yapılacağını belirten Tepe, şunları kaydetti:


"Yapılan çalışmayla ilgili hane halkı bilgilendirilmekte ve rızaları alınmaktadır. Belirlenen kişiden yönergeye uygun olarak PCR testi aktif hastalığı hem de ELİSA testi için antikor testi uyguluyoruz. Alınan kan ve sürüntü örnekleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tip Fakültesinde bulunan Laboratuvarımıza gönderiliyor. Vatandaşlarımız, yapılan test sonuçlarını bir gün sonra e-Nabız üzerinden öğrenebilecekler."


TÜİK tarafından rastgele örneklem yöntemiyle belirlenen hanelere ulaşan filyasyon ekipleri, aileden olumlu yanıt alınması ile işleme başlıyor. Testi kabul eden vatandaşların T.C. kimlik numarası ve iletişim bilgileri alındıktan sonra onam alınması ile hazırlanan anket sorularını yöneltiyor. Alınan cevaplar, Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi (FİTAS) mobil uygulamasına kaydedilerek veriler toplanıyor.


Açıklamanın devamında, koronavirüs ile sürdürülen başarıların sürmesi ve gelecek dönemdeki hazırlıkları planlamak amacıyla yürütülen çalışmada vatandaşların, sağlık çalışanlarının kimliklerini kontrol etmeleri tavsiye edilerek, bu çalışmaya gönüllü olmalarının temenni edildiği belirtildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi