17 Mart 2021 - 08:30 - Güncellenme: 02 Aralık 2022 - 09:39
G: 02 Aralık 2022 - 09:39
Bir dönem revaçta olan at arabaları unutulmaya yüz tuttu
Tezcan SOLMAZ/DÜZCE, (DHA)- DÜZCE'de bir dönem revaçta olan, taşımacılıktan servise kadar birçok alanda kullanılan at arabaları, unutulmaya yüz tuttu. Babasının yanında at arabası yapmayı öğrenen ve şimdilerde kendi bahçesine kurduğu atölyesinde hobi olarak at arabası yapan İrfan Hadkatoğlu (75), kendisinden sonra usta yetişmediğini ve Düzce'de el yapımı at arabalarının biteceğini söyledi.
Düzce'de 1980 yılı öncesinde revaçta olan ve düğüne, bayrama, pazara gitmek için kullanılan, özellikle manifaturacıların da nakliye aracı olarak kullandığı at arabalarına olan ilgi, traktörlerin piyasaya girmesiyle azaldı. Düzce'de at arabası yapımıyla uğraşan İrfan Hadkatoğlu, 16 yaşında başladığı mesleğini sürdürmeye devam ediyor. Bugün 75 yaşında olan Hadkatoğlu, 1997 yılında dükkanını kapatmasının ardından, evinin bahçesine kurduğu küçük atölyede hobi olarak at arabası yapımına devam etti. Bir at arabasının tüm parçalarını el emeği ile yapan Hadkatoğlu, babasından öğrendiği mesleğinin kendisinden sonra devam etmeyeceğini söyledi.
'HER HAFTA 1 ARABA YAPIYORDUK'
Mesleğini babasından öğrendiğini söyleyen İrfan Hadkatoğlu, "Bizim baba mesleğimiz. 1955 senesinde babam bu işe başladı. Ondan sonra biz devam ettirdik. Ben de bu mesleğe 1964 senesinde başladım. Ortaokulu bu yüzden bıraktım. O zamanlar at arabaları çok revaçtaydı. Hızlı gelişiyordu. O zamanlarda her hafta 1 araba yapıyorduk. Yetiştirmek için mecbur gece- gündüz çalışıyorduk. O zamanlar bunlar çok lükstü. Her şeye bu arabalarla gidilirdi. Nakliyeler bu arabalarla yapılırdı. Özellikle manifaturacılar Bolu’ya, diğer illere manifaturalarını çekerlerdi. Perşembe günleri de mahallenin kadınları bir araya gelip at arabası kiralayıp evlerine öyle gelirlerdi" dedi.
'ÖMRÜMÜZ YETTİĞİ KADAR YAPMAYA DEVAM EDECEĞİM'
Kendisinden sonra bu mesleği yapacak kimsenin yetişmediğini söyleyen Hadkatoğlu, "At arabasına ilgi 1980 yıllarında bitmeye başladı. Traktörler çıkınca at arabalarına ilgi kalmadı. 1997 yılında dükkanı kapattım. Geldim evimin yanında kendi kendime meşgul oluyorum. Eğlencelik, vakit dolduruyorum. Yapacak bir şey yok. Bütün hepsi el emeği. Makine işi yok. Demiri, ağacı hepsi elden geçiyor. Bu işi benden sonra yapacak kimse yok. Son dem benim. Ömrümüz yettiği kadar yapmaya devam edeceğim" dedi.
FOTOĞRAFLI
Yorumlar
+ Yorum Yap
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş ve tüm sorumluluğu üstlenmiş olursunuz.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
Gözden Kaçmasın
TABİP’te üretimden markalaşmaya uzanan hasat
Görüntüle →İlginizi Çekebilir

1908 BEYKOZ ANADOLU A.Ş'YE RİZELİ BAŞKAN

Başkan Tugay: İzmir’in Dijital Dönüşümüne Katkı Sağlayacak

RİZE'DE ŞAŞIRTAN KARAR. ADAY OLMAYACAĞIM

Vodafone, DAMAC Digital İş Birliğiyle İzmir Veri Merkezi’nin İlk Fazını Yaklaşık 100 Milyon Dolarlık Yatırımla Hizmete Açtı

Öğretmen önlüklerinde yeni dönem: Standartlar belirlendi
Trend Haberler
RİZE'DE ARAÇTA KALP KRİZİ GEÇİREN MUHTAR HAYATINI KAYBETTİ

RİZE İÇİN AÇIKLAMADIĞIMIZ PROJELER DE VAR

RİZE DE YENİ PARTI İLÇE BAŞKANLIGINA İLK ADAY

KEMAL BAŞKAN I MAHŞERİ KALABALIK UĞURLADI

RİZE'DE 2 ADAYLI SEÇİM HEYECANI
Son Haberler
İzmir Büyükşehir’den 100 Milyon TL’lik Kırtasiye Desteği

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Avrupa Kuru Meyve Sektörünün Üst Düzey Temsilcilerini Ağırladı

Hastane İklimlendirmesinde Sağlık, Güvenlik ve Enerji Verimliliğini Birlikte Yönetmenin 5 Kritik Unsuru

Sağlık Turizminde Hastanelerin En Sık Yaptığı Hukuki Hatalar

Türkiye’de İşgücü Maliyeti Avrupa’nın 10 Katı Hızla Arttı