17 Eylül 2026 - 16:47
Çeşme kurtuluşunun 104. yılını gururla kutladı
Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, “Aradan 104 yıl geçti ama o günlerin cesareti, dayanışması ve bağımsızlık inancı bugün de dimdik ayakta duruyor ve yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor”
Çeşme’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü, 16 Eylül’de gün boyunca düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Kurtuluş coşkusu saat 10.00’da Mehmetçik Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na gerçekleştirilen kortejle başladı. Ardından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen resmi törende Çeşmeliler, ilçe protokolü ve kent temsilcileri bir araya geldi.
Denizli: “Bağımsızlık inancı bugün de yolumuzu aydınlatıyor”
Törende konuşan Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, Milli Mücadele’nin bağımsızlığından vazgeçmeyen bir milletin yeniden ayağa kalkışının en güçlü örneklerinden biri olduğunu ifade etti.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verilen mücadelenin bugün de yol gösterdiğini belirten Denizli, “104 yıl önce bu topraklarda verilen mücadele, bağımsızlığından asla vazgeçmeyen bir milletin yeniden ayağa kalkışının en güçlü örneklerinden biridir. Milletimiz tüm imkânsızlıklara rağmen umudunu hiç kaybetmedi; birlik oldu, mücadele etti ve kendi geleceğine sahip çıktı” dedi.
Milli Mücadele’nin Anadolu’nun dört bir yanında büyük bir dayanışmayla kazanıldığını vurgulayan Denizli, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizler gücümüzü Anadolu’da, Ege’de, Karadeniz’de, Doğu’da, Batı’da çıplak ayaklarla mermi taşıyan kadınlardan; memleketini her şeyin önünde tutan, egemenliğini başka bir iradeye teslim etmemek için mücadele eden atalarımızdan alıyoruz. Aradan 104 yıl geçti ama o günlerin cesareti, dayanışması ve bağımsızlık inancı bugün de dimdik ayakta duruyor ve yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor.”
Başkan Denizli, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Milli Mücadele’nin tüm kahramanlarını, şehitleri ve gazileri saygı ve minnetle anarak Çeşme’nin kurtuluşunun 104. yılını kutladı.
Kurtuluşun izleri gençlerin fikirleriyle geleceğe taşınıyor
16 Eylül programı, Çeşme Belediyesi ve Çeşme Vizyon Ofisi tarafından 15-16 Eylül tarihlerinde düzenlenen “Eylül’de Gel – Süvarilerin İzinde, Tarihin Peşinde” gençlik buluşmasıyla da devam etti.
Türkiye’nin 6 farklı ilinden Çeşme’ye gelen; mimarlık, şehir planlama, peyzaj mimarlığı, ürün tasarımı, tarih ve sosyoloji gibi farklı disiplinlerden 20 genç, iki gün boyunca Çeşme Yarımadası’nın kurtuluş hikâyesinin izini sürdü.
Programın ilk gününde Germiyan Köyü’nden Ildır’a uzanan 10 kilometrelik güzergâhı bisikletle keşfeden gençler, rota üzerindeki hikâye noktalarını inceleyerek gözlem ve deneyimlerini kayıt altına aldı. Bisiklet sürüşünün başlangıcını Başkan Lâl Denizli verdi.
Gençlerle bir araya gelen Denizli, “Kültürel mirasımızın bizlere bıraktığı izleri takip ederek gelecekle bugün arasında bir bağ kurmaya çalışıyoruz. Burada genç vizyonun ve genç perspektifin bizlere yol açması birincil önceliğimiz. Çünkü biz sizlerden çok şey öğreniyoruz” ifadelerini kullandı.
Gençlerden kurtuluş rotasına 4 proje
Programın ikinci gününde ise gençler, ilk gün edindikleri deneyimleri tasarım çalışmalarına dönüştürdü. Gruplara ayrılan katılımcılar; kurtuluş rotasının hikâye haritaları, deneyim noktaları, görünürlüğü, tanıtımı ve kullanımına ilişkin fikirler geliştirerek 4 farklı proje hazırladı.
Başkan Lâl Denizli de gençlerin proje sunumlarını dinleyerek önerileri tek tek inceledi. Çeşme’nin tarihsel mirasının kalıcı ve yaşayan bir kültür rotasına dönüşmesi için gençlerin fikirlerinin önemine dikkat çeken Denizli, “Bize hem yeni fikirler hem de geleceğe dair umut verdiniz. Çeşme’nin geçmişini geleceğe taşırken sizlerin bakışı, üretimi ve yaratıcılığı bizim için çok kıymetli” dedi.
Böylece Çeşme’nin 104 yıllık kurtuluş mirası, yalnızca törenlerle anılmakla kalmadı; gençlerin katkısıyla bu mirasın geleceğe nasıl aktarılabileceğine ilişkin yeni fikirlerle de buluştu.
Kurtuluş coşkusu Melikjoy konseriyle tamamlandı
Çeşme’nin kurtuluşunun 104. yıl dönümü etkinlikleri akşam saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Melikjoy’un sahne aldığı konserde Çeşmeliler kurtuluş coşkusunu müzikle paylaştı.
Gün boyunca gerçekleştirilen tören, gençlik buluşması ve konserle Çeşme, kurtuluşunun 104. yılını bağımsızlık ve Cumhuriyetin değerleri etrafında bir araya gelerek kutladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorumlar
+ Yorum Yap
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş ve tüm sorumluluğu üstlenmiş olursunuz.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
İlginizi Çekebilir

Samsun’da yaşayan çınarlara tatil tadında kamp

Muğla Çamlı’daki 30 yıllık içme suyu hatları yenileniyor

Malatya Büyükşehir kursiyerleri yüzde yüz başarı elde etti

Ahiliğin emek ve ahlak mirası Kocaeli’de yaşatıldı

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yarışacak filmler açıklandı
Trend Haberler
ÇAY ÜRETİCİSİNE MÜJDE ÜÇÜNCÜ SÜRGÜNDE KONTENJAN YOK.

RİZE ŞEHİR HASTANESİ NİN AÇILIŞ TARİHİ BELLİ OLDU

RİZE'DE DOLMUŞU PETROLDE BİRAKAN SÜRÜCÜ ORTADAN KAYBOLDU

RİZE İL BAŞKANI YILMAZ KATMER RİZE’DE BİR TABUYU YIKTI

RİZELİ İSİİM ATAMA KARARINI RİZELİ HEMŞEHRİM VE AĞABEYİM DİYEREK DUYURDU



