SİMDER Başkanı Yusuf Güney: Tek çözüm kentsel dönüşüm

Karadeniz (DHA) - | 18.02.2023 - 10:40, Güncelleme: 18.02.2023 - 10:40 2046+ kez okundu.
 

SİMDER Başkanı Yusuf Güney: Tek çözüm kentsel dönüşüm

SİMDER Başkanı Yusuf Güney: Tek çözüm kentsel dönüşüm
Emre ÖNCEL/SAMSUN, (DHA)- SAMSUN İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği Başkanı Yunus Güney, deprem felaketlerinden kurtulmanın tek çözümünün kentsel dönüşüm olduğunu söyleyerek, “Merkezi idare ve yerel yönetimler ortaklaşa hareket ederek bir adım atılması şart. Bu depremden başka türlü kurtulma şansımızın olduğunu düşünmüyorum” dedi. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde yıkımın bu kadar çok olmasının sebebini, yapılan binaların 1999’dan önce inşa edilmiş olduğunu dile getiren Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney, “Bunu kimsenin görmemezlikten gelme şansı yok. Yönetmelikten önce yapılan binaların, sonra yapılan binalarla kıyaslama bile yapılamaz. Bana göre çözüm yolu, kentsel dönüşüm. Ülkenin bir anca önce kentsel dönüşüme adım atması gerekmektedir. Merkezi idare ve yerel yönetimleri ortaklaşa hareket ederek bir adım atılması şart. Bu depremden başka türlü kurtulma şansımızın olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı. Sismik izolatör ile ilgili de bilgiler veren Güney, deprem sırasında ortaya çıkan enerjiyi normal düzeye düşüren bir sistem olduğunu söyleyerek, “İçinde yay ve kauçuğun olduğu bir düzenektir. Deprem esnasında ortaya çıkan enerjiyi temelden ayırıp binanın üst kısmına gitmesini engelliyor. Sistemin 3 çeşidi var ama şu anda sadece bir tanesi kullanılıyor. Binanın temeliyle, binanın üst katı arasına konulan 3-5 santimetrelik bir sistemdir. Yüzde 50’ye yakın deprem şiddetini ve boyutunu indirgiyor. Türkiye’de bu sistem hali hazırda kamu binalarında ve hastanelerde kullanılıyor. Özel binalarda kullanıldığını görmedim. Yurt dışındaki yüksek yapıların hepsinde sismik izolatör kullanılıyor. Onlarınki tamamen denge üzerine kurulu” diye konuştu. “Sismik izolatörün özel binaların hepsinde kullanılma şansı yoktur” diyen SİMDER Başkanı Yunus Güney, şunları söyledi: “Binalara ciddi bir yük bindiriyor. Bu depremlerden korunmak için yeterli bir argümandır. Yüksek binalarda sismik izolatör kullanılması lazımdır. 4-5 katlı binaların altına sismik izolatör kullanmanın bir anlamı yok. Çünkü onun da bir sınırı var. Binayı en fazla 15-20 santimetre sağa veya sola kaydırabilir. Onun dışında bina örnek verecek olursak 40 santimetre sağa veya sola kaydıysa, sismik izolatörün onu tutma şansı yok. Bina tamamen kayar. Depremden korunmak için fay hattına bina yapmamak gerekir. Yapılıyorsa, projesine uygun ve projesinde gerekli olan etmenleri bulundurmak gerekir.” (DHA) FOTOĞRAFLI
SİMDER Başkanı Yusuf Güney: Tek çözüm kentsel dönüşüm

Emre ÖNCEL/SAMSUN, (DHA)- SAMSUN İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği Başkanı Yunus Güney, deprem felaketlerinden kurtulmanın tek çözümünün kentsel dönüşüm olduğunu söyleyerek, “Merkezi idare ve yerel yönetimler ortaklaşa hareket ederek bir adım atılması şart. Bu depremden başka türlü kurtulma şansımızın olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde yıkımın bu kadar çok olmasının sebebini, yapılan binaların 1999’dan önce inşa edilmiş olduğunu dile getiren Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney, “Bunu kimsenin görmemezlikten gelme şansı yok. Yönetmelikten önce yapılan binaların, sonra yapılan binalarla kıyaslama bile yapılamaz. Bana göre çözüm yolu, kentsel dönüşüm. Ülkenin bir anca önce kentsel dönüşüme adım atması gerekmektedir. Merkezi idare ve yerel yönetimleri ortaklaşa hareket ederek bir adım atılması şart. Bu depremden başka türlü kurtulma şansımızın olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Sismik izolatör ile ilgili de bilgiler veren Güney, deprem sırasında ortaya çıkan enerjiyi normal düzeye düşüren bir sistem olduğunu söyleyerek, “İçinde yay ve kauçuğun olduğu bir düzenektir. Deprem esnasında ortaya çıkan enerjiyi temelden ayırıp binanın üst kısmına gitmesini engelliyor. Sistemin 3 çeşidi var ama şu anda sadece bir tanesi kullanılıyor. Binanın temeliyle, binanın üst katı arasına konulan 3-5 santimetrelik bir sistemdir. Yüzde 50’ye yakın deprem şiddetini ve boyutunu indirgiyor. Türkiye’de bu sistem hali hazırda kamu binalarında ve hastanelerde kullanılıyor. Özel binalarda kullanıldığını görmedim. Yurt dışındaki yüksek yapıların hepsinde sismik izolatör kullanılıyor. Onlarınki tamamen denge üzerine kurulu” diye konuştu.

“Sismik izolatörün özel binaların hepsinde kullanılma şansı yoktur” diyen SİMDER Başkanı Yunus Güney, şunları söyledi:

“Binalara ciddi bir yük bindiriyor. Bu depremlerden korunmak için yeterli bir argümandır. Yüksek binalarda sismik izolatör kullanılması lazımdır. 4-5 katlı binaların altına sismik izolatör kullanmanın bir anlamı yok. Çünkü onun da bir sınırı var. Binayı en fazla 15-20 santimetre sağa veya sola kaydırabilir. Onun dışında bina örnek verecek olursak 40 santimetre sağa veya sola kaydıysa, sismik izolatörün onu tutma şansı yok. Bina tamamen kayar. Depremden korunmak için fay hattına bina yapmamak gerekir. Yapılıyorsa, projesine uygun ve projesinde gerekli olan etmenleri bulundurmak gerekir.” (DHA)

FOTOĞRAFLI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi