TABAN FİYAT YETMEZ, MUSTAHSİL SANAYİCİLER VE ÇAYKUR BARIŞMALIDIR.
Yaş çay sezonu yaklaşırken, sektörün tüm paydaşları için kritik bir döneme giriliyor. Ancak kalıcı bir başarı için yalnızca fiyat değil, iş birliği, kalite ve sürdürülebilir politikalar da öncelik olmalıdır.
Yaklaşan yaş çay kampanyası öncesi taban fiyat beklentileri siyasetçilerden ve sanayicilerden gelmeye başladı. Ancak kampanyaya girmeden önce taraflar arasında sulh ilan edilmeden kampanyaya güllük gülistanlık içinde giriyoruz diye hiç kimse sevinmesin.
İleride yaşanacak sıkıntılara karşı "yandım aman" demeden geçmiş sıkıntılar bertaraf edilmelidir.
Çaykur, geçen yıl inisiyatif alarak müstahsilin elindeki bütün yaş çayı almaya çalıştı.
Sezona yani kampanyaya depolarında yaklaşık 50 bin ton kuru çay stoku ile girmeye hazırlanıyor. Bu miktar, geçmiş yıllara göre makul görülebilir.
Özel sektörde ise durum daha parlak. Sanayiciler kampanyaya depolarında kuru çay stoku olmadan girecek. Bölgenin yarı yaş çayını alan sanayiciler için de, müstahsiller için de bu tablo olumlu görünüyor.
Fakat kampanyaya sorunsuz girmek için bir gerçek var: Artan maliyetler karşısında sadece yaş çaya değil, kuru çaya da zam yapılmalıdır.
Çayın geleceği oto kontrolü için mutlaka ama mutlaka destekleme getirilmelidir. Olmazsa olmaz koşul bu olmalıdır.
Nedeni..
Kayıt dışı "çöp çay" imalatı yapanların bertaraf edilmesi için bu destekleme olmazsa olmazdır.
Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Şaban KARAMEHMETOĞLU, bu iş senin önderliğinde giderilecek iştir.
Geçen yıl küçük sanayicilere düşük ölçekli kredi kullandırıldı. Bu uygulama büyük sanayicilere de yaygınlaştırılmalıdır. Geçmişte Rize Ticaret Odası Başkanı Karaahmetoğlu’nun ve Borsa Başkanı’nın, ikili ilişkilerinden ötürü (siyaseti de es geçmeden) sayesinde bütün sanayicilere krediler kullandırılmış, müstahsil o yıl bayram havasında bir kampanya geçirmişti.
Tabii art niyetli vatandaşlar olduğu gibi sanayicilerde art niyetliler var. Yaş çay alımı için verilecek kredilerin başka sektöre kaydırılmaması için oto kontrol mekanizması sıkı takip edilmeli. Bu krediler, müstahsilden alınan yaş çayın belgelendirilmesi şartıyla kullandırılmalıdır. Bu konuda Saban KARAMEHMETOĞLU lütfen kalk ayağa.
Evet, her ne olursa olsun biz müstahsiller özel sektörü "öcü" olarak görüyoruz. Oysa ki müstahsil ile özel sektör ve Çaykur barışmalıdır.
Bu barışma, taraflar nezdinde her kesimin memnun olacağı şekilde gerçekleşmeli. Baba olan devlet bu kesimleri bir araya getirmeli. Bu ayrışma bu bölgede artık son bulmalıdır.
Özel sektör Çaykur'u, müstahsil özel sektörü öcü olarak görmeyi bırakmalıdır.
Sanayiciler ve Çaykur daralan pazarda reklam ve ihraç edilebilecek olanaklarda birleşmeli, bir an önce özellikle Çaykur pazarlama bölge bayilerini gözden geçirmelidir.
Öyle dükkanımda durayım da mal satayım anlayışı sürdürülebilir değildir, bayiler kendi bünyesinde pazarlama ağı kurmalıdır. Artık sahaya kendileri bizzat inmeli, yeni müşteri bulmalarının zamanı geldi de geçiyor; bilinip kolları sıvamalılar. Herhangi bir siyasetçiyi arkasına alıp yan gelip yatmak yok. Sahaya inip kebapçılığı bırakmalılar artık.
Bu sektörde artık kalite, her iki tarafta da çoktan bozuldu, mutlaka alım evlerinde çay bohçası açılmalı, içinde ne var ne yok bakılmalıdır.
Evet özel sektörde beş firma küçük de olsa ihraç kuru çay satışı yaptığını biliyoruz, fakat bu yetmez, kaliteli kuru çay imalatına ağırlık verilerek yeni pazarlar bulunmalıdır.
Son olarak mutlaka destekleme getirilmeli, sanayici oto kontrol yapılıp kredilendirilmeli, yurt içinde yeni pazar ağları kurulmalı, müstahsil sanayici Çaykur barışmalı, kaliteli kuru çay üretilmeli ve reklam ve ihracata mutlaka kafa yorulmalıdır.
Sevgilerimle.
Bayram Arif TURAN
Yorumlar
+ Yorum YapHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
İlginizi Çekebilir





Trend Haberler
RİZE'DE ARAÇTA KALP KRİZİ GEÇİREN MUHTAR HAYATINI KAYBETTİ




Son Haberler
İzmir Büyükşehir’den 100 Milyon TL’lik Kırtasiye Desteği



