Yaş Çay Üreticisi Özel Sektörün İnsafına mı Terk Edildi?
ÜRETİCİ ÇARESİZ, SEKTÖR SESSİZ: Yaş Çay Üreticisi Özel Sektörün İnsafına mı Terk Edildi?
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2026 yılı için kilogram başına 35 TL olarak açıklanan yaş çay taban fiyatı, henüz sezonun başında kağıt üzerinde kaldı.
Haber:B.Arif TURAN
ÇAYKUR’un kontenjan ve kota uygulamaları nedeniyle ürününü elinden çıkarmak zorunda kalan çay üreticileri, bir kez daha özel sektör firmalarının kıskacına girdi. Ünlü çay firmalarının, üreticilerin cep telefonlarına gönderdiği "35 TL'nin altında alım yapılacaktır" mesajları, bölgede infiale yol açtı.
Taban Fiyat Var, Uygulayan Yok!
Yıllardır Karadenizli çay üreticisinin en büyük kanayan yarası olan "taban fiyatın altında ürün alımı" sorunu, bu yıl da engellenemedi. Devletin belirlediği resmi fiyatı hiçe sayan dev özel sektör firmaları, piyasadaki tekel güçlerini kullanarak üreticiye düşük fiyat dayatmasında bulunuyor. Yaş çayını kurutmadan ve kalitesini kaybetmeden satmak zorunda olan çiftçi ise maliyetinin bile altındaki bu fiyatları çaresizce kabul etmek zorunda kalıyor.
"Kimsenin Gıkı Çıkmıyor, Üretici Peşkeş Çekiliyor"
Açıklanan resmi rakamların çiğnenmesine rağmen yetkili kurumlardan, taban fiyatı koruyacak radikal bir adım gelmemesi tepkileri daha da büyütüyor. Konuyla ilgili sesini yükselten üreticiler, adeta kaderlerine terk edildiklerini belirterek şu serzenişte bulunuyor:
"Aylarca emek verip topladığımız çayımız, göz göre göre özel sektörün insafına peşkeş çekiliyor. Devlet 35 TL fiyat açıklıyor ama firmalar bu fiyatın altında alım yapacağını mesajla ilan ediyor. En acısı da bu duruma kimsenin gıkının çıkmaması. Üreticinin hakkını kim savunacak?"
Çözüm "Taban Fiyat Kanunu" mu?
Sektör temsilcileri ve üretici sendikaları, yıllardır bu sömürü düzeninin önüne geçebilmek için "Taban Fiyat Altında Alım Yapılmasını Yasaklayan" yasal bir düzenleme talep ediyor. ÇAYKUR'un alım kapasitesinin sınırlarına ulaştığı anlarda üreticinin özel sektöre mahkum kalması, her yıl aynı senaryonun yaşanmasına neden oluyor. Bu yıl da maliyetlerin altında ezilen çay üreticisi, emeğinin karşılığını alabilmek için yetkililerden acil bir denetim ve yaptırım mekanizması bekliyor.
Yorumlar
+ Yorum YapHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
İlginizi Çekebilir





Trend Haberler
RİZE'DE ARAÇTA KALP KRİZİ GEÇİREN MUHTAR HAYATINI KAYBETTİ




Son Haberler
RİZELİ HOCAYA YENİ GÖREV



