0lumsuz hava şartları çayın dem ve koku oranını azalttı

Rize 09.01.2024 - 12:13, Güncelleme: 09.01.2024 - 12:13 25460+ kez okundu.
 

0lumsuz hava şartları çayın dem ve koku oranını azalttı

-Kampanyada 1 milyon 354 bin ton yaş çay yaprağı işlendi…
-2023 Yılı Çay Sezonu Değerlendirmesi… -Kampanyada 1 milyon 354 bin ton yaş çay yaprağı işlendi… -TTB Başkan Yardımcısı Çakıroğlu: “0lumsuz hava şartları çayın dem ve koku oranını azalttı” Geride bıraktığımız 2023’de yaşanan olumsuz hava şartları çayın rekoltesini olmasa bile, dem ve koku oranını azalttı. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Komisyonu Üyesi Yavuz Selim Çakıroğlu 2023 yılı çay sezonunu değerlendirdi. Çakıroğlu, olumsuz hava şartlarının çay üretiminde kalite bazında olumsuzluklara sebep olduğunu belirterek, “Bu durum en çok çayın dem ve koku oranının azalmasına sebebiyet verdi” dedi. Mayıs ayında başlayan kampanyada özel sektörün yüzde 85 oranında bir peşin ödeme yaptığına dikkat çeken Yavuz Selim Çakıroğlu, şunları söyledi: “Bu da özel sektör için büyük bir başarıdır. Ancak piyasadaki kontrollerin gerektiği gibi yapılmaması nedeniyle kuru çay fiyatları çok farklı ve dalgalı bir seyir sergilemektedir. Bu da kaliteli üretim yapan özel sektöre darbe vurmaktadır. Gıda kodeksi koşullarına uygun olmayan ve merdiven altı üretimi olarak nitelenen çayların piyasaya girmesi engellenmelidir. Çayın kalitesini bozan bazı elementlerin işlendiği ve bunların çaya karıştırılıp piyasaya sürüldüğü duyumlarını alıyoruz.  Devletimizin bu duruma el atmasını bekliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gerekli teftişi yapması, piyasaya uygun olmayan çayların imha edilmesi gerekmektedir. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz.“ 2023 verilerine göre üreticilerden 1 milyon 354 bin ton yaş çay yaprağı alındı. Bunun 763 bin 200 tonu özel sektör, 591 bin 530 tonu ise Çaykur tarafından alınarak kuru çay üretildi.
-Kampanyada 1 milyon 354 bin ton yaş çay yaprağı işlendi…

-2023 Yılı Çay Sezonu Değerlendirmesi…

-Kampanyada 1 milyon 354 bin ton yaş çay yaprağı işlendi…

-TTB Başkan Yardımcısı Çakıroğlu: “0lumsuz hava şartları çayın dem ve koku oranını azalttı”

Geride bıraktığımız 2023’de yaşanan olumsuz hava şartları çayın rekoltesini olmasa bile, dem ve koku oranını azalttı.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Komisyonu Üyesi Yavuz Selim Çakıroğlu 2023 yılı çay sezonunu değerlendirdi.

Çakıroğlu, olumsuz hava şartlarının çay üretiminde kalite bazında olumsuzluklara sebep olduğunu belirterek, “Bu durum en çok çayın dem ve koku oranının azalmasına sebebiyet verdi” dedi.

Mayıs ayında başlayan kampanyada özel sektörün yüzde 85 oranında bir peşin ödeme yaptığına dikkat çeken Yavuz Selim Çakıroğlu, şunları söyledi:

“Bu da özel sektör için büyük bir başarıdır. Ancak piyasadaki kontrollerin gerektiği gibi yapılmaması nedeniyle kuru çay fiyatları çok farklı ve dalgalı bir seyir sergilemektedir. Bu da kaliteli üretim yapan özel sektöre darbe vurmaktadır. Gıda kodeksi koşullarına uygun olmayan ve merdiven altı üretimi olarak nitelenen çayların piyasaya girmesi engellenmelidir. Çayın kalitesini bozan bazı elementlerin işlendiği ve bunların çaya karıştırılıp piyasaya sürüldüğü duyumlarını alıyoruz.  Devletimizin bu duruma el atmasını bekliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gerekli teftişi yapması, piyasaya uygun olmayan çayların imha edilmesi gerekmektedir. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz.“

2023 verilerine göre üreticilerden 1 milyon 354 bin ton yaş çay yaprağı alındı. Bunun 763 bin 200 tonu özel sektör, 591 bin 530 tonu ise Çaykur tarafından alınarak kuru çay üretildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Ezilen vatandaş
(09.01.2024 13:15 - #9096)
sayın yetkililer çayın demini kokusunu vb iş ve işlemlerin tadını kaçıran doğa hava iklim koşulları değil yapılan yanlışlardır allahın verdiği ürüne kota koyanlardır çayı özele peşkeş çekenlerdir budama oranını düşürüp yükseltelerdir çaya ayar vermeye çalışanlardır rizeli üreticiler bu durumdan memlün değil bu gidişle olamayacak çaya gerçek cayın üreticileri işten anlayanlar saip çıkmalı yönetimlerde öyle kişiler varki çayı ağaca benzetmiş nasıl hasad ediyorsunuz diyenler var bunlar yönetici olursa vay halimize vay çayın gerçek değeri 45 , 50 TL olmalı 1 kg çay 1 kg zeytin alırdı şimdi ne oldu ülkemizde tarımde denetim şart gittikçe kötüye gidiyoruz biran önce toparlanmamız lazım
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi