8 Ekim Disleksi Farkındalık Günü

Eğitim 10.10.2022 - 15:02, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2279+ kez okundu.
 

8 Ekim Disleksi Farkındalık Günü

Özel Eğitim Çalışanları ve Eğitim Derneği Başkanı Özel Eğitim Uzmanı Feyyaz ŞENTÜRK 8 Ekim Disleksi Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.   ŞENTÜRK ‘Özel öğrenme güçlüğünün; zekası normal ya da normalin üstünde olan bireylerin; dinleme, düşünme, anlama, kendini ifade etme, okuma, yazma veya matematik becerilerinde yaşıtlarına ve zekasına oranla düşük başarı görstermesi’ olduğunu ifade ederek ‘Öğrenme güçlüğü çatısı altında farklı alanlara yönelik güçlüklerin oluştuğunu, bunların ise Disleksi (okuma bozukluğu), Disgrafi (yazılı anlatımda bozukluk) ve Diskalkuli (matematikte bozukluk) adlandırıldığını’ belirtti.   ŞENTÜRK ‘Okul çağındaki çocuklarda öğrenme güçlüğü oranının 20’ye yakın olduğunun  görülmekte olduğunu, özel öğrenme güçlükleri içindeyse en yaygın olarak 80 oranında Disleksi görüldüğünü’ söyledi. Disleksili çocukların genel özelliklerine bakıldığında ‘Okumada hız ve nitelik açısından yaşıtlarından geridir.Harf-ses uyumu gelişmemiştir. Kelimeleri hecelerken ya da harflerine ayırırken zorlanır.Sınıf düzeyinde bir parçayı okuduğunda anlamakta zorlanır (Başkasınınokuduklarını daha iyi anlar),Kelimeyi hatırlamazlar, tarif ederler.Kelimeleri karıştırırlar.Okuduğu bir şeyden anlam çıkarabilmeleri için defalarca okumaları gerekir.Okurken kelime atlar ya da eklerler. Yavaş okur ve okuduklarını hatırlamakta güçlük çeker. Okuduğu bir yeri kaybederler ve tekrar baştan başlarlar.Bildiği kelimeleri yanlış okurlar. Bilmediği kelimeler nedeniyle okumaları daha da güçleşir. Uzun okumalardan sıkılırlar. Okumaları uzun süre alır. Sesli okumaktan kaçınırlar ses tonlarını ayarlayamazlar.   Telefon numarası, ev adresi, tarihleri hatırlayamazlar. Harfleri ve görüntüleri ters algılayabilirler (Ayna Görüntüsü).’ gibi belirtilerin ön plana çıktığını belirten Özel Eğitim Uzmanı Feyyaz ŞENTÜRK okuma becerilerinde ise bu bireylerin ‘Benzer/sesteş harfleri karıştırma (D-b-p, m-n, t-f, b-p, t-d, fv, s-z),Harf sırasını ters algılama (Çok=koç; en=ne; ve=ev....),Harf atlama (Kabak-kabk),Alfabe öğrenmede güçlük,Okuma sırasında satır atlama’ gibi özel belirtiler gösterdiğini ifade etti. Bu belirtileri ve özellikleri gösteren çocuklara sahip ailelerin bu alanda uzman kişilerden yardım alması gerektiğini belirten ŞENTÜRK ‘Disleksili bireye müdahalede dikkatli olunması gerektiğini, bireyin öğrenme özelliklerine uygun stratejilerin belirlenerek uygulanmasını, bireye daha fazla yazdırarak veya okutarak değil farkına varma,ayırt etme, işlemleme hızı,çalışma belleği gibi alanlarda desteklenerek akranlarının seviyesine getirilmesi gerektiğini’ vurguladı.   ŞENTÜRK ‘Disleksili birey ailelerinin çocuğuna destek verecek uzman arayışında dikkatli olmalarını söyleyerek destek alınacak kişinin disleksi alanındaki yeterliliklerinin sorgulanması gerektiğini’ belirtti.

Özel Eğitim Çalışanları ve Eğitim Derneği Başkanı Özel Eğitim Uzmanı Feyyaz ŞENTÜRK 8 Ekim Disleksi Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

 

ŞENTÜRK ‘Özel öğrenme güçlüğünün; zekası normal ya da normalin üstünde olan bireylerin; dinleme, düşünme, anlama, kendini ifade etme, okuma, yazma veya matematik becerilerinde yaşıtlarına ve zekasına oranla düşük başarı görstermesi’ olduğunu ifade ederek ‘Öğrenme güçlüğü çatısı altında farklı alanlara yönelik güçlüklerin oluştuğunu, bunların ise Disleksi (okuma bozukluğu), Disgrafi (yazılı anlatımda bozukluk) ve Diskalkuli (matematikte bozukluk) adlandırıldığını’ belirtti.

 

ŞENTÜRK ‘Okul çağındaki çocuklarda öğrenme güçlüğü oranının 20’ye yakın olduğunun  görülmekte olduğunu, özel öğrenme güçlükleri içindeyse en yaygın olarak 80 oranında Disleksi görüldüğünü’ söyledi. Disleksili çocukların genel özelliklerine bakıldığında ‘Okumada hız ve nitelik açısından yaşıtlarından geridir.Harf-ses uyumu gelişmemiştir. Kelimeleri hecelerken ya da harflerine ayırırken zorlanır.Sınıf düzeyinde bir parçayı okuduğunda anlamakta zorlanır (Başkasınınokuduklarını daha iyi anlar),Kelimeyi hatırlamazlar, tarif ederler.Kelimeleri karıştırırlar.Okuduğu bir şeyden anlam çıkarabilmeleri için defalarca okumaları gerekir.Okurken kelime atlar ya da eklerler. Yavaş okur ve okuduklarını hatırlamakta güçlük çeker. Okuduğu bir yeri kaybederler ve tekrar baştan başlarlar.Bildiği kelimeleri yanlış okurlar. Bilmediği kelimeler nedeniyle okumaları daha da güçleşir. Uzun okumalardan sıkılırlar. Okumaları uzun süre alır. Sesli okumaktan kaçınırlar ses tonlarını ayarlayamazlar.

 

Telefon numarası, ev adresi, tarihleri hatırlayamazlar. Harfleri ve görüntüleri ters algılayabilirler (Ayna Görüntüsü).’ gibi belirtilerin ön plana çıktığını belirten Özel Eğitim Uzmanı Feyyaz ŞENTÜRK okuma becerilerinde ise bu bireylerin ‘Benzer/sesteş harfleri karıştırma (D-b-p, m-n, t-f, b-p, t-d, fv, s-z),Harf sırasını ters algılama (Çok=koç; en=ne; ve=ev....),Harf atlama (Kabak-kabk),Alfabe öğrenmede güçlük,Okuma sırasında satır atlama’ gibi özel belirtiler gösterdiğini ifade etti. Bu belirtileri ve özellikleri gösteren çocuklara sahip ailelerin bu alanda uzman kişilerden yardım alması gerektiğini belirten ŞENTÜRK ‘Disleksili bireye müdahalede dikkatli olunması gerektiğini, bireyin öğrenme özelliklerine uygun stratejilerin belirlenerek uygulanmasını, bireye daha fazla yazdırarak veya okutarak değil farkına varma,ayırt etme, işlemleme hızı,çalışma belleği gibi alanlarda desteklenerek akranlarının seviyesine getirilmesi gerektiğini’ vurguladı.

 

ŞENTÜRK ‘Disleksili birey ailelerinin çocuğuna destek verecek uzman arayışında dikkatli olmalarını söyleyerek destek alınacak kişinin disleksi alanındaki yeterliliklerinin sorgulanması gerektiğini’ belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi