137 YIL ÖNCE BALYOZ VE ÇEKİÇLE AÇILDI

GİRESUN 28.05.2022 - 20:04, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2392+ kez okundu.
 

137 YIL ÖNCE BALYOZ VE ÇEKİÇLE AÇILDI

Doğu Karadeniz Bölgesi son yıllarda Tüneller bölgesi oldu. Devasa Ovit, Cankurtaran, Zigana Tünelleri konuşulurken bölgedeki en eski tünel hangisi diye araştırdım.1885 yılında elle açılan ve bugün halen kullanılan Halil Rıfat Paşa Tünelinin örnek olacak geçmişi var.     Halil Rıfat Paşa Tüneli, Sultan 2. Abdülhamid Han zamanında, işçi ve köylülerin çekiçlerle çalışması sonucu açılmış. Dönemin Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa Tüneli ismini aldı. "Gidemediğiniz yer sizin değildir" sloganıyla işçilere verdiği talimat üzerine zorluklarla açılan tünel günümüzde de sürücü ve yolcuların ilgisini çekiyor.1885 yılındaki Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa geçit vermeyen sarp kayalık yerde yaptığı incelemede işçilere 'eğer her birimiz bir yumruk büyüklüğünde taş koparırsanız burayı aşarız ve unutmayın ki gidemediğiniz yer sizin değildir ‘talimatları vererek tünel açılmaya başlanıyor. 137 yıl önce açılan 35 metre uzunluğundaki tünel günümüzde halen kullanılıyor. Yol açıldığında günün koşullarına göre oldukça genişti. Yan yana iki katır hatta atlı arabalar geçiyordu. Haber Sivas'a ulaştığında Vali Halit Rıfat Paşa sevincinden uçacak gibiydi. Yanında bulunan yaverini kucakladı ve haykırdı "Artık Giresun bizim diyebiliriz. Çünkü gidebiliyoruz" dedi.                                                 Tünel nerede       1827-1901 yılları arasında yaşayan Halil Rıfat Paşa Sivas Valiliği (1882-1885) yaptığı dönemde Dereli ilçesi Kanlıhan Mevkiinde yaptırdığı tüneldir.  Halil Rıfat Paşa yas tutulan günlerin birinde Şebinkarahisar Mutasarrıfı Reşit Paşa'yı huzuruna çağırdı. "Giresun bizim kazamız muhkem bir yol vurula." Bu emir üzerine binlerce insan yola döküldü. Önce bir heyet bir keşif yaptı. En uygun güzergâh olarak Şebinkarahisar-Asarcık-Eğribel-Tamdere-Kürtün-Kulakkaya-Taşhan-Kayadibi-Giresun istikameti uygun görüldü. Bu güzergâh üzerinde Fransızlardan kalma eski bir yol vardı. Bu yol izlenip topraklar eşilmeye kayalar delinmeyi başlandı. Asarcık geçildi, Eğribel geçildi, Tamdere geçildi ve Kanlıhan'a gelindi.    Bu yörede yol bir türlü yürümüyordu. Çelikten daha kuvvetli kayaları delip geçmek imkânsızdı. Gün geçtikçe amelelerin morali bozuluyordu. Sonunda işçiler aralarında bir heyet seçip Vali Halit Rıfat Paşa'ya gönderdiler. Amaç yol yapımından Paşa'yı vazgeçirmekti.     Heyet üyeleri Sivas'a gittiler. Valinin huzuruna kabul edildiler. Yolun durumu ve çalışmaları Vali Halit Rıfat Paşa'ya aktarıldı. "Paşam zor bir bölgeye geldik. Bu bölgede kayaları delmek mümkün değil. Taş değil çift su verilmiş çelik. Eğer devletimizde müsait görürse bu çalışmalardan vazgeçelim. Yolu Kanlıhan da sonlandıralım." Paşa bu isteğe çok kızar. Elini gümüş sırmalı kesesine götürdü ve bir altın lira çıkarttı "Ameleleriniz tamamı bu kadar da mı taş koparamıyor." Heyettekiler şaşırdılar ve şöyle cevap verdiler "Kopuyor koparıyorlar Paşam" dedi. Paşanın cevabı ise kısa idi. "Öyleyse mesele yok devam edilecek." Kanlıhan geçildi.

Doğu Karadeniz Bölgesi son yıllarda Tüneller bölgesi oldu. Devasa Ovit, Cankurtaran, Zigana Tünelleri konuşulurken bölgedeki en eski tünel hangisi diye araştırdım.1885 yılında elle açılan ve bugün halen kullanılan Halil Rıfat Paşa Tünelinin örnek olacak geçmişi var.

    Halil Rıfat Paşa Tüneli, Sultan 2. Abdülhamid Han zamanında, işçi ve köylülerin çekiçlerle çalışması sonucu açılmış. Dönemin Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa Tüneli ismini aldı. "Gidemediğiniz yer sizin değildir" sloganıyla işçilere verdiği talimat üzerine zorluklarla açılan tünel günümüzde de sürücü ve yolcuların ilgisini çekiyor.1885 yılındaki Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa geçit vermeyen sarp kayalık yerde yaptığı incelemede işçilere 'eğer her birimiz bir yumruk büyüklüğünde taş koparırsanız burayı aşarız ve unutmayın ki gidemediğiniz yer sizin değildir ‘talimatları vererek tünel açılmaya başlanıyor. 137 yıl önce açılan 35 metre uzunluğundaki tünel günümüzde halen kullanılıyor. Yol açıldığında günün koşullarına göre oldukça genişti. Yan yana iki katır hatta atlı arabalar geçiyordu. Haber Sivas'a ulaştığında Vali Halit Rıfat Paşa sevincinden uçacak gibiydi. Yanında bulunan yaverini kucakladı ve haykırdı "Artık Giresun bizim diyebiliriz. Çünkü gidebiliyoruz" dedi.

                                               
Tünel nerede

     
1827-1901 yılları arasında yaşayan Halil Rıfat Paşa Sivas Valiliği (1882-1885) yaptığı dönemde Dereli ilçesi Kanlıhan Mevkiinde yaptırdığı tüneldir.  Halil Rıfat Paşa yas tutulan günlerin birinde Şebinkarahisar Mutasarrıfı Reşit Paşa'yı huzuruna çağırdı. "Giresun bizim kazamız muhkem bir yol vurula." Bu emir üzerine binlerce insan yola döküldü. Önce bir heyet bir keşif yaptı. En uygun güzergâh olarak Şebinkarahisar-Asarcık-Eğribel-Tamdere-Kürtün-Kulakkaya-Taşhan-Kayadibi-Giresun istikameti uygun görüldü. Bu güzergâh üzerinde Fransızlardan kalma eski bir yol vardı. Bu yol izlenip topraklar eşilmeye kayalar delinmeyi başlandı. Asarcık geçildi, Eğribel geçildi, Tamdere geçildi ve Kanlıhan'a gelindi.

  
Bu yörede yol bir türlü yürümüyordu. Çelikten daha kuvvetli kayaları delip geçmek imkânsızdı. Gün geçtikçe amelelerin morali bozuluyordu. Sonunda işçiler aralarında bir heyet seçip Vali Halit Rıfat Paşa'ya gönderdiler. Amaç yol yapımından Paşa'yı vazgeçirmekti.

   
Heyet üyeleri Sivas'a gittiler. Valinin huzuruna kabul edildiler. Yolun durumu ve çalışmaları Vali Halit Rıfat Paşa'ya aktarıldı. "Paşam zor bir bölgeye geldik. Bu bölgede kayaları delmek mümkün değil. Taş değil çift su verilmiş çelik. Eğer devletimizde müsait görürse bu çalışmalardan vazgeçelim. Yolu Kanlıhan da sonlandıralım." Paşa bu isteğe çok kızar. Elini gümüş sırmalı kesesine götürdü ve bir altın lira çıkarttı "Ameleleriniz tamamı bu kadar da mı taş koparamıyor." Heyettekiler şaşırdılar ve şöyle cevap verdiler "Kopuyor koparıyorlar Paşam" dedi. Paşanın cevabı ise kısa idi. "Öyleyse mesele yok devam edilecek." Kanlıhan geçildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi