‘KARADENİZ’DE İLK KEZ UYGULANIYOR’

Rize 06.07.2022 - 09:00, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 3295+ kez okundu.
 

‘KARADENİZ’DE İLK KEZ UYGULANIYOR’

TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi’nde nefes almakta zorluk yaşayan 55 yaşındaki kadın hastaya ‘Kriobiyopsi’ yöntemi uygulanarak hastalığı teşhis edildi.   Karadeniz bölgesinde ilk kez bir akciğer hastalığının tanısında ‘Kriobiyopsi’ yöntemi uygulandığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Dr. Öğretim üyesi Olcay Ayçiçek, “Bu yöntem şu anda Türkiye’de birkaç merkezde uygulanıyor. Bölgemizde bu işlemi yapan Farabi Hastanesi dışında bir merkez bulunmuyor” dedi. Trabzon’da nefes almakta güçlük yaşayan 55 yaşındaki kadın hasta KTÜ Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’ne başvurdu. Muayenede, akciğerde yara oluşuma neden olan çeşitli hastalıkları kapsayan ‘interstisyel’ akciğer hastalığı şüphesi üzerine hastaya ‘kriobiyopsi’ yöntemi uygulandı. Trabzon’da ilk kez uygulanan yöntemle hastalığı teşhis edilerek tedavi yöntemi belirlenen kadın taburcu edildi.   ‘HASTALIĞI TEŞHİS ETMEK ZOR’   ‘İnterstisyel’ olarak tanımlanan akciğer hastalıklarını teşhis etmenin zor olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Dr. Öğretim üyesi Olcay Ayçiçek, “Bu hastalık, akciğer dokusunda mikrobik olmayan iltihap ve ‘fibrozis’ denilen akciğerlerde elastikiyet kaybı ile karakterize, yaklaşık 200 farklı çeşidi olan hastalıklara verilen isimdir. Hastalık ilerleyici olup özellikle nefes darlığı ve öksürük, en sık görülen şikayetlerdir. İlerlememesi için bir an önce tanı koyulup tedaviye başlanması gerekir. Tanı için bronkoskopi eşliğinde, akciğerin bir bölgesi yıkanıp akciğer dokusundan biyopsi yapılır. Ancak doku biyopsileri çok küçük olduğundan çoğunlukla sonuç vermez. Bu durumda, kesin tanı için hastalar, daha büyük akciğer dokularının elde edilebilmesi için ameliyatla alınan biyopsiye gönderilir” dedi.   ‘KARADENİZ’DE YALNIZCA FARABİ HASTANESİ’NDE UYGULANIYOR’   Dr. Ayçiçek, ‘interstisyel’ akciğer hastalıklarının teşhisi için son yıllarda ‘Kriobiyopsi’ yönteminin geliştirildiğini belirterek, “Bu yöntem, ameliyathane şartlarında, genel anestezi altında, hasta entübe edilerek yapılır. Soğuğun yapıştırıcı etkisinden faydalanılarak yapılan bir işlemdir. Bu şekilde geleneksel bronkoskopi ile yapılan biyopsilerden çok daha büyük doku parçaları alınabilir. İşlem sonrası kanama ya da akciğerde sönme durumu oluşabilir ancak bu tür komplikasyonlar geleneksel biyopside de gözlenebilen durumlardır. Bu yöntem şu anda Türkiye’de birkaç merkezde uygulanıyor. Bölgemizde bu işlemi yapan Farabi Hastanesi dışında bir merkez bulunmuyor” diye konuştu.(

TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi’nde nefes almakta zorluk yaşayan 55 yaşındaki kadın hastaya ‘Kriobiyopsi’ yöntemi uygulanarak hastalığı teşhis edildi.

 

Karadeniz bölgesinde ilk kez bir akciğer hastalığının tanısında ‘Kriobiyopsi’ yöntemi uygulandığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Dr. Öğretim üyesi Olcay Ayçiçek, “Bu yöntem şu anda Türkiye’de birkaç merkezde uygulanıyor. Bölgemizde bu işlemi yapan Farabi Hastanesi dışında bir merkez bulunmuyor” dedi. Trabzon’da nefes almakta güçlük yaşayan 55 yaşındaki kadın hasta KTÜ Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’ne başvurdu. Muayenede, akciğerde yara oluşuma neden olan çeşitli hastalıkları kapsayan ‘interstisyel’ akciğer hastalığı şüphesi üzerine hastaya ‘kriobiyopsi’ yöntemi uygulandı. Trabzon’da ilk kez uygulanan yöntemle hastalığı teşhis edilerek tedavi yöntemi belirlenen kadın taburcu edildi.

 

‘HASTALIĞI TEŞHİS ETMEK ZOR’

 

‘İnterstisyel’ olarak tanımlanan akciğer hastalıklarını teşhis etmenin zor olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Dr. Öğretim üyesi Olcay Ayçiçek, “Bu hastalık, akciğer dokusunda mikrobik olmayan iltihap ve ‘fibrozis’ denilen akciğerlerde elastikiyet kaybı ile karakterize, yaklaşık 200 farklı çeşidi olan hastalıklara verilen isimdir. Hastalık ilerleyici olup özellikle nefes darlığı ve öksürük, en sık görülen şikayetlerdir. İlerlememesi için bir an önce tanı koyulup tedaviye başlanması gerekir. Tanı için bronkoskopi eşliğinde, akciğerin bir bölgesi yıkanıp akciğer dokusundan biyopsi yapılır. Ancak doku biyopsileri çok küçük olduğundan çoğunlukla sonuç vermez. Bu durumda, kesin tanı için hastalar, daha büyük akciğer dokularının elde edilebilmesi için ameliyatla alınan biyopsiye gönderilir” dedi.

 

‘KARADENİZ’DE YALNIZCA FARABİ HASTANESİ’NDE UYGULANIYOR’

 

Dr. Ayçiçek, ‘interstisyel’ akciğer hastalıklarının teşhisi için son yıllarda ‘Kriobiyopsi’ yönteminin geliştirildiğini belirterek, “Bu yöntem, ameliyathane şartlarında, genel anestezi altında, hasta entübe edilerek yapılır. Soğuğun yapıştırıcı etkisinden faydalanılarak yapılan bir işlemdir. Bu şekilde geleneksel bronkoskopi ile yapılan biyopsilerden çok daha büyük doku parçaları alınabilir. İşlem sonrası kanama ya da akciğerde sönme durumu oluşabilir ancak bu tür komplikasyonlar geleneksel biyopside de gözlenebilen durumlardır. Bu yöntem şu anda Türkiye’de birkaç merkezde uygulanıyor. Bölgemizde bu işlemi yapan Farabi Hastanesi dışında bir merkez bulunmuyor” diye konuştu.(

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi