GALATASARAY SPOR KULÜBÜ’NÜN RİZE PAZARLI BAŞKANI SEDAT ZİYA KANTOĞLU

Spor 08.12.2023 - 15:35, Güncelleme: 08.12.2023 - 15:35 13458+ kez okundu.
 

GALATASARAY SPOR KULÜBÜ’NÜN RİZE PAZARLI BAŞKANI SEDAT ZİYA KANTOĞLU

GALATASARAY SPOR KULÜBÜ’NÜN RİZE PAZARLI BAŞKANI SEDAT ZİYA KANTOĞLU
GALATASARAY SPOR KULÜBÜ’NÜN RİZE PAZARLI BAŞKANI SEDAT ZİYA KANTOĞLU 1900 yılında Rize Pazar’da doğdu. Lazistan Mebusu Ziya Molla ve Şevkiye hanımın oğludur. Eski Trabzon Milletvekili ülkemizi Lozan Andlaşması’nda temsil eden Ahmet Muhtar Çilli kendisinin kayın babasıdır. Pazar ilçesi Örnek (Venek) Köyü’ndendir. Galatasaray Lisesi’nin ardından Almanya Hanovra şehri ticaret mektebinde mezun oldu. Bu süreçte Fransızca ve Almancayı çok iyi derece kullanabilecek şekilde öğrendi. Cemiyet hayatında çok sevilen sayılan saygın bir kişiliğe sahipti. ÖNEMLİ GÖREVLERDE BULUNDU Doyçe Bank ve Osmanlı Bankası Şubelerinde memurluk, müfettişlik, Ticaret ve Sanayi Bankası’nda müdürlük yaptı. Naft Şirketi Müdürlüğü, Petrol Şirketi Genel Müdürlüğü, Petrol Ofisi Genel Müdür Muavinliği, Türkiye Benzin, Mazot ve Yağları Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. İstanbul Ticaret ve Sanayi İş birliği Cemiyeti Umum Katibi, Galatasaraylılar Cemiyeti Reisi olarak sosyal hayatın içinde yer aldı. ÜÇ DÖNEM GALATASARAY BAşKANLIĞI YAPTI (15 Aralık 1937-8 Nisan 1939)-(21 Ekim 193-10 Mayıs 1940) ve (1 Ocak 1944-23 Eylül 1944) olmak üzere üç dönem Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığı yaptı. Başkanlık görevine ilk kez 1937 yılında seçilmişti Sedat Ziya Kantoğlu. 1938 yılında murakıplar heyetinin kararıyla bu göreve bir kez daha seçilecekti. O günler Galatasaray'ın Güneş ayrılığı dolayısıyla zor günler yaşamakta olduğu bir zamana denk geliyordu. Sedat Ziya mali anlamda büyük sıkıntı içinde olan kulübü bir de Güneş ve başkanlığını Şükrü Saracoğlu’nun yaptığı Fenerbahçe'ye karşı savunmak durumunda kalacaktı. Ve bu zor görevlerin altından da başarıyla kalkacaktı. 1938 yılında seçilen yönetim kurulu ise şu isimlerden oluşmaktaydı: İkinci Reis: Yaşar Yazıcı, Umumi Katip: Adil Yurdakul, Muhasip: İhsan Belor, Veznedar: Bedri Giritlioğlu. Üyeler: Ömer Besim Koşalay, Ercüment Işıl, Mehmet Ali Aybar, Saim Gogen. İZ BIRAKTILAR 16 Kasım 1971 tarihinde aramızdan ayrıldı. Kendisiyle ilgili bu bilgilere akrabası İETT Eski Genel Müdür Vekili Yalçın Çilli ve 23 Ekim 2016 tarihinde aramızdan ayrılan Oğlu Avukat Ahmet Pulat Kantoğlu ile vefatından önce yaptığım görüşmelerle ulaşmıştım. Her bu iç değerli insanı da rahmetle anıyorum. Fatih Sultan KAR
GALATASARAY SPOR KULÜBÜ’NÜN RİZE PAZARLI BAŞKANI SEDAT ZİYA KANTOĞLU

GALATASARAY SPOR KULÜBÜ’NÜN RİZE PAZARLI BAŞKANI SEDAT ZİYA KANTOĞLU

1900 yılında Rize Pazar’da doğdu. Lazistan Mebusu Ziya Molla ve Şevkiye hanımın oğludur. Eski Trabzon Milletvekili ülkemizi Lozan Andlaşması’nda temsil eden Ahmet Muhtar Çilli kendisinin kayın babasıdır. Pazar ilçesi Örnek (Venek) Köyü’ndendir. Galatasaray Lisesi’nin ardından Almanya Hanovra şehri ticaret mektebinde mezun oldu. Bu süreçte Fransızca ve Almancayı çok iyi derece kullanabilecek şekilde öğrendi. Cemiyet hayatında çok sevilen sayılan saygın bir kişiliğe sahipti.

ÖNEMLİ GÖREVLERDE BULUNDU

Doyçe Bank ve Osmanlı Bankası Şubelerinde memurluk, müfettişlik, Ticaret ve Sanayi Bankası’nda müdürlük yaptı. Naft Şirketi Müdürlüğü, Petrol Şirketi Genel Müdürlüğü, Petrol Ofisi Genel Müdür Muavinliği, Türkiye Benzin, Mazot ve Yağları Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. İstanbul Ticaret ve Sanayi İş birliği Cemiyeti Umum Katibi, Galatasaraylılar Cemiyeti Reisi olarak sosyal hayatın içinde yer aldı.

ÜÇ DÖNEM GALATASARAY BAşKANLIĞI YAPTI

(15 Aralık 1937-8 Nisan 1939)-(21 Ekim 193-10 Mayıs 1940) ve (1 Ocak 1944-23 Eylül 1944) olmak üzere üç dönem Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığı yaptı. Başkanlık görevine ilk kez 1937 yılında seçilmişti Sedat Ziya Kantoğlu. 1938 yılında murakıplar heyetinin kararıyla bu göreve bir kez daha seçilecekti. O günler Galatasaray'ın Güneş ayrılığı dolayısıyla zor günler yaşamakta olduğu bir zamana denk geliyordu. Sedat Ziya mali anlamda büyük sıkıntı içinde olan kulübü bir de Güneş ve başkanlığını Şükrü Saracoğlu’nun yaptığı Fenerbahçe'ye karşı savunmak durumunda kalacaktı. Ve bu zor görevlerin altından da başarıyla kalkacaktı. 1938 yılında seçilen yönetim kurulu ise şu isimlerden oluşmaktaydı: İkinci Reis: Yaşar Yazıcı, Umumi Katip: Adil Yurdakul, Muhasip: İhsan Belor, Veznedar: Bedri Giritlioğlu. Üyeler: Ömer Besim Koşalay, Ercüment Işıl, Mehmet Ali Aybar, Saim Gogen.

İZ BIRAKTILAR

16 Kasım 1971 tarihinde aramızdan ayrıldı. Kendisiyle ilgili bu bilgilere akrabası İETT Eski Genel Müdür Vekili Yalçın Çilli ve 23 Ekim 2016 tarihinde aramızdan ayrılan Oğlu Avukat Ahmet Pulat Kantoğlu ile vefatından önce yaptığım görüşmelerle ulaşştım. Her bu iç değerli insanı da rahmetle anıyorum.

Fatih Sultan KAR

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi