Prof.Dr. Vedat Deniz'den 'Schmidt çekici' önerisi

Karadeniz (DHA) - | 07.04.2023 - 14:20, Güncelleme: 07.04.2023 - 14:20 23394+ kez okundu.
 

Prof.Dr. Vedat Deniz'den 'Schmidt çekici' önerisi

Prof.Dr. Vedat Deniz'den 'Schmidt çekici' önerisi
Yusuf ÇINAR/ÇORUM,(DHA)- ÇORUM Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Prof.Dr. Vedat Deniz, binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını merak edenlere karot testi yaptırmadan önce 'Schmidt çekici' önerisinde bulundu. Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Vedat Deniz, Gaziantep ve Karamanmaraş’ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra tüm Türkiye’de olduğu gibi Çorum’da da binaların depreme dayanıklığının tespiti için başvuruların arttığını ve bazı vatandaşların binaya zarar verebileceği endişesiyle karot testi yaptırmaktan endişe duyduğunu belirtti. Betonun tahribatsız basınç dayanımı ölçümü için kullanılan 'Schmidt çekici' yönteminin çok daha hızlı ve ucuz bir yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. Deniz, "Schmidt çekiçi yöntemi ile tespit edilen beton dayanımı değeri eğer sınır değerlerine yakın ve altında ise o zaman karot yöntemine geçilmelidir. Ayrıca, kolon ve kirişlerdeki demir donatıların durumunu için yönetmelikte demir örneklerinin kesilmesi ve laboratuvarda test edilmesi istenmektedir. Oysa beton ve kirişleri kırmadan ve tahribat yapmadan röntgen cihazları gibi taranarak demirlerin kalınlığı, bağlar arasında mesafe durumu ve paslı olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Bu tahribatsız yöntemler hem daha hızlı hem de daha ucuz yöntemler olup, halkın da endişelenmesine gerek kalmamaktadır” dedi. Karot alma konusunda endişeleri olan konut sahiplerine 'Schmidt çekici' yöntemini öneren Prof. Dr. Deniz, "Schmidt çekici binaya hiçbir zarar vermiyor ve tüm kolonlardan, kirişlerden ve birçok yerinden ölçüm yapabiliyoruz. Oysa, karot örneği her daireden 3 adet yapılmakta, kolon ve kirişin en az sıkıntılı olacak yerden alınmaktadır. Hem az sayıda olması hem de uygun yerlerden alınmaması sebebiyle de hata verebilir. O yüzden önce Schmidt çekici yöntemi sonrasında sıkıntılı olabileceği düşünülüyor ise Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara karot yöntemi ile test yaptırılabilirler" diye konuştu. (DHA) FOTOĞRAFLI  
Prof.Dr. Vedat Deniz'den 'Schmidt çekici' önerisi

Yusuf ÇINAR/ÇORUM,(DHA)- ÇORUM Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Prof.Dr. Vedat Deniz, binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını merak edenlere karot testi yaptırmadan önce 'Schmidt çekici' önerisinde bulundu.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Vedat Deniz, Gaziantep ve Karamanmaraş’ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra tüm Türkiye’de olduğu gibi Çorum’da da binaların depreme dayanıklığının tespiti için başvuruların arttığını ve bazı vatandaşların binaya zarar verebileceği endişesiyle karot testi yaptırmaktan endişe duyduğunu belirtti.

Betonun tahribatsız basınç dayanımı ölçümü için kullanılan 'Schmidt çekici' yönteminin çok daha hızlı ve ucuz bir yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. Deniz, "Schmidt çekiçi yöntemi ile tespit edilen beton dayanımı değeri eğer sınır değerlerine yakın ve altında ise o zaman karot yöntemine geçilmelidir. Ayrıca, kolon ve kirişlerdeki demir donatıların durumunu için yönetmelikte demir örneklerinin kesilmesi ve laboratuvarda test edilmesi istenmektedir. Oysa beton ve kirişleri kırmadan ve tahribat yapmadan röntgen cihazları gibi taranarak demirlerin kalınlığı, bağlar arasında mesafe durumu ve paslı olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Bu tahribatsız yöntemler hem daha hızlı hem de daha ucuz yöntemler olup, halkın da endişelenmesine gerek kalmamaktadır” dedi.

Karot alma konusunda endişeleri olan konut sahiplerine 'Schmidt çekici' yöntemini öneren Prof. Dr. Deniz, "Schmidt çekici binaya hiçbir zarar vermiyor ve tüm kolonlardan, kirişlerden ve birçok yerinden ölçüm yapabiliyoruz. Oysa, karot örneği her daireden 3 adet yapılmakta, kolon ve kirişin en az sıkıntılı olacak yerden alınmaktadır. Hem az sayıda olması hem de uygun yerlerden alınmaması sebebiyle de hata verebilir. O yüzden önce Schmidt çekici yöntemi sonrasında sıkıntılı olabileceği düşünülüyor ise Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara karot yöntemi ile test yaptırılabilirler" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi