Mustafa Semih  ARICI
Köşe Yazarı
Mustafa Semih ARICI
 

BİT COİN’DEN TÜRK COİN’E E – PARA

Bu aslında beklenen bir gelişmeydi. Ancak Satoshi Nakamura takma isimli mucidi bu işe başladığı zaman bu denli küresel bir marka olacağını tahmin edemezdi. Blockchain (blok zinciri)  temelli çalışan bu sistem başlangıçta doların çok altında bir değere sahipti ama insanoğlunun dizginlenmesi çok zor olan kâr etme hırsının rüzgârına kapılarak, bugün için 1 BTC= 30 bin dolara kadar yükseldi.  Tabiatiyle başta Etherıum olmak üzere alt coinleri de peşine takarak. Günümüzde milyonlarca kişi ve hatta dev gibi finans kurumları, başta Bitcoin olmak üzere E para alım satımıyla uğraşmakta ve çok ciddi paralar kazanmaktadır.  E para derken, yani coinler, elimizle dokunabildiğimiz, cüzdanımıza veya kesemize yerleştirdiğimiz, iki bin yıldır varolan bildiğimiz paralardan çok farklı olup, ekranda adımıza açılan bir blokta yazan rakamlardan ibarettir. Bir şekilde bu rakamlar silinip gittiğinde veya ilgili şifreyi unuttuğumuzda üzerine bir bardak su içmekten başka çaremiz olamaz. E paraların en önemli özelliği, speküasyon yoluyla paradan para kazanmaya yöneliktir ama giderek artan bir şekilde mal alım satımı için kullanılmaya başlayınca, global değeri çok daha fazla artmıştır. Hatta ABD’nin hegemonya amaçlı kullandığı dolardan canı yanan bazı ülkeler, Bitcoin’i milli para bile ilan etmişlerdir. Ancak mahiyeti ve özelliği icabı kimler tarafından emisyon yapıldığı belli olmayan E paraların, dünya ekonomisine hakim olmasından çekinen  Amerikan Merkez Bankası (Federal Reserve Bank), Avrupa Merkez Bankası (ECB) , İngiliz ve Japon Merkez Bankaları kendi E paralarını çıkarma hazırlıklarına başlamıştır. Bu meyanda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da (TCMB) milli E paramızı çıkarmak ve en geç on yıl içinde tedavüle sokmak için önemli aşamalar kaydetmiştir. Her yeni ve radikal buluşta olduğu gibi E paraya alışmamız çok zor olacaktır. Ancak büyük ölçüde “Banka nakit kartına” benzediğini söyleyebiliriz. Bilindiği gibi banka nakit kartınızda ne kadar paranız varsa o kadar alış veriş yapabilirsiniz. E para da aynısı olacaktır. Ay başında bankaya yatan Türk coin maaşınız veya Çaykur’dan ödenen yaş çay paraları, verilen bir banka kartı veya Cep telefonuna yüklü bir program vasıtasıyla kullanılabilecek ve geleceğin kuşakları için kâğıt paralar mazide kalan müzelik bir eşya gibi olacaktır. Şimdilik sınırlı bir değişim aracı olması yanında, daha çok paradan para kazanma vasıtası olan E paraların hayatımızı değiştirmesine bugünlerden alışmalıyız.
Ekleme Tarihi: 17 Mayıs 2022 - Salı

BİT COİN’DEN TÜRK COİN’E E – PARA

Bu aslında beklenen bir gelişmeydi. Ancak Satoshi Nakamura takma isimli mucidi bu işe başladığı zaman bu denli küresel bir marka olacağını tahmin edemezdi. Blockchain (blok zinciri)  temelli çalışan bu sistem başlangıçta doların çok altında bir değere sahipti ama insanoğlunun dizginlenmesi çok zor olan kâr etme hırsının rüzgârına kapılarak, bugün için 1 BTC= 30 bin dolara kadar yükseldi.  Tabiatiyle başta Etherıum olmak üzere alt coinleri de peşine takarak.


Günümüzde milyonlarca kişi ve hatta dev gibi finans kurumları, başta Bitcoin olmak üzere E para alım satımıyla uğraşmakta ve çok ciddi paralar kazanmaktadır.  E para derken, yani coinler, elimizle dokunabildiğimiz, cüzdanımıza veya kesemize yerleştirdiğimiz, iki bin yıldır varolan bildiğimiz paralardan çok farklı olup, ekranda adımıza açılan bir blokta yazan rakamlardan ibarettir. Bir şekilde bu rakamlar silinip gittiğinde veya ilgili şifreyi unuttuğumuzda üzerine bir bardak su içmekten başka çaremiz olamaz.


E paraların en önemli özelliği, speküasyon yoluyla paradan para kazanmaya yöneliktir ama giderek artan bir şekilde mal alım satımı için kullanılmaya başlayınca, global değeri çok daha fazla artmıştır. Hatta ABD’nin hegemonya amaçlı kullandığı dolardan canı yanan bazı ülkeler, Bitcoin’i milli para bile ilan etmişlerdir. Ancak mahiyeti ve özelliği icabı kimler tarafından emisyon yapıldığı belli olmayan E paraların, dünya ekonomisine hakim olmasından çekinen  Amerikan Merkez Bankası (Federal Reserve Bank), Avrupa Merkez Bankası (ECB) , İngiliz ve Japon Merkez Bankaları kendi E paralarını çıkarma hazırlıklarına başlamıştır. Bu meyanda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da (TCMB) milli E paramızı çıkarmak ve en geç on yıl içinde tedavüle sokmak için önemli aşamalar kaydetmiştir.


Her yeni ve radikal buluşta olduğu gibi E paraya alışmamız çok zor olacaktır. Ancak büyük ölçüde “Banka nakit kartına” benzediğini söyleyebiliriz. Bilindiği gibi banka nakit kartınızda ne kadar paranız varsa o kadar alış veriş yapabilirsiniz. E para da aynısı olacaktır. Ay başında bankaya yatan Türk coin maaşınız veya Çaykur’dan ödenen yaş çay paraları, verilen bir banka kartı veya Cep telefonuna yüklü bir program vasıtasıyla kullanılabilecek ve geleceğin kuşakları için kâğıt paralar mazide kalan müzelik bir eşya gibi olacaktır.


Şimdilik sınırlı bir değişim aracı olması yanında, daha çok paradan para kazanma vasıtası olan E paraların hayatımızı değiştirmesine bugünlerden alışmalıyız.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi