Alim GÜLDİKEN
Köşe Yazarı
Alim GÜLDİKEN
 

Refah payı ödeme sistemi neden kaldırıldı

Memur Maaş katsayıları 2002 yılına kadar Bütçe Kanunları ile belirlenmiş; 2003-2011 yılları arasında Toplu Görüşmeler; 2012 yılından itibaren ise Toplu Sözleşmeler ile belirlenmiştir. Günümüzde toplu sözleşmeler uygulaması devam etmektedir. Memur maaşlarının enflasyon karşısında kayıplarını önlemek ve satın alma gücünü koruyabilmek amacıyla, ilk defa 2000 Mali Yılı Bütçe Kanununa, aylık tüketici fiyatlarındaki artış oranının iki puan üzerinde bir toplam maaş artışını sağlayacak şekilde ve enflasyon rakamının ilan edildiği ayın 15’inden geçerli olmak üzere ücretlere uygulanacak ilave artış sistemi getirilmiştir. Yani enflasyon oranı artı iki puan her ay maaşlara eklenmekteydi. Daha açık yazalım. Toplu Görüşme/Sözleşmelerin olmadığı 2000, 2001 ve 2002 yıllarında satın alma gücünün korunabilmesi için maaş artışları; Eşel Mobil olarak adlandırılan bu sistemle, enflasyon oranı dikkate alınarak ve aylık olarak kendiliğinden ayarlanmıştır. Böylece sabit ücret ile çalışanlar ve kamu çalışanları enflasyona karşı korunmuştur. Diğer bir ifadeyle; toplu görüşmeler/sözleşmelerde, 2000, 2001 ve 2002 yılı Bütçe Kanunlarında uygulanan EŞEL MOBİL + 2 puan refah payı sistemi devam ettirilmiş olsaydı dahi, bugüne oranla hem maaşlarımızın satın alma gücü korunmuş olacak hem de refah payı artışı ile enflasyon oranı harici maaşlarımızda kademeli olarak artışlar gerçekleşmiş olacaktı. Sadece bu örnek dahi yıllardır toplu görüşmeler/sözleşmeler akabinde kazanım naraları atanların aslında hiçbir şey kazanmadıklarını, toplu sözleşme hakkı kazandık cümlesinin aslında büyük bir kandırmacadan ibaret olduğunu, toplu görüşmelerin/sözleşmelerin olmadığı dönemde dahi, bugüne oranla memurların daha fazla zam aldığını bizlere açıkça göstermektedir. Maaş ödemelerinde başarılı bir uygulama olan Eşel Mobil+2 refah payı ödeme sistemi neden kaldırıldı? Yetkili sendikalar kamu çalışanlarının çıkarına olan bir uygulama modelinin devre dışı bırakılmasına neden ses çıkarmamıştır/çıkaramamıştır. Şimdi soruyoruz. Bunlar yetkiyi alsa ne, almasa ne! Masaya otursa ne, oturmasa ne! Takdir siz değerli kamu çalışanlarının…   Alim GÜLDİKEN TEÇ-SEN Rize İl Sekreteri BASK Rize İl Temsilcisi
Ekleme Tarihi: 13 Ekim 2022 - Perşembe

Refah payı ödeme sistemi neden kaldırıldı

Memur Maaş katsayıları 2002 yılına kadar Bütçe Kanunları ile belirlenmiş; 2003-2011 yılları arasında Toplu Görüşmeler; 2012 yılından itibaren ise Toplu Sözleşmeler ile belirlenmiştir. Günümüzde toplu sözleşmeler uygulaması devam etmektedir.


Memur maaşlarının enflasyon karşısında kayıplarını önlemek ve satın alma gücünü koruyabilmek amacıyla, ilk defa 2000 Mali Yılı Bütçe Kanununa, aylık tüketici fiyatlarındaki artış oranının iki puan üzerinde bir toplam maaş artışını sağlayacak şekilde ve enflasyon rakamının ilan edildiği ayın 15’inden geçerli olmak üzere ücretlere uygulanacak ilave artış sistemi getirilmiştir. Yani enflasyon oranı artı iki puan her ay maaşlara eklenmekteydi.


Daha açık yazalım. Toplu Görüşme/Sözleşmelerin olmadığı 2000, 2001 ve 2002 yıllarında satın alma gücünün korunabilmesi için maaş artışları; Eşel Mobil olarak adlandırılan bu sistemle, enflasyon oranı dikkate alınarak ve aylık olarak kendiliğinden ayarlanmıştır. Böylece sabit ücret ile çalışanlar ve kamu çalışanları enflasyona karşı korunmuştur.


Diğer bir ifadeyle; toplu görüşmeler/sözleşmelerde, 2000, 2001 ve 2002 yılı Bütçe Kanunlarında uygulanan EŞEL MOBİL + 2 puan refah payı sistemi devam ettirilmiş olsaydı dahi, bugüne oranla hem maaşlarımızın satın alma gücü korunmuş olacak hem de refah payı artışı ile enflasyon oranı harici maaşlarımızda kademeli olarak artışlar gerçekleşmiş olacaktı.


Sadece bu örnek dahi yıllardır toplu görüşmeler/sözleşmeler akabinde kazanım naraları atanların aslında hiçbir şey kazanmadıklarını, toplu sözleşme hakkı kazandık cümlesinin aslında büyük bir kandırmacadan ibaret olduğunu, toplu görüşmelerin/sözleşmelerin olmadığı dönemde dahi, bugüne oranla memurların daha fazla zam aldığını bizlere açıkça göstermektedir.


Maaş ödemelerinde başarılı bir uygulama olan Eşel Mobil+2 refah payı ödeme sistemi neden kaldırıldı? Yetkili sendikalar kamu çalışanlarının çıkarına olan bir uygulama modelinin devre dışı bırakılmasına neden ses çıkarmamıştır/çıkaramamıştır.


Şimdi soruyoruz.


Bunlar yetkiyi alsa ne, almasa ne! Masaya otursa ne, oturmasa ne!


Takdir siz değerli kamu çalışanlarının…


 

Alim GÜLDİKEN

TEÇ-SEN Rize İl Sekreteri

BASK Rize İl Temsilcisi

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi