Ceyhun KALENDER
Köşe Yazarı
Ceyhun KALENDER
 

Türkçe Resmiyetini 742 Yıl Önce Karamanoğlu Mehmet Bey İle Kazandı

Türkçe Resmiyetini 742 Yıl Önce Karamanoğlu Mehmet Bey İle Kazandı (13 Mayıs Türk Dil Bayramı)   Türk kültürünün yaşatılması noktasında en önemli tarihi olaylar arasında sayılan fermanın yayımlandığı 13 Mayıs tarihi her yıl "Türk Dil Bayramı" olarak kutlanıyor.   Dünyanın en köklü dillerinden Türkçe, Karamanoğlu Mehmet Bey'in 742 yıl önce yayımladığı "Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya." fermanıyla resmiyet ve itibar kazandı.  Geçmişi binlerce yıl önceye dayanan, dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan tarafından konuşulan Türkçe, 13. yüzyılda halk arasında konuşulmasına karşın devlet yazışmalarında kullanılmamaya başlandı.  Unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkçenin kaderi, Konya çevresinde kurulan Karamanoğulları Beyliği hükümdarı Mehmet Bey'in 13 Mayıs 1277'de yayımladığı bir fermanla değişti.   Türk kültürünün korunması, gelecek nesillere aktarılması ve millet bilincinin sağlanmasında en temel miras olan Türkçe'nin öneminin vurgulandığı bu fermanla, Türkçe ilk defa resmi dil kabul edildi.   13 MAYIS "TÜRK DİL BAYRAMI" OLARAK KUTLANIYOR   Bu adımla yeniden hayat bulan Türkçe, devlet dilinde ağırlığı bulunan Arapça ve Farsça'ya karşı önemli bir ağırlık kazanmış oldu.  Türk kültürünün yaşatılması noktasında en önemli tarihi olaylar arasında sayılan Türkçenin resmi dil olarak kabulü, her yıl 13 Mayıs'ta "Türk Dil Bayramı" ismiyle kutlanıyor.    Dil Fermanı Anadolu'da o günkü koşullar altında düşündüğümüz zaman son derece önemli bir dönüm noktasıdır. Bu ferman Anadolu'da Oğuz beylerindeki, Türkmen beylerindeki Türkçe hassasiyetinin, şuurunun bir yansıması olarak değerlendirilmelidir. O tarihten sonra Anadolu'daki beyliklerin hepsinde Türkçe hassasiyetinin ön plana çıktığını görürüz. Türkçe yazan şairler, sanatçılar, kitaplarını Türkçe kaleme alan alimler, bilim adamları ve bunları koruyan Türkmen beyleri, Oğuz beyleri olmuştur. Fermanın Anadolu'da bir çığır açtığını, arkasından gelen birçok isim tarafından kabul gördüğünü, bir şuurlanma, aydınlama vasıtası olarak görüldüğünü söylemek lazım."   Karaman'da 1960'dan bu yana 13 Mayıs'ın bayram olarak kutlanan Dil, insanları birleştiren, bir araya getiren, insanlara tarihsellik, toplum bilinci, millet olma bilinci veren temel unsurlardan birisidir. Dil Fermanı'na da bu gözle bakmak lazım. Bizi bir araya getiren en önemli değerlerden biri dildir.   Dil meselesi memleket meselesidir. Dilimiz kimliğimizdir, kişiliğimizdir. Türkçe hepimizin yurdu, ortak vatanıdır. Bunu güzel kullanmak, buna sahip çıkmak hepimizin görevidir. Türkçeyi korumanın en güzel yolu sevmektir. Türkçeyi ne kadar çok seversek, Türkçenin doğasına, ruhuna ne kadar uygun hareket edersek o kadar iyi koruyacağımız düşüncesindeyim.   Bu anlayışla bundan sonra da ilk günkü heyecanla Türk Dil Bayramı'nı kutlamaya devam edeceğiz.   Türk Dil Bayramınız kutlu olsun.   Türkçe kalın.
Ekleme Tarihi: 13 Mayıs 2019 - Pazartesi

Türkçe Resmiyetini 742 Yıl Önce Karamanoğlu Mehmet Bey İle Kazandı

Türkçe Resmiyetini 742 Yıl Önce Karamanoğlu Mehmet Bey İle Kazandı (13 Mayıs Türk Dil Bayramı)

 

Türk kültürünün yaşatılması noktasında en önemli tarihi olaylar arasında sayılan fermanın yayımlandığı 13 Mayıs tarihi her yıl "Türk Dil Bayramı" olarak kutlanıyor.

 

Dünyanın en köklü dillerinden Türkçe, Karamanoğlu Mehmet Bey'in 742 yıl önce yayımladığı "Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya." fermanıyla resmiyet ve itibar kazandı. 


Geçmişi binlerce yıl önceye dayanan, dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan tarafından konuşulan Türkçe, 13. yüzyılda halk arasında konuşulmasına karşın devlet yazışmalarında kullanılmamaya başlandı. 

Unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkçenin kaderi, Konya çevresinde kurulan Karamanoğulları Beyliği hükümdarı Mehmet Bey'in 13 Mayıs 1277'de yayımladığı bir fermanla değişti.

 

Türk kültürünün korunması, gelecek nesillere aktarılması ve millet bilincinin sağlanmasında en temel miras olan Türkçe'nin öneminin vurgulandığı bu fermanla, Türkçe ilk defa resmi dil kabul edildi.

 

13 MAYIS "TÜRK DİL BAYRAMI" OLARAK KUTLANIYOR

 

Bu adımla yeniden hayat bulan Türkçe, devlet dilinde ağırlığı bulunan Arapça ve Farsça'ya karşı önemli bir ağırlık kazanmış oldu. 

Türk kültürünün yaşatılması noktasında en önemli tarihi olaylar arasında sayılan Türkçenin resmi dil olarak kabulü, her yıl 13 Mayıs'ta "Türk Dil Bayramı" ismiyle kutlanıyor. 

 

Dil Fermanı Anadolu'da o günkü koşullar altında düşündüğümüz zaman son derece önemli bir dönüm noktasıdır. Bu ferman Anadolu'da Oğuz beylerindeki, Türkmen beylerindeki Türkçe hassasiyetinin, şuurunun bir yansıması olarak değerlendirilmelidir. O tarihten sonra Anadolu'daki beyliklerin hepsinde Türkçe hassasiyetinin ön plana çıktığını görürüz. Türkçe yazan şairler, sanatçılar, kitaplarını Türkçe kaleme alan alimler, bilim adamları ve bunları koruyan Türkmen beyleri, Oğuz beyleri olmuştur. Fermanın Anadolu'da bir çığır açtığını, arkasından gelen birçok isim tarafından kabul gördüğünü, bir şuurlanma, aydınlama vasıtası olarak görüldüğünü söylemek lazım."

 

Karaman'da 1960'dan bu yana 13 Mayıs'ın bayram olarak kutlanan Dil, insanları birleştiren, bir araya getiren, insanlara tarihsellik, toplum bilinci, millet olma bilinci veren temel unsurlardan birisidir. Dil Fermanı'na da bu gözle bakmak lazım. Bizi bir araya getiren en önemli değerlerden biri dildir.

 

Dil meselesi memleket meselesidir. Dilimiz kimliğimizdir, kişiliğimizdir. Türkçe hepimizin yurdu, ortak vatanıdır. Bunu güzel kullanmak, buna sahip çıkmak hepimizin görevidir. Türkçeyi korumanın en güzel yolu sevmektir. Türkçeyi ne kadar çok seversek, Türkçenin doğasına, ruhuna ne kadar uygun hareket edersek o kadar iyi koruyacağımız düşüncesindeyim.

 

Bu anlayışla bundan sonra da ilk günkü heyecanla Türk Dil Bayramı'nı kutlamaya devam edeceğiz.

 

Türk Dil Bayramınız kutlu olsun.

 

Türkçe kalın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi