Mustafa Semih  ARICI
Köşe Yazarı
Mustafa Semih ARICI
 

İNSAN ÇOK BOYUTLU BİR BATARYADIR

Aslında oyuncak arabalar ve bazı taşıma araçlarında uzun senelerdir kullanılagelen elektrik bataryaları, başta otomobil, ulaşım araçlarında da kullanılmaya başlanınca, dünya çapında önemli bir sektör haline geldi. Fosil yakıtların küresel ısınmayı ve iklim değişikliklerini azdırması ve petrol rezervlerindeki azalma nedeniyle bir zorunluluk hale gelen elektriksel dönüşümün en önemli bileşeni sarj edilme yani, yüklenme, doldurulma özelliği olan ve belli bir süre enerji sağlayabilen bataryalardır.   Başını Elon Musk’ın Tesla Şirketi’nin başını çektiği elektrikli dönüşüm dünya çapında hızlanmış görünüyor. Özellikle elini çabuk tutan Çin, bu sahada büyük bir mesafe aldı ve elektrikli otomobil ve diğer envai çeşit araçlar üreterek dev bir sektör oluşturdu. Tabiatıyla başta Alman, Japon, Kore, Fransız ve İtalyan üreticiler de geri kalmadılar. Otomobilin pirleri sayılan bu üreticiler de muhteşem ürün gamlarını birbiri ardında piyasaya sürmeye başladılar.  Türkiye de isabetli bir kararla TOGG markasıyla ufaktan da olsa bu yarışa katılmış görünüyor. Oyak Renault, Tofaş, Ford Otosan, Hyundai  gibi yerli üreticiler de dünya ile eş zamanlı olarak harekete geçmiş durumdalar. Özellikle Ford Otosan’ın Gölcük fabrikası Avrupa’nın bir numaralı elektrikli ticari araç üreticisi durumunda.  Bu gelişmelere başta Suudi Arabistan ve Rusya gibi büyük petrol üreticileri memnun olmasa da dünyanın temiz enerji geleceği için dev bir adım atıldığı kesin.  Bu arada elektrikli araç bataryalarıyla insanın beyin ve algılama kapasitesi arasında şaşırtıcı bir benzerlik mevcuttur. Aynen bataryalar gibi insan beyninin sarj edilmesi veya başka bir deyişle yüklenmesi belli bir zaman alır. Nasıl ki kimi bataryalar daha kısa bir sürede sarj olurken (20 dk..da sarj olup 500 km.menzil sağlayan da var, 90 dk.da sarj olup 200 km. gidebilen de) algılama yetisi yüksek insanlar da konuları çok daha çabuk kavrarlar. Diğerlerinin ise daha uzun bir zamana ihtiyacı olur. Hatta hiş sarj kabul etmeyen bozuk bataryalar misali ne kadar anlatılırsa anlatılsın hiçbir şey anlamayanlar azımsanmayacak kadar çoktur.  Teknoloji durmadan ilerliyor. Yakın bir gelecekte 15 dk.sarjla 1000 km.menzil imkânı sunan otomobil bataryaları yapılabilecek. Hatta ayda bir defa sarj ederek sürüş keyfi yaşayabilmek mümkün olabilir, kimbilir? Galiba asıl önemli olan, insanımızın beynini en güzel bir şekilde sarj edebilmesi için “ bol bol ve çok sayıda kitap okumayı” özendirebilmek.
Ekleme Tarihi: 10 Aralık 2023 - Pazar

İNSAN ÇOK BOYUTLU BİR BATARYADIR

Aslında oyuncak arabalar ve bazı taşıma araçlarında uzun senelerdir kullanılagelen elektrik bataryaları, başta otomobil, ulaşım araçlarında da kullanılmaya başlanınca, dünya çapında önemli bir sektör haline geldi. Fosil yakıtların küresel ısınmayı ve iklim değişikliklerini azdırması ve petrol rezervlerindeki azalma nedeniyle bir zorunluluk hale gelen elektriksel dönüşümün en önemli bileşeni sarj edilme yani, yüklenme, doldurulma özelliği olan ve belli bir süre enerji sağlayabilen bataryalardır.
 
Başını Elon Musk’ın Tesla Şirketi’nin başını çektiği elektrikli dönüşüm dünya çapında hızlanmış görünüyor. Özellikle elini çabuk tutan Çin, bu sahada büyük bir mesafe aldı ve elektrikli otomobil ve diğer envai çeşit araçlar üreterek dev bir sektör oluşturdu. Tabiatıyla başta Alman, Japon, Kore, Fransız ve İtalyan üreticiler de geri kalmadılar. Otomobilin pirleri sayılan bu üreticiler de muhteşem ürün gamlarını birbiri ardında piyasaya sürmeye başladılar. 

Türkiye de isabetli bir kararla TOGG markasıyla ufaktan da olsa bu yarışa katılmış görünüyor. Oyak Renault, Tofaş, Ford Otosan, Hyundai  gibi yerli üreticiler de dünya ile eş zamanlı olarak harekete geçmiş durumdalar. Özellikle Ford Otosan’ın Gölcük fabrikası Avrupa’nın bir numaralı elektrikli ticari araç üreticisi durumunda. 

Bu gelişmelere başta Suudi Arabistan ve Rusya gibi büyük petrol üreticileri memnun olmasa da dünyanın temiz enerji geleceği için dev bir adım atıldığı kesin. 

Bu arada elektrikli araç bataryalarıyla insanın beyin ve algılama kapasitesi arasında şaşırtıcı bir benzerlik mevcuttur. Aynen bataryalar gibi insan beyninin sarj edilmesi veya başka bir deyişle yüklenmesi belli bir zaman alır. Nasıl ki kimi bataryalar daha kısa bir sürede sarj olurken (20 dk..da sarj olup 500 km.menzil sağlayan da var, 90 dk.da sarj olup 200 km. gidebilen de) algılama yetisi yüksek insanlar da konuları çok daha çabuk kavrarlar. Diğerlerinin ise daha uzun bir zamana ihtiyacı olur. Hatta hiş sarj kabul etmeyen bozuk bataryalar misali ne kadar anlatılırsa anlatılsın hiçbir şey anlamayanlar azımsanmayacak kadar çoktur. 

Teknoloji durmadan ilerliyor. Yakın bir gelecekte 15 dk.sarjla 1000 km.menzil imkânı sunan otomobil bataryaları yapılabilecek. Hatta ayda bir defa sarj ederek sürüş keyfi yaşayabilmek mümkün olabilir, kimbilir?
Galiba asıl önemli olan, insanımızın beynini en güzel bir şekilde sarj edebilmesi için “ bol bol ve çok sayıda kitap okumayı” özendirebilmek.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi