Tahir ORHAN
Köşe Yazarı
Tahir ORHAN
 

ON GÜNLÜK YASAK YETERLİ Mİ?

Hamsi boyunun küçük olması daha haftalardır yavru hamsilerin acımasızca avlanmasının önüne geçmek için On günlük av yasağı getirildi. Peki bu çözüm mü? Bizce on günlük yasak yerine yıl boyunca hamsi avı yasaklanmalıydı. Daha doğrusu ilk verileri görünce hemen yasak getirilmeliydi. Şimdi getirilen sınırlı yasak, pek bir işe yaramayacak. Oysa ömrü 2 yıl olan hamsinin, hiç değilse bir yaşına kadar yaşamasına şans verilmelidir. Bir kez yavrulaması, hamsi neslinin devam etmesine sebep olabilecekken, avcılar hiçbir denetime tabi tutulmadan, 9 santimetrenin altındaki hamsileri avlayıp rahatlıkla piyasaya sürebilmektedirler. Her zaman gündeme getiriyoruz; e8n çok yüzde 15e kadar izin verilen boy tahdidini (sınırlamasını) kimse dikkate almıyor. Dikkate alması gereken Tarım Müdürlüğü görevlileri de ne yazık ki birkaç kilogram taze balığa bu görevlerini yerine getirmiyor. Bunun bir itham olduğunu düşünebilirsiniz ama biri çıkıp bu ithama cevap veremez. Yıllardır bu denetimi TRT’de haber yapabilmek için didindiğim halde hiçbir zaman bana bu izin verilmedi. Çünkü denetim çekecektik ama ortada denetim menetim yoktu. Dediğimiz gibi göz yumuluyordu. Hâlbuki tam bir denetim yapılabilseydi 9 santimetrenin atındaki hamsiler, 13 santimetrenin altındaki istavrit ve mezgitler avlanmayacak, balıkların denizde büyümesine izin verilecekti. Sonunda herkes kazanacaktı. Balıkçı daha fazla kâr ederken tüketici de daha iri e daha lezzetli balıklar yiyebilecekti. Şimdi herkes bu bahsettiğimiz kazançlardan mahrumdur. Bunun geçmişte örneklerini de yaşadık ama her nedense bir türlü uygulamaya konulamadı bu. Bazı yıllarda hamsi hiç av vermediği için bir sonraki yıl çok daha iri ve lezzetli hamsi yiyebildiğimiz az görülmemiştir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olana virüs bulaşmış keneleri yiyen keklikler için bir yıl av yasağı getirilince gerçekten kenelerden büyük oranda kurtulmuştuk. Biz geçmişten ders almadığımız gibi, geçmişi çok çabuk unutuyoruz. Bunun da ülke olarak her zaman zararını görüyoruz. Yol yakınken zarardan dönülmeli, hamsi avı sezon sonuna kadar yasaklanmalıdır. Hiç merak etmeyin, hamsiler hiçbir yere kaçmaz. En azından bir kez de yumurtlamış olurlar ve gelecek yıl çok daha iri ve bol hamsi avlayabilir ve yiyebiliriz.
Ekleme Tarihi: 13 Ocak 2021 - Çarşamba

ON GÜNLÜK YASAK YETERLİ Mİ?

Hamsi boyunun küçük olması daha haftalardır yavru hamsilerin acımasızca avlanmasının önüne geçmek için On günlük av yasağı getirildi. Peki bu çözüm mü? Bizce on günlük yasak yerine yıl boyunca hamsi avı yasaklanmalıydı. Daha doğrusu ilk verileri görünce hemen yasak getirilmeliydi. Şimdi getirilen sınırlı yasak, pek bir işe yaramayacak.


Oysa ömrü 2 yıl olan hamsinin, hiç değilse bir yaşına kadar yaşamasına şans verilmelidir. Bir kez yavrulaması, hamsi neslinin devam etmesine sebep olabilecekken, avcılar hiçbir denetime tabi tutulmadan, 9 santimetrenin altındaki hamsileri avlayıp rahatlıkla piyasaya sürebilmektedirler. Her zaman gündeme getiriyoruz; e8n çok yüzde 15e kadar izin verilen boy tahdidini (sınırlamasını) kimse dikkate almıyor. Dikkate alması gereken Tarım Müdürlüğü görevlileri de ne yazık ki birkaç kilogram taze balığa bu görevlerini yerine getirmiyor. Bunun bir itham olduğunu düşünebilirsiniz ama biri çıkıp bu ithama cevap veremez. Yıllardır bu denetimi TRT’de haber yapabilmek için didindiğim halde hiçbir zaman bana bu izin verilmedi. Çünkü denetim çekecektik ama ortada denetim menetim yoktu. Dediğimiz gibi göz yumuluyordu. Hâlbuki tam bir denetim yapılabilseydi 9 santimetrenin atındaki hamsiler, 13 santimetrenin altındaki istavrit ve mezgitler avlanmayacak, balıkların denizde büyümesine izin verilecekti. Sonunda herkes kazanacaktı. Balıkçı daha fazla kâr ederken tüketici de daha iri e daha lezzetli balıklar yiyebilecekti. Şimdi herkes bu bahsettiğimiz kazançlardan mahrumdur.


Bunun geçmişte örneklerini de yaşadık ama her nedense bir türlü uygulamaya konulamadı bu. Bazı yıllarda hamsi hiç av vermediği için bir sonraki yıl çok daha iri ve lezzetli hamsi yiyebildiğimiz az görülmemiştir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olana virüs bulaşmış keneleri yiyen keklikler için bir yıl av yasağı getirilince gerçekten kenelerden büyük oranda kurtulmuştuk. Biz geçmişten ders almadığımız gibi, geçmişi çok çabuk unutuyoruz. Bunun da ülke olarak her zaman zararını görüyoruz.


Yol yakınken zarardan dönülmeli, hamsi avı sezon sonuna kadar yasaklanmalıdır. Hiç merak etmeyin, hamsiler hiçbir yere kaçmaz. En azından bir kez de yumurtlamış olurlar ve gelecek yıl çok daha iri ve bol hamsi avlayabilir ve yiyebiliriz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi