İsmet KÖSOĞLU
Köşe Yazarı
İsmet KÖSOĞLU
 

14 MART TIP BAYRAMI

14 Mart günü Hekimlerimizin günü       Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür.    Yurdumuzda "Tıphane-i Amire" ve "Cerrahhane-i Amire" adlı tıp okullarının açılış tarihi olan 14 Mart 1827, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul ediliyor.       Tıp Bayramı ilk kez, Birinci Dünya Savaşı sonunda İstanbul'un işgal edildiği günlerde yabancı işgal kuvvetlerine karşı Tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919'da kutlandı.     Günümüzde de 14 Mart tarihi her yıl Tıp Bayramı olarak kutlanıyor.      2022 yılında Cumhurbaşkanı tarafından ‘’gitsinler nereye giderse gitsinler’’ denilerek sağlığımız emanet ettiğimiz Hekimlerimiz bayram değil üzüntü yaşıyor.     2 yılı aşkın devam eden pandemi dolayısıyla sağlık ordusu moralman çökmüş durumda. Maaşlarının konu edinilmesi tepe noktasındaki sorumluya yakışmadı.       14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk Cerrah hanenin, Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacı başı Konağı'nda Tıp hane-i Amire ve Cerrah hane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Bundan dolayı okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmakta.      İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece Tıp Bayramı, Tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.      Rize’de sağlık alanında çok duyarlı hekimlerimiz var. Yoğun iş yükünün altında imkânlar ölçüsünde hizmet yaptıklarına eminim. Bugün hastanelerimizde hekim eksikliği var. Eksik olunca mevcut Hekimlerimize yoğun bir hasta sirkülasyonu oluyor.     Fiziki olarak yeterli olmakla birlikte Hekim eksikliği çekildiği bir gerçektir. İlimiz siyasetine yön verenlerin, seçilenlerin Rize’den hasta göçüne dur demesini bekliyoruz. Son yıllarda önemli bir hasta göçü olduğu inkâr edilemez. Bazı branşlarda Rize’de hekim bekleniyor.     Bölgedeki çok önemli Onkoloji Hastanemizde Onkoloji Doktoruna çok ihtiyaç var. Son model ve modern alet edevat ve gereçlerle donatılmış Onkoloji Hastanesinde Doktor eksikliği hiç olmamalı. Çünkü bu hastane Doğu Karadeniz Bölgesinde adeta tek bölüm. Nalız Karadeniz değil Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır gibi illerden hasta geliyor ve çare arıyorlar.      24 saat mesai mevhumu bilmeden sağlık için bize hizmet eden isim yazmadan bütün hekimlerimizin 14 Mart Tıp Gününü kutluyorum.  
Ekleme Tarihi: 13 Mart 2022 - Pazar

14 MART TIP BAYRAMI

14 Mart günü Hekimlerimizin günü  

   
Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür.

  
Yurdumuzda "Tıphane-i Amire" ve "Cerrahhane-i Amire" adlı tıp okullarının açılış tarihi olan 14 Mart 1827, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul ediliyor.

     
Tıp Bayramı ilk kez, Birinci Dünya Savaşı sonunda İstanbul'un işgal edildiği günlerde yabancı işgal kuvvetlerine karşı Tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919'da kutlandı.

   
Günümüzde de 14 Mart tarihi her yıl Tıp Bayramı olarak kutlanıyor.

    
2022 yılında Cumhurbaşkanı tarafından ‘’gitsinler nereye giderse gitsinler’’ denilerek sağlığımız emanet ettiğimiz Hekimlerimiz bayram değil üzüntü yaşıyor.

   
2 yılı aşkın devam eden pandemi dolayısıyla sağlık ordusu moralman çökmüş durumda. Maaşlarının konu edinilmesi tepe noktasındaki sorumluya yakışmadı.

     
14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk Cerrah hanenin, Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacı başı Konağı'nda Tıp hane-i Amire ve Cerrah hane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Bundan dolayı okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmakta.

    
İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece Tıp Bayramı, Tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

    
Rize’de sağlık alanında çok duyarlı hekimlerimiz var. Yoğun iş yükünün altında imkânlar ölçüsünde hizmet yaptıklarına eminim. Bugün hastanelerimizde hekim eksikliği var. Eksik olunca mevcut Hekimlerimize yoğun bir hasta sirkülasyonu oluyor.

   
Fiziki olarak yeterli olmakla birlikte Hekim eksikliği çekildiği bir gerçektir. İlimiz siyasetine yön verenlerin, seçilenlerin Rize’den hasta göçüne dur demesini bekliyoruz. Son yıllarda önemli bir hasta göçü olduğu inkâr edilemez. Bazı branşlarda Rize’de hekim bekleniyor.

   
Bölgedeki çok önemli Onkoloji Hastanemizde Onkoloji Doktoruna çok ihtiyaç var. Son model ve modern alet edevat ve gereçlerle donatılmış Onkoloji Hastanesinde Doktor eksikliği hiç olmamalı. Çünkü bu hastane Doğu Karadeniz Bölgesinde adeta tek bölüm. Nalız Karadeniz değil Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır gibi illerden hasta geliyor ve çare arıyorlar.

    
24 saat mesai mevhumu bilmeden sağlık için bize hizmet eden isim yazmadan bütün hekimlerimizin 14 Mart Tıp Gününü kutluyorum.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi