İsmet KÖSOĞLU
Köşe Yazarı
İsmet KÖSOĞLU
 

EKREM ORHON 36.YILDÖNÜMÜNDE

Bir kez daha kaledeyiz.  9 Ağustos 1983 tarihinde Hakk’a ulaşan Belediye Başkanımız Ekrem Orhon görevde iken dünyalık yapanlardan hiç olmadı. İspatı tapuda üzerinde kayıtlı bir mal varlığı olmamasıdır.  Koca Reis aramızdan ayrılışının 36. ölüm yıldönümünde Rize Kalesindeki kabri başında dualarla, konuşmalarla bir kez daha anılacak.  Görevde iken layıkıyla hizmet yaparsanız Ekrem Orhon gibi 36 yılda geçse halen unutulmazsınız.  Rize için Büyük Düşün onun sloganıydı.  Rize senden Rize için elinden geleni yapmanı bekler’ veciz bir sözüydü.  Ölümünün üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen halen saygıyla rahmetle anılan Ekrem Orhon kimdi. Tarihe iz bırakması ve gençlerin daha yakından tanıması için okullarımızda Ekrem Orhon adına paneller yapılmalı, onun memleketine hizmet aşkı daha derinden irdelenerek kâğıda dökülmelidir.  Klasik hayat serüvenine bakınca, Ekrem Orhon 1911 yılında Rize Derepazarı-Bürücek Köyünde dünyaya geldi. Ekrem Orhon ilk ve Ortaokulu Rize’de okudu. Robert Kolejini bitirdi. Amerika’da İllinois Üniversitesini 1936 yılında bitirerek, İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Trabzon Karayollarında Bölge Müdürlüğü yaptı.   1963 yılında Rize Belediye Başkanı seçilerek, 1973 yılına kadar bu görevi yürüttü. 12 Eylül 1980 ihtilali ve harekâtından sonra askeri yönetim tarafından seçilmiş Başkan Ömer Bayar sorgusuz sualsiz görevden alınmasıyla Belediye Başkanlığına atandı. Belediye Başkanlığı görevini sürdürürken 9 Ağustos 1983 yılında hakkın rahmetine kavuştu.  Bugün hayal olan eski Valilik önündeki Atatürk Alanında 1973 de yapılan bir seçim propaganda konuşmasını öğrenci iken seyretmiştim. Kürsüdeki Ekrem Orhon Erzurumdan-Ovit üzerinden İyidere’ye akıtılacak İran Petrolü için bir Rafine hayali vardı. Bu hayali bugün Rize’ye aynı güzergâhtan gelen Doğalgaz akışına benzetiyorum.  Koca Reis 36 yıldır mezarı başında anılıyorsa Rize için iyi hizmetler yaptığındandır.  Günümüzde her şeye paragözüyle bakanlar keşke Koca Reisi biraz örnek alsa.  Ekrem Orhon ne böyle yılda bir kez anmayla ne yazılacak üç beş satır yazıyla anlatılamayacak kadar Rize aşığı bir devlet adamıydı. Allah’tan rahmet diliyorum. 
Ekleme Tarihi: 07 Ağustos 2019 - Çarşamba

EKREM ORHON 36.YILDÖNÜMÜNDE

Bir kez daha kaledeyiz. 


9 Ağustos 1983 tarihinde Hakk’a ulaşan Belediye Başkanımız Ekrem Orhon görevde iken dünyalık yapanlardan hiç olmadı. İspatı tapuda üzerinde kayıtlı bir mal varlığı olmamasıdır. 


Koca Reis aramızdan ayrılışının 36. ölüm yıldönümünde Rize Kalesindeki kabri başında dualarla, konuşmalarla bir kez daha anılacak. 


Görevde iken layıkıyla hizmet yaparsanız Ekrem Orhon gibi 36 yılda geçse halen unutulmazsınız. 


Rize için Büyük Düşün onun sloganıydı. 


Rize senden Rize için elinden geleni yapmanı bekler’ veciz bir sözüydü. 


Ölümünün üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen halen saygıyla rahmetle anılan Ekrem Orhon kimdi. Tarihe iz bırakması ve gençlerin daha yakından tanıması için okullarımızda Ekrem Orhon adına paneller yapılmalı, onun memleketine hizmet aşkı daha derinden irdelenerek kâğıda dökülmelidir. 


Klasik hayat serüvenine bakınca, Ekrem Orhon 1911 yılında Rize Derepazarı-Bürücek Köyünde dünyaya geldi. Ekrem Orhon ilk ve Ortaokulu Rize’de okudu. Robert Kolejini bitirdi. Amerika’da İllinois Üniversitesini 1936 yılında bitirerek, İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Trabzon Karayollarında Bölge Müdürlüğü yaptı.  


1963 yılında Rize Belediye Başkanı seçilerek, 1973 yılına kadar bu görevi yürüttü. 12 Eylül 1980 ihtilali ve harekâtından sonra askeri yönetim tarafından seçilmiş Başkan Ömer Bayar sorgusuz sualsiz görevden alınmasıyla Belediye Başkanlığına atandı. Belediye Başkanlığı görevini sürdürürken 9 Ağustos 1983 yılında hakkın rahmetine kavuştu. 


Bugün hayal olan eski Valilik önündeki Atatürk Alanında 1973 de yapılan bir seçim propaganda konuşmasını öğrenci iken seyretmiştim. Kürsüdeki Ekrem Orhon Erzurumdan-Ovit üzerinden İyidere’ye akıtılacak İran Petrolü için bir Rafine hayali vardı. Bu hayali bugün Rize’ye aynı güzergâhtan gelen Doğalgaz akışına benzetiyorum. 


Koca Reis 36 yıldır mezarı başında anılıyorsa Rize için iyi hizmetler yaptığındandır. 


Günümüzde her şeye paragözüyle bakanlar keşke Koca Reisi biraz örnek alsa. 


Ekrem Orhon ne böyle yılda bir kez anmayla ne yazılacak üç beş satır yazıyla anlatılamayacak kadar Rize aşığı bir devlet adamıydı. Allah’tan rahmet diliyorum. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi