İsmet KÖSOĞLU
Köşe Yazarı
İsmet KÖSOĞLU
 

DOĞU KARADENİZ SU KONSEYİ KURULMALI

Bölgemiz son yıllarda aşırı yağmurlarda felç oluyor.    Yağmurlar sık sık sel olup can ve mal kayıplarına sebep olmakta.     O günlerde şöyle oldu böyle olacak diye olay yerlerine giden devlet yetkilileri, siyasetçiler çözüm için bir şeyler söyler ve o söylenenler çoğunlukla orada kalır.     Ben konunun uzmanı değilim ama yaşananları yakından biliyorum.     Makamda oturan Vali veya Belediye Başkanı adı önemli değil Su afetleri konusunda konunun uzmanı değillerse teknik bilgiye sahip olmaları mümkün değil.    Derelerimiz niye zarara sebep olur.    Rize’de ilçelerde köylerde asırlardır insanlar yaşar ve yağmur her zaman yağardı, o yağmurlar niye büyük hasara yol açmazdı da bugün yılda 2-3 kez önüne ne bulursa alıp götürüyor.    Yağmur ve su konusunda uzmanlara danışılmıyor, görüşleri alınmıyor.    Su uzmanları çözüm için alternatif önerilerde bulunabilir ve bunlar dikkate alınmalı.    Uzman yok denilmemeli.     Üniversitelerimizden destek alınmalı.    Konuda önemli bir değer Rize’de vardı ama maalesef değeri bilinmedi.    KTÜ de yıllarca Su ve Hidrolik Ana Bilim Dalı Başkanlığı, RTEÜ Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü de yapmış Su uzmanı Rize’nin evladı değerimiz Prof.Dr. Hızır Önsoy’un görüşlerinden yararlanılmalı.    Hızır Hoca SU konusunda uzman olduğu için sık sık her yağmurda afetler yaşanmaması için Karadeniz Su Konseyi Kurulmalı diye tavsiyelerde bulunmuş ama duyan olmadı.    Bilim adamının sesini duyalım.    Hızır Önsoy Su Konseyi Kurulmalı ve sel, taşkın olaylarının zararlara sebep olmadan arazi çalışmalarına başlanılmalı diyorsa boş değildir.     Dere yataklarında ruhsat verilerek inşaat yapmak belki serbest olur ama Su Konseyinin tavsiyelerine uymaz düşüncesindeyim.    Dere yatakları genişletilmeli derelerin üzerleri kapatılmamalı tavsiyeleri teknik adamların görüşüne göre olursa can ve mal kayıplarımız en aza indirilebilir.    Doğu Karadeniz’de Su Konseyi kurulmalı önerisine yetkililer sıcak bakmalı      
Ekleme Tarihi: 09 Ekim 2020 - Cuma

DOĞU KARADENİZ SU KONSEYİ KURULMALI

Bölgemiz son yıllarda aşırı yağmurlarda felç oluyor.

  
Yağmurlar sık sık sel olup can ve mal kayıplarına sebep olmakta.

   
O günlerde şöyle oldu böyle olacak diye olay yerlerine giden devlet yetkilileri, siyasetçiler çözüm için bir şeyler söyler ve o söylenenler çoğunlukla orada kalır.

   
Ben konunun uzmanı değilim ama yaşananları yakından biliyorum.

   
Makamda oturan Vali veya Belediye Başkanı adı önemli değil Su afetleri konusunda konunun uzmanı değillerse teknik bilgiye sahip olmaları mümkün değil.

  
Derelerimiz niye zarara sebep olur.

  
Rize’de ilçelerde köylerde asırlardır insanlar yaşar ve yağmur her zaman yağardı, o yağmurlar niye büyük hasara yol açmazdı da bugün yılda 2-3 kez önüne ne bulursa alıp götürüyor.

  
Yağmur ve su konusunda uzmanlara danışılmıyor, görüşleri alınmıyor.

  
Su uzmanları çözüm için alternatif önerilerde bulunabilir ve bunlar dikkate alınmalı.

  
Uzman yok denilmemeli.

   
Üniversitelerimizden destek alınmalı.

  
Konuda önemli bir değer Rize’de vardı ama maalesef değeri bilinmedi.

  
KTÜ de yıllarca Su ve Hidrolik Ana Bilim Dalı Başkanlığı, RTEÜ Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü de yapmış Su uzmanı Rize’nin evladı değerimiz Prof.Dr. Hızır Önsoy’un görüşlerinden yararlanılmalı.

  
Hızır Hoca SU konusunda uzman olduğu için sık sık her yağmurda afetler yaşanmaması için Karadeniz Su Konseyi Kurulmalı diye tavsiyelerde bulunmuş ama duyan olmadı.

  
Bilim adamının sesini duyalım.

  
Hızır Önsoy Su Konseyi Kurulmalı ve sel, taşkın olaylarının zararlara sebep olmadan arazi çalışmalarına başlanılmalı diyorsa boş değildir.

   
Dere yataklarında ruhsat verilerek inşaat yapmak belki serbest olur ama Su Konseyinin tavsiyelerine uymaz düşüncesindeyim.

  
Dere yatakları genişletilmeli derelerin üzerleri kapatılmamalı tavsiyeleri teknik adamların görüşüne göre olursa can ve mal kayıplarımız en aza indirilebilir.

  
Doğu Karadeniz’de Su Konseyi kurulmalı önerisine yetkililer sıcak bakmalı   

  

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi