Adnan ONAY
Köşe Yazarı
Adnan ONAY
 

CHP'NN ÇAY KANUNU

CHP’nin Çay Kanunu  CHP, Çay Kanunu teklifini Meclis’e sundu. Önce şunu belirtmeli; Bugüne kadar muhalefet tarafından Meclise sunulan kanun tekliflerine iktidarlar hiçbir zaman ilgi göstermedi, gündeme alınıp, tartışılmadan reddedildiler. Yani muhalefetin Meclise sunduğu kanun tekliflerinin pratikte bir anlamı yok. Muhalefet, Meclise yüzde yüz yararlı bir kanun teklifi de getirse maalesef iktidar onu dikkate almaz. Bu durum oldum olası böyle.   Meclis, kanun çıkarmada ortak bir çalışma yeri olsa da, muhalefet hep bu çalışmaların dışında kalır. Muhalefet ancak komisyonlarda görüşlerini dile getirebilir ve burada da genelde iktidarın istedikleri komisyondan geçer. Neden böyle diye baktığımızda: Siyaset bir rekabet alanı ve muhalefetin ön ayak olarak çıkardığı kanunlar üzerinden siyaset yapacağı ve böylece halktan sempati kazanacağı düşünülür. Onun için önceden yolu kesilir. Durum böyle de olsa muhalefetin kanun geliştirmesi kamuoyu oluşmasına, halkın iktidardan talebini yükseltmesine yol açacağı için son derece önemli. Kanun çalışması her zaman gündeme gelebilecek bir resmiyete sahip olduğu için her siyasi parti bu tasarıların üzerinde özenle çalışır ve bu konuda halkın doğru düşünce yürütmesine yardımcı olmuş olur. CHP’nin Kanun tasarısının son halinin önceden kamuoyuna açılıp açılmadığını bilmiyorum. Belki ben kaçırdım.  Bildiğim, bu konunun sadece önceden herkesimin düşüncesine açıldığı yönünde. Eğer, tasarı son şekliyle basın toplantısıyla duyurulmadan önce kamuoyuna sunulsaydı daha çok katkıda bulunanlar olabilirdi. Kanun Teklifinin muhtevasına baktığımda; hem günün ticari şartlarının gözetilmek istendiği, hem de ÇAYKUR’un güçlendirlmesinin arzulandığı anlaşılıyor. Bu konuda ortaya çıkan çelişik şeylere ise üstü kapalı değinilmiş ve çoğu kez ilgili Bakanlığın yetkisine bırakılmış. Örneğin; Çay Borsasının kurulması öngörülmüş ama bu borsaya verilecek yetkilerin çoğunun ya ÇAYKUR veya Bakanlıkta olması öngörülmüş. Özel sektöre ÇAYKUR’un yaş çay satması dikkate alınmamış ama fabrika kiralanmasına yer verilmiş. Burada da ölçü belirsizliği de söz konusu. Devlet ve Özel sektöre teşvikler eşitlenmemiş. Bu şartlarda bir aylık ödeme takvimini genelleştirmek kabul görebilir mi? Yani yasa tasarısı birçok konuda net bir görüş ortaya koymamakta. Doğrusu, Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın basın toplantısında belirttiği “Ben şu ana kadar bu kadar iyi hazırlanmış bir tasarı görmedim” doğrultusundaki sözlerinden sonra çok daha kapsamlı ve çok daha net bir tasarı bekliyordum. Buna rağmen; Bölgemizin en önemli ürünü olan çayımızın geleceğini güvenceye alma adına kanun tasarısı hazırlamış olan CHP’yi tebrik ediyorum.  Bu konuda diğer siyasi partilerimizin de çalışma yapması gerek. Tabii en önemli görev ise tasarı hazırlığını bitirmiş olan iktidara düşüyor. İktidar, hazırladığı Çay Kanunu tasarısını gün yüzüne çıkarıp bir an evvel tartışmaya açıp, yasalaştırmaya çalışmalı.  Zira; Üretici, iktidardan bu vaadinin yerine getirilmesini istiyor..  
Ekleme Tarihi: 01 Eylül 2021 - Çarşamba

CHP'NN ÇAY KANUNU

CHP’nin Çay Kanunu 


CHP, Çay Kanunu teklifini Meclis’e sundu.

Önce şunu belirtmeli; Bugüne kadar muhalefet tarafından Meclise sunulan kanun tekliflerine iktidarlar hiçbir zaman ilgi göstermedi, gündeme alınıp, tartışılmadan reddedildiler. Yani muhalefetin Meclise sunduğu kanun tekliflerinin pratikte bir anlamı yok.


Muhalefet, Meclise yüzde yüz yararlı bir kanun teklifi de getirse maalesef iktidar onu dikkate almaz. Bu durum oldum olası böyle.  
Meclis, kanun çıkarmada ortak bir çalışma yeri olsa da, muhalefet hep bu çalışmaların dışında kalır. Muhalefet ancak komisyonlarda görüşlerini dile getirebilir ve burada da genelde iktidarın istedikleri komisyondan geçer.


Neden böyle diye baktığımızda: Siyaset bir rekabet alanı ve muhalefetin ön ayak olarak çıkardığı kanunlar üzerinden siyaset yapacağı ve böylece halktan sempati kazanacağı düşünülür. Onun için önceden yolu kesilir.


Durum böyle de olsa muhalefetin kanun geliştirmesi kamuoyu oluşmasına, halkın iktidardan talebini yükseltmesine yol açacağı için son derece önemli. Kanun çalışması her zaman gündeme gelebilecek bir resmiyete sahip olduğu için her siyasi parti bu tasarıların üzerinde özenle çalışır ve bu konuda halkın doğru düşünce yürütmesine yardımcı olmuş olur.


CHP’nin Kanun tasarısının son halinin önceden kamuoyuna açılıp açılmadığını bilmiyorum. Belki ben kaçırdım. 
Bildiğim, bu konunun sadece önceden herkesimin düşüncesine açıldığı yönünde.


Eğer, tasarı son şekliyle basın toplantısıyla duyurulmadan önce kamuoyuna sunulsaydı daha çok katkıda bulunanlar olabilirdi.


Kanun Teklifinin muhtevasına baktığımda; hem günün ticari şartlarının gözetilmek istendiği, hem de ÇAYKUR’un güçlendirlmesinin arzulandığı anlaşılıyor. Bu konuda ortaya çıkan çelişik şeylere ise üstü kapalı değinilmiş ve çoğu kez ilgili Bakanlığın yetkisine bırakılmış.


Örneğin; Çay Borsasının kurulması öngörülmüş ama bu borsaya verilecek yetkilerin çoğunun ya ÇAYKUR veya Bakanlıkta olması öngörülmüş.

Özel sektöre ÇAYKUR’un yaş çay satması dikkate alınmamış ama fabrika kiralanmasına yer verilmiş. Burada da ölçü belirsizliği de söz konusu.


Devlet ve Özel sektöre teşvikler eşitlenmemiş. Bu şartlarda bir aylık ödeme takvimini genelleştirmek kabul görebilir mi?


Yani yasa tasarısı birçok konuda net bir görüş ortaya koymamakta. Doğrusu, Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın basın toplantısında belirttiği “Ben şu ana kadar bu kadar iyi hazırlanmış bir tasarı görmedim” doğrultusundaki sözlerinden sonra çok daha kapsamlı ve çok daha net bir tasarı bekliyordum.


Buna rağmen; Bölgemizin en önemli ürünü olan çayımızın geleceğini güvenceye alma adına kanun tasarısı hazırlamış olan CHP’yi tebrik ediyorum. 

Bu konuda diğer siyasi partilerimizin de çalışma yapması gerek.


Tabii en önemli görev ise tasarı hazırlığını bitirmiş olan iktidara düşüyor. İktidar, hazırladığı Çay Kanunu tasarısını gün yüzüne çıkarıp bir an evvel tartışmaya açıp, yasalaştırmaya çalışmalı. 


Zira; Üretici, iktidardan bu vaadinin yerine getirilmesini istiyor..
 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi