Mustafa Barış ÖZTÜRK
Köşe Yazarı
Mustafa Barış ÖZTÜRK
 

Bir sınav zamanı daha geldi, çattı.

Bir sınav zamanı daha geldi, çattı. Bütün bir yılın emeğini alırsınız inşallah  bu iki güne yayılmış beş saatte. Peki bu sınavın anlamı nedir? Öncelikle öğrencilerimiz bilmelidirler ki, YKS özünde mesleki teorik bilgiyi edinme ; sonrasında mesleki pratiği deneyimleme için alınan yüksek öğretime eğitimine açılan kapı görevindeki bir sınavdır. Ancak sınav hiçbir zaman sizin zekanızı ölçen, sizin değerinizi ölçen bir şey değildir. Sınav sizin kaygınızı ne kadar yönetebildiğinizi, ne kadar azimle çalıştığınızı, ne kadar  sorularla baş edebildiğinizi ölçer.  Sınav heyecanı yaşamak son derece normal ve doğal bir durumdur. Kaygının kontrol edilemez olması sorundur.  Önemli olan bu durumu dengeleyebilmektir. Sınavda da kaygı arttıran, sınavdaki kontrol duygusunu bozan en önemli şey sınava yüklenen anlamdır. Bazı kişiler sınava öyle bir anlam yüklüyor ki sanki ölüm kalım meselesi eğer bu sınavı başaramazsam hayatımın sonu gelecek gibi bir anlam ! Sınav çok şey ama her şey demek değildir.  Vizyon kelimesinin Türkçe’deki karşılığı “İnsanın olabileceği şeyleri hayal etmesi” dir. Akşam yatarken sınavla ilgili olumlu hayaller kurun. Mevlana’nın pergel örneği vardır. “Bir ayağın yerde, gerçekte olsun, diğer ayağın hayal dünyasında olsun” diyor. Bu dengeyi kurabilmek önemlidir.  Önce hayal edin hayal etmediğiniz bir şeyi gerçekleştiremezsiniz. Bugün dünyada insanoğlu tarafından gerçekleştirilen her şey bir zamanlar bir hayaldi.  Sınav kaygısının belirtileri sadece endişe, heyecan değildir. Fiziksel belirtileri de vardır. Kalp çarpar, eli titrer, üşüme gelir ya da sıcak basar. Böyle anlarda nefes egzersizleri, gevşeme çalışmaları yapmak gereklidir. Yine anne babanın sakin ve emniyetli bir şekilde çocuğun yanında olması yeterlidir. “Biz senin yanındayız, sen elinden geleni yaptın, biz senin arkandayız, sınav sonucu ne olursa olsun sen bizim kıymetlimizsin” duygusunu çocuğa vermeleri yeterlidir.  Kıymetli öğrencilerimiz, bugün arkadaşlarınızla bir araya gelebilirsiniz ama sınav hakkında konuşmayın.  Sınavdan önceki gün yani bugün bedeni yormadan çok kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz.  Sınav sabahı evde mutlaka kahvaltı yapın. Uzun süre dikkat bir yere verince kan şekeri düşebiliyor. Bu da dikkat dağılmasına yol açabiliyor.  Sınavdan önce yine nefes egzersizleri yaparak ve sınavdaki konulara baktığınızı kendinize hatırlatıp rahatlayarak derin bir nefes alıp aldığınızdan daha uzun nefesinizi vererek sınava başlayın.  Sınavda elinizden gelenin en iyisini yapın. Sonuç sizin tahmininizden daha iyi olacak.  Hepinizin hakkında hayırlısı olsun.
Ekleme Tarihi: 16 Haziran 2023 - Cuma

Bir sınav zamanı daha geldi, çattı.

Bir sınav zamanı daha geldi, çattı. Bütün bir yılın emeğini alırsınız inşallah  bu iki güne yayılmış beş saatte.

Peki bu sınavın anlamı nedir?
Öncelikle öğrencilerimiz bilmelidirler ki,
YKS özünde mesleki teorik bilgiyi edinme ; sonrasında mesleki pratiği deneyimleme için alınan yüksek öğretime eğitimine açılan kapı görevindeki bir sınavdır.
Ancak sınav hiçbir zaman sizin zekanızı ölçen, sizin değerinizi ölçen bir şey değildir.
Sınav sizin kaygınızı ne kadar yönetebildiğinizi, ne kadar azimle çalıştığınızı, ne kadar  sorularla baş edebildiğinizi ölçer. 

Sınav heyecanı yaşamak son derece normal ve doğal bir durumdur. Kaygının kontrol edilemez olması sorundur. 
Önemli olan bu durumu dengeleyebilmektir.
Sınavda da kaygı arttıran, sınavdaki kontrol duygusunu bozan en önemli şey sınava yüklenen anlamdır. Bazı kişiler sınava öyle bir anlam yüklüyor ki sanki ölüm kalım meselesi eğer bu sınavı başaramazsam hayatımın sonu gelecek gibi bir anlam !
Sınav çok şey ama her şey demek değildir. 

Vizyon kelimesinin Türkçe’deki karşılığı “İnsanın olabileceği şeyleri hayal etmesi” dir. Akşam yatarken sınavla ilgili olumlu hayaller kurun. Mevlana’nın pergel örneği vardır. “Bir ayağın yerde, gerçekte olsun, diğer ayağın hayal dünyasında olsun” diyor. Bu dengeyi kurabilmek önemlidir. 
Önce hayal edin hayal etmediğiniz bir şeyi gerçekleştiremezsiniz. Bugün dünyada insanoğlu tarafından gerçekleştirilen her şey bir zamanlar bir hayaldi. 

Sınav kaygısının belirtileri sadece endişe, heyecan değildir. Fiziksel belirtileri de vardır. Kalp çarpar, eli titrer, üşüme gelir ya da sıcak basar. Böyle anlarda nefes egzersizleri, gevşeme çalışmaları yapmak gereklidir. Yine anne babanın sakin ve emniyetli bir şekilde çocuğun yanında olması yeterlidir. “Biz senin yanındayız, sen elinden geleni yaptın, biz senin arkandayız, sınav sonucu ne olursa olsun sen bizim kıymetlimizsin” duygusunu çocuğa vermeleri yeterlidir. 

Kıymetli öğrencilerimiz, bugün arkadaşlarınızla bir araya gelebilirsiniz ama sınav hakkında konuşmayın. 
Sınavdan önceki gün yani bugün bedeni yormadan çok kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. 
Sınav sabahı evde mutlaka kahvaltı yapın. Uzun süre dikkat bir yere verince kan şekeri düşebiliyor. Bu da dikkat dağılmasına yol açabiliyor. 
Sınavdan önce yine nefes egzersizleri yaparak ve sınavdaki konulara baktığınızı kendinize hatırlatıp rahatlayarak derin bir nefes alıp aldığınızdan daha uzun nefesinizi vererek sınava başlayın. 

Sınavda elinizden gelenin en iyisini yapın. Sonuç sizin tahmininizden daha iyi olacak. 
Hepinizin hakkında hayırlısı olsun.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi