Osman KÖSEOĞLU
Köşe Yazarı
Osman KÖSEOĞLU
.
 

RİZE'DE SIKIŞAN TRAFİK,VE YIKILAN 300 YILLIK TARİHİ ESKI ORTA CAMİİ..

Yüz ölçümü bakımından küçük, araç yönünden Türkiye’nin en kalabalık illerinin olan, çayın başkenti Rize’de, trafik sıkışıklığı hat safhaya ulaşmış durumda.. Özellikle Atatürk Caddesi Cumhuriyet Caddesi eski orta cami Kavşağı günün hemen hemen her saati kalabalık  Çekilmez bir trafik akışına sahip! Rize tarihi eski orta cami yıkıldı, Peki Bulvar nerde? Rize Merkez’de trafiği rahatlatmak, ve Dosma’dan Yeniköy Mahallesi istikametinden eski ortaCami yönünde yeni bir Bulvar açmak üzere 2018 yılında yıkılan(timya vadisine taşındı) 300 yıllık eski Ortaca cami’nin hala güncelliğini korurken, aradan 6 yıl geçmesine rağmen, bir kaç kez projesi değişen, bulvarın bugüne kadar yapılmaması vatandaşların büyük tepkisine neden oluyor! Geçen Yaz ayında yine Sarıbaş Camii’nin yıkılıp yanında bulunan bir çok binanın geç de olsa istimlak edilip yıkılmasına rağmen ,yeni Orta caminin yanında bulunan iş yerleri ve binaların çok yavaş bir şekilde Istimlak edilip yıkılmaması tartışmaları beraberinde getirdi ! Bu süreçte Türkiye’nin 2. Dünya’nın en önemli projelerinden olan, Rize Artvinhavaalanı bitti, Ovit Tüneli, Zigana Tüneli bitti,  ancak daha kolay olan daha basit bir görünümde olan bir bulvarın bugüne kadar yapılmaması soru işaretlerini beraberinde getirdi! Rize trafiğini rahatlatacak bu Bulvar neden yapılmıyor? Orta cami,6 yıldan beri vatandaş orayı otopark yapsın oradaki esnafın dükkanların önü açılsın diye mi yıkıldı. Ya da bu projenin yapılmasını engelleyen Baronlar mı var Oysa 2018 yılında,eski Belediye Başkanı Halil Bakırcı tarafından yıkım kararı alınıp,ancak,bir önceki dönem Belediye Başkanı Reşat Kasap döneminde yıkılması kararlaştırılan, eski ortak caminin olduğu bölgede,geniş bir Bulvar ve alt geçit yapılıp Rize trafiğe sözde rahatlayacaktı.. Eski orta cami ile birlikte yukarıda Sarıbaş Camisi yıkılmasına rağmen, istimlak soruları sebebiyle aradan 6 yıl geçmesine rağmen, yeni orta Camii’nin yanındaki binaların yıkımı henüz başlamadı! 20 Ocak 2018’de 300 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi eski Ortaca Camii’nin yıkılmasının ardından, yıkılan yerler vatandaşın kullanım alanı değil, daha çok taksi durağı ve otopark olmus durumda! Rize’de bir çok duyarlı vatandaş ; 6 yıl önce yıkılan tarihi orta Camii’nin yıkılmasının ardından buradan Bulvar geçip Rize trafiği rahatlayacaktı.. Aradan 5-6 yıl geçti Rize trafiği nüfus artışına paralel olarak çok yoğun bir trafik akışı var.. Ancak 6 yıldan beri sıkışıklık hala devam ediyor.. Bugüne kadar bu Bulvar yapılmamışsa, o zaman Rize halkının ilk buluşma yeri olan tarihi orta camiyi neden yıktınız? Şayet o camiyi yol için yıktıysanız, neden aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen,halkın rahatlayacağı,trafiği rahatlatacak Bulvarı yapmadınız diyerek sözlerini tamamladılar..
Ekleme Tarihi: 18 Ağustos 2023 - Cuma

RİZE'DE SIKIŞAN TRAFİK,VE YIKILAN 300 YILLIK TARİHİ ESKI ORTA CAMİİ..

Yüz ölçümü bakımından küçük, araç yönünden Türkiye’nin en kalabalık illerinin olan, çayın başkenti Rize’de, trafik sıkışıklığı hat safhaya ulaşmış durumda..

Özellikle Atatürk Caddesi Cumhuriyet Caddesi eski orta cami Kavşağı günün hemen hemen her saati kalabalık  Çekilmez bir trafik akışına sahip!

Rize tarihi eski orta cami yıkıldı, Peki Bulvar nerde?

Rize Merkez’de trafiği rahatlatmak, ve Dosma’dan Yeniköy Mahallesi istikametinden eski ortaCami yönünde yeni bir Bulvar açmak üzere 2018 yılında yıkılan(timya vadisine taşındı)

300 yıllık eski Ortaca cami’nin hala güncelliğini korurken, aradan 6 yıl geçmesine rağmen, bir kaç kez projesi değişen, bulvarın bugüne kadar yapılmaması vatandaşların büyük tepkisine neden oluyor!

Geçen Yaz ayında yine Sarıbaş Camii’nin yıkılıp yanında bulunan bir çok binanın geç de olsa istimlak edilip yıkılmasına rağmen ,yeni Orta caminin yanında bulunan iş yerleri ve binaların çok yavaş bir şekilde Istimlak edilip yıkılmaması tartışmaları beraberinde getirdi !

Bu süreçte Türkiye’nin 2. Dünya’nın en önemli projelerinden olan, Rize Artvinhavaalanı bitti, Ovit Tüneli, Zigana Tüneli bitti,  ancak daha kolay olan daha basit bir görünümde olan bir bulvarın bugüne kadar yapılmaması soru işaretlerini beraberinde getirdi!

Rize trafiğini rahatlatacak bu Bulvar neden yapılmıyor?
Orta cami,6 yıldan beri vatandaş orayı otopark yapsın oradaki esnafın dükkanların önü açılsın diye mi yıkıldı.

Ya da bu projenin yapılmasını engelleyen Baronlar mı var

Oysa 2018 yılında,eski Belediye Başkanı Halil Bakırcı tarafından yıkım kararı alınıp,ancak,bir önceki dönem Belediye Başkanı Reşat Kasap döneminde yıkılması kararlaştırılan, eski ortak caminin olduğu bölgede,geniş bir Bulvar ve alt geçit yapılıp Rize trafiğe sözde rahatlayacaktı..

Eski orta cami ile birlikte yukarıda Sarıbaş Camisi yıkılmasına rağmen, istimlak soruları sebebiyle aradan 6 yıl geçmesine rağmen, yeni orta Camii’nin yanındaki binaların yıkımı henüz başlamadı!

20 Ocak 2018’de 300 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi eski Ortaca Camii’nin yıkılmasının ardından, yıkılan yerler vatandaşın kullanım alanı değil, daha çok taksi durağı ve otopark olmus durumda!

Rize’de bir çok duyarlı vatandaş ; 6 yıl önce yıkılan tarihi orta Camii’nin yıkılmasının ardından buradan Bulvar geçip Rize trafiği rahatlayacaktı..

Aradan 5-6 yıl geçti Rize trafiği nüfus artışına paralel olarak çok yoğun bir trafik akışı var..
Ancak 6 yıldan beri sıkışıklık hala devam ediyor..

Bugüne kadar bu Bulvar yapılmamışsa, o zaman Rize halkının ilk buluşma yeri olan tarihi orta camiyi neden yıktınız?

Şayet o camiyi yol için yıktıysanız, neden aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen,halkın rahatlayacağı,trafiği rahatlatacak Bulvarı yapmadınız diyerek sözlerini tamamladılar..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (2)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Cengiz
(20.08.2023 14:08 - #1038)
Osman bey bu konuya değinmeniz güzel olmuş. Şehir içindeki trafiğin azalması için dağdibi yolundan gündoğdu dosma arasına dolmuş hattı konulabilir. İnsanlar iki kez dolmuş parası vermek zorunda kalmaz hem de şehir içinde gereksiz insan ve araç trafiği olmazdı. Ancak bunu düşünen yönetici yok. Hastane kavşağında da stada giden yolda yer müsait olduğu için bir şerit daha açılabilirdi. Trabzon da bu tür sorunlar kimsenin aklına gelmeden çözülür. İşte bizden farkları bu.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Huseyin Bıçakcı
(07.09.2023 09:37 - #1084)
Rize dilinde tek cevap var BUNLARIN XXX
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi