Mustafa Semih  ARICI
Köşe Yazarı
Mustafa Semih ARICI
 

GÜBRE 10 BİN LİRAYI GEÇERSE…

Çay tarımının en önemli girdilerinden biri olan suni gübre, ralli yapan döviz fiyatlarına ayak uydurarak inanılmaz rakamlara yükseldi. Daha yakın bir zamanda tonu 2 bin lira iken şimdi on bin lirayı aştı. Hatta Tarım Kredi Kooperatifleri  14 bin liradan satıyor..  Bugünlerde 18 lirayı gören dolar kuru her ne kadar 12 liraya kadar inmiş olsa da, gübre fiyatlarında milim düşme yok. En azından şimdilik durum bundan ibaret. . Ana hammaddesi azot olan suni gübre fiyatlarının bu denli artışı çay rekoltesine büyük darbe vuracak gibi. Çünkü kooperatif eliyle dağıtılarak, yaş çay bedellerinden kesilerek taksitle tahsil edilirse bile, bugüne kadar hiç görülmediği kadar bir yük teşkil edecek. Bir yıl içerisinde on ton çay satan bir çay üreticisi bugünkü fiyatlarla 30-40 bin lira arası bir gelir elde edeceğine göre mayısa kadar belki de tonu 15 bin liraya çıkacak gübre çay toplamayı anlamsız hale getirebilecek. Bu Türk çaycılığının en büyük problemidir. Bu fenomen duruma acilen  bir çare bulunmalıdır. -Ya önemli ölçüde düşen döviz kuruna göre gübre fiyatları da aynı oranda düşürülmeli, -Ya da yaş çay taban fiyatına en az yüzde 50 zam yapılarak 6-7 liraya çıkarılmalıdır. Tabiatıyle taban fiyat 7 lira olsa bile, üreticinin zor durumundan istifade ederek 3-4 liraya yaş çay satın alacak özel sektör uyanıklarına fırsat verilmeden. Üstelik çayın maliyetine katılan tek girdi gübre değildir. Çukurova’da 40 derece güneş altında çalışan mevsimlik işçilere en fazla 110- 120 lira verilirken  -Asla yeterli görmüyorum. En az 150-175 lira olmalı- 2022 yaş çay kampanyasında en az 250-350 lira gündelikler telafüz edilecektir. Bunun yanında nakliye ve sair giderler de hesaba katılırsa “Bırak dalında kalsın” diyenler artabilir. Bu nedenle 2022 Yaş çay taban fiyatlarının gerçekte yüzde 70’e çıkan enflasyona göre ilan edilmesi yanında, bahar gelmeden aşırı pahalı gübre sorununa bir çare bulunmalıdır. Bu denli büyük bir ekonomik krizde tek keyfimiz olarak kalan çayın tadının iyice kaçmaması dileğiyle..
Ekleme Tarihi: 23 Aralık 2021 - Perşembe

GÜBRE 10 BİN LİRAYI GEÇERSE…

Çay tarımının en önemli girdilerinden biri olan suni gübre, ralli yapan döviz fiyatlarına ayak uydurarak inanılmaz rakamlara yükseldi. Daha yakın bir zamanda tonu 2 bin lira iken şimdi on bin lirayı aştı. Hatta Tarım Kredi Kooperatifleri  14 bin liradan satıyor..  Bugünlerde 18 lirayı gören dolar kuru her ne kadar 12 liraya kadar inmiş olsa da, gübre fiyatlarında milim düşme yok. En azından şimdilik durum bundan ibaret. .


Ana hammaddesi azot olan suni gübre fiyatlarının bu denli artışı çay rekoltesine büyük darbe vuracak gibi. Çünkü kooperatif eliyle dağıtılarak, yaş çay bedellerinden kesilerek taksitle tahsil edilirse bile, bugüne kadar hiç görülmediği kadar bir yük teşkil edecek. Bir yıl içerisinde on ton çay satan bir çay üreticisi bugünkü fiyatlarla 30-40 bin lira arası bir gelir elde edeceğine göre mayısa kadar belki de tonu 15 bin liraya çıkacak gübre çay toplamayı anlamsız hale getirebilecek.


Bu Türk çaycılığının en büyük problemidir.


Bu fenomen duruma acilen  bir çare bulunmalıdır.


-Ya önemli ölçüde düşen döviz kuruna göre gübre fiyatları da aynı oranda düşürülmeli,


-Ya da yaş çay taban fiyatına en az yüzde 50 zam yapılarak 6-7 liraya çıkarılmalıdır. Tabiatıyle taban fiyat 7 lira olsa bile, üreticinin zor durumundan istifade ederek 3-4 liraya yaş çay satın alacak özel sektör uyanıklarına fırsat verilmeden.


Üstelik çayın maliyetine katılan tek girdi gübre değildir.


Çukurova’da 40 derece güneş altında çalışan mevsimlik işçilere en fazla 110- 120 lira verilirken  -Asla yeterli görmüyorum. En az 150-175 lira olmalı- 2022 yaş çay kampanyasında en az 250-350 lira gündelikler telafüz edilecektir.


Bunun yanında nakliye ve sair giderler de hesaba katılırsa “Bırak dalında kalsın” diyenler artabilir.


Bu nedenle 2022 Yaş çay taban fiyatlarının gerçekte yüzde 70’e çıkan enflasyona göre ilan edilmesi yanında, bahar gelmeden aşırı pahalı gübre sorununa bir çare bulunmalıdır.


Bu denli büyük bir ekonomik krizde tek keyfimiz olarak kalan çayın tadının iyice kaçmaması dileğiyle..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi