Deniz VARLI
Köşe Yazarı
Deniz VARLI
.
 

NERDEN BAKSAN AHMAKÇA

İkizdere'de kaza yapan çay yüklü tır, Türkiye çaycılığının geldiği yer ve gidişatı hakkında fikir veriyor.   Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, 21 ton çay yüklü tırın Adana merkezli HMK firması için İran'dan geldiğini açıkladı. Çay ihtisas gümrüğünden geçtikten sonra Adana'ya gidecek ve buradaki paketleme tesislerinde paketlenip 17-18 TL.'ye ülkenin her tarafinda zincir mağazalarda satışa çikacak bu çaylar.   İran çayı, dünyanın en kötü çayıdır. İran hükümeti, vatandaşına bu çayı içirmek istemiyor. İhracatçılarına teşvik kapsamında beher kg ihraç ettikleri İran çayı karşılığında 2 kg kaliteli Seylan veya Hint çayı ithal etme izni veriyor. İran ihracatçısı bedava verse bile kaliteli çay ithal etme izni aldığı için bu işten para kazanıyor. Gel gör ki, biz bu kalitesiz İran çayının ülkemize girmesine Yüzde 145 gümrük vergisi ödenmesi koşuluyla izin veriyoruz. İşte günlerdir konuşulan, Türkiye'nin dört bir yanındaki marketlerde 17-18 tl'ye satılan çayın sırrı bu. Özet; İran'ı yönetenlerin, kendi vatandaşlarına içirmediği kalitesiz çayı Türkiye'yi yönetenler kendi vatandaşına içiriyor. İran çayı 80 cent... YÜZDE 145 gumrük vergisi eklendiğinde 1.96 ABD Dolarına ülkemize girmiş oluyor; 13-14 tl.. paketleme, nakliye eklendiginde 15 TL. maliyet. İşte, sektörün düzensiz, disiplinsiz ve denetimsiz oluşu, ülkeyi yönetenlerin vatandaşlarını önemsememesi bu çakallara yarıyor. Çaykur zaten zarar ediyor; namusuyla ticaret yapmak isteyen çay sanayicileri de ya iflas edecek yahut çakallara ayak uyduracak. Nerden baksan ahmakça!  
Ekleme Tarihi: 08 Haziran 2020 - Pazartesi

NERDEN BAKSAN AHMAKÇA

İkizdere'de kaza yapan çay yüklü tır, Türkiye çaycılığının geldiği yer ve gidişatı hakkında fikir veriyor.
 
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, 21 ton çay yüklü tırın Adana merkezli HMK firması için İran'dan geldiğini açıkladı. Çay ihtisas gümrüğünden geçtikten sonra Adana'ya gidecek ve buradaki paketleme tesislerinde paketlenip 17-18 TL.'ye ülkenin her tarafinda zincir mağazalarda satışa çikacak bu çaylar.
 
İran çayı, dünyanın en kötü çayıdır. İran hükümeti, vatandaşına bu çayı içirmek istemiyor. İhracatçılarına teşvik kapsamında beher kg ihraç ettikleri İran çayı karşılığında 2 kg kaliteli Seylan veya Hint çayı ithal etme izni veriyor. İran ihracatçısı bedava verse bile kaliteli çay ithal etme izni aldığı için bu işten para kazanıyor.

Gel gör ki, biz bu kalitesiz İran çayının ülkemize girmesine Yüzde 145 gümrük vergisi ödenmesi koşuluyla izin veriyoruz.

İşte günlerdir konuşulan, Türkiye'nin dört bir yanındaki marketlerde 17-18 tl'ye satılan çayın sırrı bu.

Özet; İran'ı yönetenlerin, kendi vatandaşlarına içirmediği kalitesiz çayı Türkiye'yi yönetenler kendi vatandaşına içiriyor.

İran çayı 80 cent... YÜZDE 145 gumrük vergisi eklendiğinde 1.96 ABD Dolarına ülkemize girmiş oluyor; 13-14 tl.. paketleme, nakliye eklendiginde 15 TL. maliyet.

İşte, sektörün düzensiz, disiplinsiz ve denetimsiz oluşu, ülkeyi yönetenlerin vatandaşlarını önemsememesi bu çakallara yarıyor. Çaykur zaten zarar ediyor; namusuyla ticaret yapmak isteyen çay sanayicileri de ya iflas edecek yahut çakallara ayak uyduracak. Nerden baksan ahmakça!
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi